R&M: 2022 г. ще премине под знака на иновациите в сферата на комуникационните инфраструктури

Публикувано на 22/02/2022 от | Последна редакция на 22/02/2022 | Видяно 1 181 пъти

Нови технологии като Single Pair Ethernet (SPE) набират скорост в сектора на интелигентните сгради

София, 21 февруари 2022. Иновации в мрежовите комуникации, сред които Single Pair Ethernet (SPE), технологии за свързаност по надземни оптични линии (Aerial Deployment) и нарастване на нуждите за високоскоростен пренос на данни, прогнозира за настоящата година R&M, опериращият в глобален мащаб разработчик и доставчик на кабелни системи за висококачествени мрежови инфраструктури.

Според базираната във Ветцикон, Швейцария, компания усъвършенстваните методи за изграждане на надземни оптични трасета ще помогнат на доставчиците на широколентов интернет да свържат по-бързо потребителите с оптични кабели.

Експертите на R&M предвиждат също, че при центровете за данни необходимостта от все по-високи скорости за пренос на информацията ще доведе до нарастване броя на оптичните връзки. Така разрастващата се кабелна инфраструктура е истинско предизвикателство за бързото ѝ и точно менажиране. Непрекъсваемата работа на тази комплексна и критична кабелна среда налага своевременното автоматизиране на нейното управление.

Главният маркетинг директор на R&M Андреас Рюселер разказва за тези тенденции в блога на R&M, предоставяйки и прогнози за пазара през 2022 г.


Оптична свързаност по надземни трасета

Телекомите продължават да влагат сериозни инвестиции в предоставянето на оптична свързаност на своите абонати (FTTH – Fiber to the Home). Често изграждането на такава в по-слабо населените райони е сериозно предизвикателство. „Инсталацията на надземни трасета е атрактивна и често единствена опция за бързо и ценово ефективно осигуряване на оптична свързаност до дома. За тази цел са необходими оптични кабели и разпределителни муфи, позволяващи надежден монтаж с минимални усилия“, смята Андреас Рюселер. Това обуславя търсенето на нови технологии и решения за бърз монтаж, каквито са разработените от R&M оптични муфи ZOONA.

Мрежови технологии за 5G антени

Широкото разпространение на 5G технологията доведе до сериозни инвестиции. Телекомите усилено изграждат и разширяват огромен брой базови станции. Свързването на тези станции с телекомуникационните оптични мрежи е познато като „оптика до антената“ (FTTA – Fiber to the Antenna). Навлизащите иновативни решения в технологиите за свързване и монтаж на FTTA спомагат за бързото, безопасно и лесно изграждане на външни инфраструктури. Според Андреас Рюселер тези иновации създават уникални възможности за играчите на пазара: „Оптиката до дома (FTTH) и оптиката до антената (FTTA) могат да се развиват заедно и да се допълват, намалявайки разходите за развойна дейност.“

Окабеляване за интелигентни сгради

„Наблюдава се голямо търсене на технологии за широколентов достъп в сградите. Но днес локалните мрежи за данни биха могли да предложат много повече от широколентова връзка за офиса – нуждаем се от цялостен поглед върху интелигентните сгради и е необходимо да интегрираме повече функции и технологии, за да насърчим дигитализацията и автоматизацията на сградното управление“, каза Андреас Рюселер.

Иновации като SPE ще допринесат за дигиталната трансформация на сградите и автоматичното им управление. Тази технология допълва добре познатите структурни кабелни системи и улеснява свързването на огромен брой сензори, датчици и модули за автоматизация, посредством единна кабелна среда.

Предизвикателства пред центровете за данни

В своята прогноза за развитието на пазара за центрове за данни, Андреас Рюселер разглежда продължаващата миграция към изграждането на кабелни мрежи, позволяващи по-висока скорост на пренос на информация. В момента се въвежда етернет със скорости между 400 и 800 Gigabit. „Доставчиците на услуги за центрове за данни е необходимо да се подготвят за драстични промени в оптичните мрежи. В помещенията и комуникационните шкафове се налага да се осигури пространство за още повече инсталационни и свързващи кабели“, обясни Андреас Рюселер.

Иновативните системи с оптични модули, свързани помежду си със заводски претерминирани кабели са от решаващо значение за ефективното уплътняване на пространството в комуникационните шкафове. Голямата плътност и нарасналият брой оптични връзки от своя страна представляват сериозно предизвикателство за управлението на кабелната инфраструктура. „Инсталираните стотици хиляди оптични връзки в чувствителната и критична работна среда в центровете за данни предизвикват необходимост от непрекъснато усъвършенстване на методите и практиките за тяхното менажиране“, коментира Андреас Рюселер. Затова е важно да се намерят правилните решения за автоматизирано управление на пасивната оптична инфраструктура.

Линкове към публикации в блога

Центрове за данни: High Density, more Automation
LAN мрежи: New technologies on the LAN for smart buildings
Публични мрежи: Innovations for Fiber to the Home

 

В своите публикации в блога на R&M главният маркетинг директор на компанията Андреас Рюселер предоставя информация за най-новите технологии и тяхното значение за развитието на оптиката до дома, 5G антените, интелигентните сгради и центровете за данни.

Снимки: R&M

За R&M:

R&M (Reichle & De-Massari AG) е структура от компании, базирана във Ветцикон, Швейцария, и оперираща в глобален мащаб в сектора на информационните и комуникационни технологии. Компанията разработва, произвежда и предлага продукти и системи за комуникационни мрежи и мрежи за данни от висок клас. Благодарение на иновативния си потенциал и широките възможности за интеграция на мрежовите си продукти R&M вече покрива всички аспекти на свързаността в областта на кабелните системи. Мрежовите решения на R&M намират приложение в сферата на локалните, телекомуникационните мрежи и центровете за данни. Софтуерът на R&M предоставя дистанционно управление на пасивните мрежови инфраструктури. Семейната компания, основана през 1964 г., разполага със собствени производствени предприятия в четиринадесет международни локации. Устойчивостта е ключов елемент в стратегията за развитие и ценностите на R&M.

Търговската организация R&M Bulgaria предлага продуктите на R&M на българския пазар и днес оперира в 12 държави от Югоизточна Европа, предоставяйки индивидуален подход в изготвянето на цялостни клиентски решения.

Дружеството „Райхле и Де-Масари България Пръдакшън“ е тясно специализирано в разработката, дизайна и производството на оптични компоненти, използвани за цялостното изграждане на комуникационни мрежи. Продукцията на производствената база е достъпна на международните пазари чрез повече от 40 търговски организации на R&M по света.

За повече информация посетете www.rdm.com

За контакти:

Ива Стайкова

PR Manager at Smarkethink

+359 895 886 548

istaykova@smarkethink.com



Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

"Ванива Строй" ЕООД VIP
Цялостен ремонт, София
49 извършени проекта
Ивайло Петров
Електроуслуги, София
26 извършени проекта
Румен Насев VIP
Мазилки, София
Петър Петров
Цялостен ремонт, София
16 извършени проекта
Алекс Алексиев
ВиК Услуги, Банкя
10 извършени проекта
Костадин Димитров
Покривни услуги, София
21 извършени проекта