Пътеводител в кухнята: Какъв бойлер да изберем?

Публикувано на 20/05/2018 от Габриела Санчес | Последна редакция на 29/10/2018 | Видяно 18 014 пъти

Информацията в тази статия ще ви бъде полезна дори и да сте от щастливците с централно отопление и постоянно налична топла вода. При временна неизправност или профилактика е важно да имате надеждна алтернатива, а един бойлер в кухнята ще ви гарантира максимален комфорт в ежедневието. Ценните насоки, подбрани от форума "Направи сам", утвърдил се като водещ фактор в областта на строителството и ремонтите вече над 10 години, ще ви помогнат бързо и лесно да се ориентирате в своя избор. Предстои да се запознаете с предимствата и недостатъците при различните варианти, а при нужда от помощ за инсталирането на който и да било от тях, можете да разчитате на професионалистите в MaistorPlus.


Проточен бойлер или бойлер с водосъдържател?

Първата дилема, пред която може да се изправите, при избора си на бойлер за кухня, е проточен или с водосъдържател да бъде той. Разликата е основно в мощността, начина, по който се загрява водата и бързината, с която се случва това. И двата вида се предлагат във вариант на ток или на газ. Сега ще се спрем на плюсовете и минусите на всеки от тях.

Вижте още: Елегантни абсорбатори за модерни кухни


Проточен бойлер

Предимства: Принципът на работа при проточните бойлери е, че водата при тях се нагорещява в момента на преминаването ѝ през вграден топлообменник, заради което имате топла вода в момента, в който ви потрябва. Не е нужно да изчаквате определен период от време, за да се подгрее необходимото количество, когато искате да си измиете чиниите след вечеря например. По-компактен е, в сравнение с бойлерите с водосъдържател, и лесно може да се вгради в шкаф под или над мивката.

Недостатъци: При проточните бойлери консумацията на ток е по-голяма, а моменталното загряване на водата е свързано с изискване за по-мощна електрическа мрежа. Зависими са от налягането на водата и ако то е слабо, е възможно топлата вода да не достига до вас, а в същото време колкото по-силно пускате струята, толкова по-ниска ще бъде температурата, тъй като последната е обратно пропорционална на дебита. Ако живеете на място с по-твърда вода, е възможно да се появят проблеми, свързани с образуване на котлен камък, като в този случай е препоръчително да вземете бойлер с регулиране на температурата.

Вижте още: Неповторими мивки за модерна кухня


Бойлер с водосъдържател

Предимства: Действието на бойлерите с водосъдържател е подобно на това на термоса - затопли ли се веднъж водата, температурата ѝ се запазва. Поддържането на необходимите ви градуси се извършва чрез автоматичен превключвател. За разлика от проточните, не са зависими от налягането на водата и силата на струята не влияе на температурата. Могат да се монтират и в стая, отделна от кухнята, например в пералното помещение, което е плюс, ако имате нужда от по-голям литраж.

Недостатъци: Трябва да се изчаква известно време, в зависимост от мощността на нагревателя, както и от вместимостта на бойлера, докато се загрее водата. По-обемни са, заемат място и съответно вариантът за вграждането им в кухненски шкафове отпада.


Електрически или газов бойлер?

Проточните бойлери и бойлерите с водосъдържател могат да бъдат с електрическо или с газово захранване. Ето и положителните и негативните страни при двата варианта:


Електрически бойлер

Предимства: Първоначалната цена, която ще дадете за тях е по-ниска, сравнена с тази за газов бойлер. Не крият опасност от изтичане на гориво, което, в това отношение, ги прави по-безопасни и надеждни. Експлоатацията им е лесна и добре позната сред масовия потребител.

Недостатъци: Едновременното пускане в експлоатация на няколко уреда, зависими от бойлера, може да доведе до претоварване на електрическата мрежа, а дори и до излизане от строя на някой бушон. При бойлерите, захранвани с ток, разходът на енергия е чувствително по-голям, съответно и месечните ви сметки ще бъдат засегнати.

Вижте още: Миксери за креативни кулинари


Газов бойлер

Предимства: Въпреки по-голямата първоначална инвестиция, последващата им поддръжка е лесна и много по-изгодна. За идентично количество вода разходите ви за енергия ще бъдат почти двойно намалени, в сравнение с електрическите бойлери. В случай че миялната и пералнята ви работят по едно и също време, това няма да претовари мрежата. Газовият бойлер, проточен или с водосъдържател, подгрява водата бързо. В дългосрочен план се отразява благоприятно на бюджета, тъй като цената на природния газ е чувствително по-ниска от тази на електричеството.

Недостатъци: Много е важно монтирането му да бъде извършено само от специалист с добър опит в областта. Изработен от неподходящи, некачествени материали, както и поставен без нужните познания, газовият бойлер може да бъде сериозна заплаха за сигурността в дома ви.


Какъв литраж е подходящ за бойлер за кухня?

Потребители от форума "Направи сам" споделят, че бойлер с вместимост от 10-15 литра е напълно достатъчен за посрещане на кухненските нужди. Най-разпространени в практиката са 10-литровите, но окончателният ви избор зависи от това колко голямо е домакинството ви и съответно колко интензивно и често използвате водата в кухнята.

Какъвто и бойлер да изберете за кухнята си, за да сте сигурни в дългия му живот и качествената му работа, можете да се доверите на професионалистите в нашия сайт. Направете безплатна заявка бързо и лесно, без обвързване, и в кратък срок ще получите атрактивни оферти, които да сравните. Можете да разгледате профилите на изпълнителите и оценките за работата им, оставени от клиенти, използвали услугите им преди вас. Изберете с кого да работите, според собствените си изисквания, и след приключване на възложената задача, можете да споделите своите впечатления.



Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Асен Асенов VIP
Кърти, чисти, извозва, София
9 извършени проекта
РЕАЛСТРОЙ
Дограма и остъкляване, Перник
11 извършени проекта
Луксозни ремонти VIP
Боядисване и декорация, София
8 извършени проекта
ЛЕОН-АЛ
ВиК Услуги, София
93 извършени проекта
Линдстрой ЕООД
Плочки и теракот, София
28 извършени проекта
Райко
Ремонт на баня, София
8 извършени проекта