8 доказано успешни трика за по-ефективно пролетно почистване

Публикувано на 31/03/2016 от Виктория Маринова | Последна редакция на 29/08/2016 | Видяно 9 046 пъти

Пролетното почистване може да се превърне в истински приятно занимание, ако приложите няколко изпитани трика, които ще улеснят значително процеса по освежаване на дома. Разгледайте тези практични идеи и споделете с нас своите хитринки, с които поддържате дома си чист и спретнат за по-дълго. Привеждането на жилището в ред след ремонта пък поверете на квалифицирани специалисти.


Почистете килима в домашни условия

Ако нямате възможност да почистите основно килима, можете поне да освежите вида му, като използвате разтвор от сода за хляб и топла вода. Поръсете обилно килима с течността, оставете да действа за няколко часа, а след това премахнете замърсяванията с прахосмукачка. По подобен начин можете да отстраните и упорити петна, използвайки сол или смес от равни части царевично нишесте и оцет.

Виж още: Пролетно почистване на баня с домашни препарати


Най-успешните трикове за освежаване на дневната

Не пренебрегвайте масивните мебели в дневната и освежете вида им, като първо ги почистите с прахосмукачка, а след това премахнете остатъчните замърсявания с кърпа и сапунена вода. Накрая избършете повърхността им още веднъж със суха памучна кърпа. За да полирате дървената секция пък използвайте памук, напоен с няколко капки олио, а почистването на стъклената холна масичка става наистина бързо и лесно с помощта на оцет и вода.


Погрижете се за изправността на шкафовете в спалнята

Доброто впечатление, което току-що почистеното жилище ще направи на гостите ви, може да бъде помрачено от скърцащите или повредени шкафове. За да се отървете от неприятния шум, използвайте памук и малко олио за смазването на пантите на гардеробите или вратите у дома. Дефектите по лицевата част на секцията в хола пък можете да прикриете с помощта на самозалепващо фолио, а заяждащите чекмеджета на скрина ще се оправят бързо и лесно, като нанесете малко сапун върху плъзгачите им.


Изгответе си подробен план за действие

Първата стъпка към успешното пролетно почистване на дома е да планирате основните дейности в отделните помещения. За целта препоръчваме да започнете със стаите, които често привличат най-много замърсявания, а именно кухнята и банята. Предвидете за тяхното почистване повече време, като приготвите всички необходими препарати и пособия още предишния ден. По този начин ще можете по-бързо и лесно да извършите основното почистване на дома, без да се налага да губите време в няколко непредвидени разходки до магазина. Прочетете как сами да измайсторите домашни ефективни препарати.

Виж още: Пролетно почистване на кухнята с естествени подръчни материали


Мотивирайте се с музика и си поставете краен срок

За някои пролетното почистване е дългоочаквано удоволствие, за други - истинско предизвикателство за волята и усърдието. Направете този процес с една идея по-приятен, като си създадете музикален фон, който ще спомогне за доброто настроение и поне частично ще неутрализира неприятното бучене от прахосмукачката. Друга успешна идея е да си определите времеви интервал за изпълнението на отделните задачи - настройте таймера да звънне след 30 минути, като това е времето, за което трябва да освежите банята например.


Забъркайте сами ефикасни препарати с подръчни средства

Източник

Пропускането на един препарат от листа с покупки не е основателна причина да отложите пролетното почистване, затова при нужда използвайте подръчни материали за освежаването на повърхностите у дома. За целта си забъркайте сами универсален почистващ препарат, като смесите 4 супени лъжици сода за хляб и 1 литър топла вода. Изсипете течността в бутилка с пулверизатор и вече можете бързо и лесно да почистите повечето повърхности в кухнята. За по-ефективни резултати можете да смесите вода с оцет или лимонов сок, защо не и да добавите няколко капки етерични масла!

Виж още: Почистване на ютия до блясък в две лесни стъпки


Започнете с основно разтребване на ненужните вещи

Опитните домакини съветват да започнем почистването на дома с основно разтребване на вещите и събирането на отпадъците от всяка стая. По този начин купчините с книги на бюрото няма да ви се пречкат, докато се опитвате да избършете прахта от него. След като подредите всички вещи по местата им, избършете прахта в помещението, като започнете от най-високите точки (полилеи, високи кухненски шкафове и т.н.), а едва след това преминете и към почистването на пода с прахосмукачка.


Създайте по-добра организация у дома

Резултатите от пролетното почистване ще останат видими за по-дълго, ако в дома цари наистина добра организация. За тази цел поставете най-често използваните съдове и пособия близо до кухненската мивка, подредете отново декорациите в дневната и освободете гардероба от всички зимни дрехи, които скоро няма да са ви потребни. Макар и ефективно, пролетното почистване не винаги осигурява необходимата хармония в съвременния дом. За пълно обновяване след основния ремонт потърсете помощ от опитни специалисти, като заявите проект в MaistorPlus напълно безплатно!



Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Румен Насев VIP
Мазилки, София
Велислав
Цялостен ремонт, София
21 извършени проекта
Асен Асенов VIP
Кърти, чисти, извозва, София
13 извършени проекта
todorov
Ремонт на баня, София
13 извършени проекта
Famegs_svg
Цялостен ремонт, София
7 извършени проекта
DYSIGN
Архитектура и дизайн, София
7 извършени проекта