Покрив с шистови плочи - монтаж и полагане

Публикувано на 23/06/2022 от Патриция Симеонова | Последна редакция на 23/06/2022 | Видяно 2 655 пъти

Шистовите плочи са чудесен избор за покрива на вашия мечтан дом. Освен красиви, те са изключително качествен и издръжлив материал. Неслучайно архитекти и строители, в миналото, са предпочитали шистите като материал за сградите, които са създавали. Много от тези сгради са на повече от 100 години. В България има много места, където може да срещнете къщи с покриви от шисти – Тетевен, Трявна, Лещен, Мелник, Смолянско и много други. Покривът от шисти придава външен вид, който излъчва престиж. Идеален е за домове в колониален стил и всяка сграда, чиито дизайн си подхожда с шистите.

Ако мечтата ви е да създадете идеалния дом за вас и вашите близки, свържете се със специалистите, регистрирани в MaistorPlus. Благодарение на тяхното съдействие и богат опит, финалният резултат ще надмине всичките ви очаквания.


Видове шистови плочи

  • Естествени шисти – ако искате да придадете на имота си традиционен вид и красота, то това е правилният избор. Качеството и дълготрайността им е неуспорима. Прочетете повече за тях - Покрив с шистови плочи - описание и преимущества.
  • Фиброциментови плочи – това е опция, подходяща за собственици, които харесват визията на естествените шисти, но биха заложили по-малък бюджет. Предлагат се в множество варианти, придавайки индивидуалност на всеки дом, който украсяват. Очакваният срок на годност е над 50 години. Те са леки и могат да се използват в множество конструкции. Изсикват минимална поддръжка през целия експлоатационен период. 
  • Синтетични покривни плочи – естествените и фиброциментовите плочи могат да бъдат прекалено тежки за някои структури, ето защо синтетичните добиват популярност. Изработени от варовик в комбинация с пластмаса и смола. Те са практична алтернатива, която може да се използва дори върху леки дървени конструкции. Визията им имитира естетиката на естествените шисти и може да не забележите разликата. Значително по-лесен материал за монтаж.


Видове начини на полагане

След като вече сте избрали материала, време е да определите и начина на полагане. При шистовите плочи може да ибирате между три опции: английски, немски, френски.

  • Английски – този метод се използва при двойно полагане на правоъгълни шистови плочи, при наклон на покрива от 22º. Полагането е по хоризонталата. Закрепват се чрез гвоздеи или с помощта на специален вид куки.
  • Немски – Използваните плочи са четириъгълни с обли ъгли. Ъгълът на покрива можа да бъде до 25º. Полагат се на възходящи редове, като се застъпват и се прикрепят в горната част с три гвоздея към положената отдолу решетка.
  • Френски – в този случай се използват квадратни плочки, при които страничните ъгли са са скъсени. За уплътняване на челното съединяване плочките са на два реда, като с разтвор се уплятнява луфтът, който се получава при разликата във височината между скатовете.


Монтаж на покрив от естествени шисти

Първата и най-важна стъпка за всеки проект за покрив е правилното измерване и наклон. Това е стъпка, чрез която може да се изчисли какво количество плочки са необходими за покриването при полагане на плочите. Обикновено шистите се използват на покриви с наклон от 20° или повече, като това може да зависи и от плочките, които изберете.

При следващия етап се поставя подпокривна мембрана, която ще защити от проникване на вода и ще осигури дълъг живот на покрива. След като е почистен покривът, започнете поставянето на мембраната от върха и по протежение на страните. Придържайте съм към метода за поставяне на мембраната на целия покрив. След като сте покрили целия покрив, издърпайте, за да е стегнато и фиксирайте с пирони. Използвайте пирони на местата, където се допират парчетата мембрана.


Дървена подпокривна конструкция

Дървената подпокривна конструкция трябва да бъде здрава, за да може да издържи тежестта на плочите, както вече споменахме шистите са един от най-тежките материали, използвани за покриви. Когато се изработва дървената конструкция, трябва да имате предвид размера на избраните плочи за монтаж. Това е важно, тъй като разстоянието между гредите трябва да бъде наполовина размера на плочата. В зависимост от мястото и заобикалящите метеорологични условия, може да се наложи конструкцията да е по-плътна, като над нея се полага и покривен пергамент. Неговата роля е като бариера, защитаваща дома ви от влиянието на влагата.

След като и тази стъпка е изпълнена, следва и полагането на самите шистови плочи. Прикрепянето им към конструкцията се осъществява чрез гвоздеи или специални кукички. Задължително се оставя малко разстояние и не се забива докрай, за да се предпази плочката от счупване при възможни деформация на констукцията с времето.

Полагането на шистови плочи изисква работа от опитен специалист. Ако монтажът на покрива е извършен качествено, то десетилетия напред няма да има нужда от ремонт и допълнителни разходи. Потърсете някой между регистрираните в MaistorPlus, като заявите своя проект.



Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Асен Асенов VIP
Кърти, чисти, извозва, София
13 извършени проекта
Райчо Петров
Боядисване и декорация, София
7 извършени проекта
Антон Грънчаров VIP
Цялостен ремонт, София
31 извършени проекта
Вера Миндова
Строителство на сгради, София
5 извършени проекта
Младен Георгиев
Покривни услуги, София
25 извършени проекта
ВиК Инженеринг
ВиК Услуги, София
9 извършени проекта