Оптична свързаност по надземни трасета

Последна редакция на 02/05/2024 от Anna Stankova

Телекомите продължават да влагат сериозни инвестиции в предоставянето на оптична свързаност на своите абонати (FTTH – Fiber to the Home). Често изграждането на такава в по-слабо населените райони е сериозно предизвикателство. „Инсталацията на надземни трасета е атрактивна и често единствена опция за бързо и ценово ефективно осигуряване на оптична свързаност до дома. За тази цел са необходими оптични кабели и разпределителни муфи, позволяващи надежден монтаж с минимални усилия“, смята Андреас Рюселер. Това обуславя търсенето на нови технологии и решения за бърз монтаж, каквито са разработените от R&M оптични муфи ZOONA.

Мрежови технологии за 5G антени

Широкото разпространение на 5G технологията доведе до сериозни инвестиции. Телекомите усилено изграждат и разширяват огромен брой базови станции. Свързването на тези станции с телекомуникационните оптични мрежи е познато като „оптика до антената“ (FTTA – Fiber to the Antenna). Навлизащите иновативни решения в технологиите за свързване и монтаж на FTTA спомагат за бързото, безопасно и лесно изграждане на външни инфраструктури. Според Андреас Рюселер тези иновации създават уникални възможности за играчите на пазара: „Оптиката до дома (FTTH) и оптиката до антената (FTTA) могат да се развиват заедно и да се допълват, намалявайки разходите за развойна дейност.“

Окабеляване за интелигентни сгради

„Наблюдава се голямо търсене на технологии за широколентов достъп в сградите. Но днес локалните мрежи за данни биха могли да предложат много повече от широколентова връзка за офиса – нуждаем се от цялостен поглед върху интелигентните сгради и е необходимо да интегрираме повече функции и технологии, за да насърчим дигитализацията и автоматизацията на сградното управление“, каза Андреас Рюселер.

Иновации като SPE ще допринесат за дигиталната трансформация на сградите и автоматичното им управление. Тази технология допълва добре познатите структурни кабелни системи и улеснява свързването на огромен брой сензори, датчици и модули за автоматизация, посредством единна кабелна среда.

Предизвикателства пред центровете за данни

В своята прогноза за развитието на пазара за центрове за данни, Андреас Рюселер разглежда продължаващата миграция към изграждането на кабелни мрежи, позволяващи по-висока скорост на пренос на информация. В момента се въвежда етернет със скорости между 400 и 800 Gigabit. „Доставчиците на услуги за центрове за данни е необходимо да се подготвят за драстични промени в оптичните мрежи. В помещенията и комуникационните шкафове се налага да се осигури пространство за още повече инсталационни и свързващи кабели“, обясни Андреас Рюселер.

Иновативните системи с оптични модули, свързани помежду си със заводски претерминирани кабели са от решаващо значение за ефективното уплътняване на пространството в комуникационните шкафове. Голямата плътност и нарасналият брой оптични връзки от своя страна представляват сериозно предизвикателство за управлението на кабелната инфраструктура. „Инсталираните стотици хиляди оптични връзки в чувствителната и критична работна среда в центровете за данни предизвикват необходимост от непрекъснато усъвършенстване на методите и практиките за тяхното менажиране“, коментира Андреас Рюселер. Затова е важно да се намерят правилните решения за автоматизирано управление на пасивната оптична инфраструктура.

Линкове към публикации в блога

Центрове за данни: High Density, more Automation
LAN мрежи: New technologies on the LAN for smart buildings
Публични мрежи: Innovations for Fiber to the Home

 

В своите публикации в блога на R&M главният маркетинг директор на компанията Андреас Рюселер предоставя информация за най-новите технологии и тяхното значение за развитието на оптиката до дома, 5G антените, интелигентните сгради и центровете за данни.

Снимки: R&M

За R&M:

R&M (Reichle & De-Massari AG) е структура от компании, базирана във Ветцикон, Швейцария, и оперираща в глобален мащаб в сектора на информационните и комуникационни технологии. Компанията разработва, произвежда и предлага продукти и системи за комуникационни мрежи и мрежи за данни от висок клас. Благодарение на иновативния си потенциал и широките възможности за интеграция на мрежовите си продукти R&M вече покрива всички аспекти на свързаността в областта на кабелните системи. Мрежовите решения на R&M намират приложение в сферата на локалните, телекомуникационните мрежи и центровете за данни. Софтуерът на R&M предоставя дистанционно управление на пасивните мрежови инфраструктури. Семейната компания, основана през 1964 г., разполага със собствени производствени предприятия в четиринадесет международни локации. Устойчивостта е ключов елемент в стратегията за развитие и ценностите на R&M.

Търговската организация R&M Bulgaria предлага продуктите на R&M на българския пазар и днес оперира в 12 държави от Югоизточна Европа, предоставяйки индивидуален подход в изготвянето на цялостни клиентски решения.

Дружеството „Райхле и Де-Масари България Пръдакшън“ е тясно специализирано в разработката, дизайна и производството на оптични компоненти, използвани за цялостното изграждане на комуникационни мрежи. Продукцията на производствената база е достъпна на международните пазари чрез повече от 40 търговски организации на R&M по света.

За повече информация посетете www.rdm.com

За контакти:

Ива Стайкова

PR Manager at Smarkethink

+359 895 886 548

istaykova@smarkethink.com

Свързано:

R&M: 2022 г. ще премине под знака на иновациите в сферата на комуникационните инфраструктури