Причини за потъването на къща

Публикувано на 04/07/2022 от Патриция Симеонова | Последна редакция на 04/07/2022 | Видяно 4 327 пъти

Проблем, който може да засегне почти всяка къща е слягането, което изисква спешно и незабавно внимание, но много хора не са запознати и не знаят за какво точно да внимават. Проучвания сочат, че около 50% от собствениците не могат правилно да идентифицират признаците на слягане/ потъване на фундамента. Освен, че това влияе на структурната стабилност на дома ви, сумата за възстановяването на щетите не е никак малка, в зависимост от тяхното напредване. Така че е от голямо значение да успеете да отбележите индикаторите и ефективно да се погрижите за проблема преди да настане истински хаос. Това е проблем, който често се среща при по-старите къщи, но не бива да подценявате риска и при по-ново строителство.

Когато закупувате нов имот или искате да заживеете семеен такъв, имайте предвид, че е добре да се консултирате със специалист за състоянието на фундамента, и като цяло на постройката. В MaistorPlus ще откриете множество професионалисти, които ще ви насочат в правилната посока.


Какво може да доведе до промени във фундамента?

Един от по-сериозните проблеми, до които може да доведе проблем с основите на къщата, е потъването или движението. Потъването на фундамента показва, че има наличие на проблем с почвата, върху която е построен домът ви, или дори със самата основа или плочата. Съществуват три основни причини:

  • Състав на почвата и подготовка на строителната площ;
  • Количеството вода в почвата;
  • Изграждането на основите.

Трябва да се погрижите за установяването на причината, довела до потъването/ слягането на вашия имот, преди да предприемете, каквито и да било мерки, водещи до ремонт на фундамент.


На първо място е безопасността

Освен външните щети, които могат да се забележат по фасадата или вътрешността на дома ви, имайте предвид, че това е една напълно оправдана за притеснение ситуация. Преди да започнете ремонтирането на основите и постройката, отговорете си на тези няколко въпроса:

  • Безопасен ли е имотът за живущите, ако има такива, или да хората, на които им предстои да се нанесат?
  • Има ли опасност за преминаващи автомобили и пешеходци?
  • Какви са щетите по конструкцията на имота?
  • Каква е първопричината за слягането/потъването на постройката?
  • Какви ремонти дейности трябва да се предприемат, за да се укрепи?
  • Каква е сумата и рентабилно ли е да се направи ремонтът?


Промяна в структурата на почвата

Често причината за потъването/слягането на основата са промените в почвата под поддържащата бетонна плоча. Почвите с различен състав ще се уплътняват и разширяват различно в зависимост от нивото на влага. Някои типове почва, като песъчливите или богатите на минерали, могат да се компресират значително с течение на времето, след като върху тях има значителна тежест. Имайки предвид това, трябва да се направи анализ на почвата, за да се определи нейният състав. Това е от значение, тъй като от това зависи как да бъде подготвена основата и плочата, още преди да бъде започнат строеж, на какъвто и да е тип сграда. Площта трябва да бъде правилно обработена и уплътнена за плочата, за да се сведат до минимум бъдещи проблеми с фундамента. Когато не е направена правилната подготовка, може да настъпи прекомерно слягане/ потъване.


Наличието на вода в почвата

Следващата нерядко срещана причина, която ще изиска поправки по основите – наличие на вода в почвата. Различните видове почва могат да задържат различни нива на вода в зависимост от своя състав. Някои ще се свият, когато изсъхнат, след това ще се разширят при наличието на вода. Това движение е напълно нормално, но зависи от неговата степен. Когато има по-екстремно свиване и подуване на почвата поради количеството вода, могат да възникнат проблеми с основата. Най-честите причини за нарушаването на структурата на плочата или потъването са лошият дренаж около основата, счупени подземни водопроводни тръби, блатиста земя, задържаща вода. Колкото по-суха става почвата при екстремни температурни условия, толкова по-вероятно е по-голямо нахлуване на вода, което може да доведе до разрушаване на плочата. Всяко движение на почвата, може да наложи ремонт на основата.


Конструкция на основата

Методиката на изграждане, използвана за основата, също може да доведе до предпоставки към бъдещи проблеми с потъване/слягане. Понастоящем повечето основи са направени от бетон и други материали като тухли, камъни, бетонни блокове. Всички, с изключение на излятата основа, са конструкции с хоросан, където всеки елемент се прикрепя с помощта на хоросана. Въпреки неговата здравина, хоросанът все още е слабото звено, което придържа цялата конструкция в едно цяло. С течение на времето конструкциите с хоросановa фугa могат да се напукат и в резултат, на което да започната да се извиват или потъват.


Потъване/ слягане на основите

Потъването/ слягането на фундамента със сигурност е знак, който показва проблем под носещата плоча или под самата основа. Ако забележите пукнатини, признаци на потъване или други проблеми, налични при основата, незабавно се консултирайте с експерт по фундаменти, и то възможно най-скоро. Те ще анализират правилно ситуацията, за да установят причината. След което ще направят най-подходящия план за ремонт, за да се изпълнят превантивни мерки и да не се задълбочи проблемът, което може да доведе до нарушаването на цялата конструкция.

За да избегнете екстремни ситуации, да се погрижите за вас и за преминаващите около дома ви, потърсете съдействие в лицето на специалистите, регистрирани в MaistorPlus. Опишете проблема си, като направите заявка във формата в нашия сайт, и намерете специалисти, които да се погрижат за него



Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Ценко и Сие ЕООД VIP
Цялостен ремонт, София
81 извършени проекта
Атанасов
Архитектура и дизайн, София
42 извършени проекта
TODOR TODOROV VIP
Цялостен ремонт, София
38 извършени проекта
Energy Solutions
Отопление и климатизация, София
24 извършени проекта
Georgi Georgiev
Цялостен ремонт, София
25 извършени проекта
Строителна бригада Димитров
Покривни услуги, София
13 извършени проекта

Друго

Технически въпроси