Индукционен, керамичен или чугунен котлон да изберем?

Публикувано на 23/05/2020 от Светла Иванова | Последна редакция на 23/05/2020 | Видяно 46 801 пъти

Всички знаем кои са задължителните елементи, които превръщат обикновената кухня във функционален кът за кулинарни подвизи. Истината е, че обзавеждането с електрически уреди съвсем не е лека задача, особено при толкова богат избор на пазара. Едно от най-важните неща, на които трябва да обърнете специално внимание, е изборът на котлон. Независимо дали ще се спрете на вграден плот за печката или на преносим малък котлон, съществуват множество функции и технологии, които да вземете предвид. Днес ще ви запознаем с основните разлики между различните видове котлони. А ако си мечтаете за цялостен ремонт на кухнята, не забравяйте да се консултирате с професионалистите, регистрирани в MaistorPlus.


Електрическа плоча за подгряване

Източник

Само до преди няколко години основният уред, който се използваше за притопляне на храната, беше микровълновата фурна. Много хора обаче се отказаха от този вариант заради разпадането и промяната на молекулярната структура на продуктите по време на излъчването. Електрическата плоча за подгряване достига желаната температура само за 8 минути, а след изключване задържа топлината до час.


Индукционен котлон за истински любители на готвенето

Източник

Индукционните котлони едва сега навлизат масово и са доста слабо познати, макар че са предмет на обсъждане вече няколко години. Визуално не се различават твърде много от керамичните котлони, защото включват стилна повърхност с LED дисплей и сензорни контроли. Голямата разлика е, че при този тип няма междинен слой между керамичното покритие, което отнема от готварската ефективност, а топлината се насочва директно към домакинския съд. Важно е да имате предвид, че за този тип плотове е нужно да използвате специален вид готварски съдове - с дъно от феромагнитна стомана.

Вижте още: Страхотни кухненски принадлежности за практични домакини


С любов към традициите - чугунен котлон

Източник

Този тип се отличава от другите най-вече по ниската си цена, затова и много хора го предпочитат. При чугунените котлони нагревателят загрява първо кварцов пясък, след това чугунена плоча и едва накрая самия съд. Разбира се, това на свой ред води до загуба на електрическа енергия. От друга страна, технологиите са навлезли и при чугунените котлони, сред които вече могат да се намерят и бързодействащи такива. Те се различават по червената точка, разположена в средата на самия уред.

Вижте още: 10 удивителни кухненски изобретения от ново поколение


Керамични котлони за модерна визия

Източник

За хора, които обичат минимализма, керамичните котлони са просто мечта. Характеризират се с гладка стъклена повърхност, вградено сензорно управление и често пъти LED дисплей за един ултрамодерен изглед. Значително предимство на този тип плотове е лесното почистване на гладката и плоска повърхност, в сравнение с останалите видове котлони. При тях обаче се наблюдава един проблем - недостатъчният контрол, тъй като се загряват и изстиват бавно.

Избрахте ли най-подходящия котлон за нуждите на вашето домакинство? Ако скоро ви предстои освежителен ремонт на кухнята, но все още не знаете към кого да се обърнете, не се колебайте да се свържете с професионалистите в тази област. Направете безплатна заявка в MaistorPlus, за да получите конкурентни оферти и да сравните мненията за различни майстори.


Тагове:

Кухня

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Румен Насев VIP
Мазилки, София
Ивайло Петров
Електроуслуги, София
27 извършени проекта
Асен Асенов VIP
Кърти, чисти, извозва, София
13 извършени проекта
Цанко Владимиров
Цялостен ремонт, София
18 извършени проекта
Алекс Алексиев
ВиК Услуги, Банкя
10 извършени проекта
Костадин Димитров
Покривни услуги, София
21 извършени проекта