Необходимостта от постоянна промяна в обзавеждането на детската стая. Как да се справим?

Публикувано на 11/11/2021 от Василена Панова | Последна редакция на 12/11/2021 | Видяно 4 138 пъти

Детската стая е тази, която най-често търпи ремонти и промени в обзавеждането. Това, разбира се, е съвсем нормално - колкото по-голямо е детето, толкова неговата стая става по-важна за него.

Подредбата и декорацията на детската стая трябва да бъдат съобразени с възрастта на децата и с типичните за нея занимания.

В тази публикация ще ви дадем няколко съвета, които биха могли да са ви от полза, както и да ви спестят излишни разходи за ремонт и обзавеждане. Ако се нуждаете от допълнително съдействие, винаги можете да се обърнете към майсторите, регистрирани в платформата MaistorPlus.


Да поставим основите

Едно от първите неща, които трябва да направим при обзавеждането и декорацията на детската стая, е да създадем основа, която да позволява бъдещи промени.
•    Не претрупвайте стаята със секции и излишни шкафове, от които малките деца нямат нужда. Кошовете и кутиите за играчки лесно могат да бъдат заменени с необходимите на по-късен етап мебели за съхранение на вещи. 
•    Заложете на голямо легло още в началото. Малкото дете ще се чувства уютно и в него, ако добавим няколко възглавници сред които да спи. Изберете неутрален, лек стил на леглото. Спалното бельо предоставя чудесна възможност да промените облика на стаята, когато това стане необходимо.
•    Децата обичат да рисуват. Масичката, която ще изберете за тази цел, впоследствие ще отвори място за бъдещото бюро. 
•    По-малките деца имат нужда от пространство на пода, където да играят. Поставете лек, лесен за почистване килим, пуфове и декоративни възглавници, които лесно могат да се съчетаят с всеки интериор след смяна на калъфките им.
Подобен подход към обзавеждането и декорацията на детската стая позволява бърза трансформация, съобразно новите нужди на детето, на тийнейджъра и на младежа, без излишни разходи.


Стените в детската стая

За стените на детската стая изберете меки, неутрални цветове, които лесно могат да бъдат освежени. Ако държите на тях, можете да внесете момичешкото розово и момчешкото синьо с пердетата, килима и спалното бельо.

Поради невисоката си цена и възможността да бъдат премахвани и подменяни, стикерите за стена също са добър вариант за декорация. Многообразието от предлагани теми и сюжети може да отговори на всеки вкус. 

Вижте още: Стикери за стена - красиво решение за ограничен бюджет

 


Светът на детето

В реалността детската стая почти никога не изглежда като стаята от снимката, която ни е вдъхновила. Тя започва да носи духа на своя обитател. Важно е да помним, че стаята е на нашето дете, не нашата стая! Дайте му свобода само да внася или премахва декоративни елементи. С времето детето ви ще започне да избутва играчките настрана, да закача плакати по стените, да я пълни с вещи, които по някаква причина са му скъпи. Дори да не ви харесват, не се противете. За да се чувства уютно и сигурно в стаята си, детето трябва да я усеща своя. Помогнете му:

  • Изберете рамки за картини и плакати. Първоначално в тях можете да поставяте рисунките на малкия творец, постери с приказни герои и др. По-късно, детето ви само ще избере какво да поставя в тях. По този начин ще избегнете дупченето на стените с кабърчета и освежаването на стените ще бъде по-лесно и по-евтино;
  • Поставете свободно стоящи рафтове, които от място за играчки и сувенири, лесно могат да се превърнат в библиотека.


Да творим заедно

Невинаги когато търсим промяна, е необходимо да прибягваме до магазините. Често това можем да я постигнем чрез собствена идея и проект „направи си сам“. 

Детската стая може да придобие неповторим уют за нашето дете, ако я украсим с декорация, която сме изработили със съвместни усилия. Артистична и пъстра, носеща спомена за времето, прекарано заедно, тя ще бъде неговия личен свят в общия ни дом.

Ако е настъпил моментът за ремонт и обзавеждане на детската стая във вашето жилище и се нуждаете от съдействие, не се колебайте да потърсите дизайнерите, регистрирани в платформата MaistorPlus. По всяко време можете напълно безплатно да направите заявка за проект. Ще получите няколко оферти, сред които да изберете най-подходящата за вас.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Луксозни ремонти VIP
Боядисване и декорация, София
8 извършени проекта
Ивайло Иванов
Мебели и обзавеждане, София
61 извършени проекта
TODOR TODOROV VIP
Цялостен ремонт, София
38 извършени проекта
Акуратният Майстор
Покривни услуги, София
50 извършени проекта
"Уест Билд" ЕООД
Цялостен ремонт, София
23 извършени проекта
ТИВИЕС-интериорни решения ООД
Мебели и обзавеждане, София
52 извършени проекта