Идеи за разпределeние и дизайн на новия ви дом

Публикувано на 18/07/2022 от Патриция Симеонова | Последна редакция на 18/07/2022 | Видяно 3 590 пъти

Да създадеш мечтания дом е една невероятна възможност. Можете да създадете пространство, което е идеално спрямо вашите предпочитания и начин на живот. Разпределението на стаите и разположението на мебелите са двете най-значими неща, за да си осигурите комфорт и необходимите удобства за вас и семейството ви. Но от къде да започнете? Как да вземете решение какво да поставите в дома си и как да създадете идеалния план, който да следвате? Не се налага да бъдете специалисти, за да създадете вашето място. Просто следвайте няколко прости и лесни правила, за да превърнете въображението във прецизен план, по който могат да работят професионалисти. А тях може да откриете в MaistorPlus, където може да изберете между множество професионалисти, които да реализират и най-смелите ви мечти.


Как да проектирате дома си?

В повечето случаи, когато проектирате дома си, означава, че ще работите със строител или архитект, който ще проектира дома ви. Архитектът ще постави на масата експертния си опит и професионалното си мнение. Специалистите са запознати с това кои цели са реалистични за постигане, а и могат да ви предупредят от потенциални грешки в дизайна, който сами си представяте. Със сигурност ще представят перспектива, която вие нямате – например, ако след време планирате да продадете имота, кои неща биха покачили цената и кои не. Дизайнът всъщност може да бъде изцяло по ваша идея. Това все пак е домът ви, а архитектът е на правилното място да ви помогне да постигнете мечтата си.


Определете бюджета си

Може да се каже, че това е най-малко забавната стъпка от всичко предстоящо, но е от изключително значение. Вашият бюджет ще повлияе на всяко последващо решение, което ще вземете. Разходите за персонализирания дизайн могат да надвишат границите много бързо. По време на процеса на проектиране вероятно ще се наложи да бъдат проведени множество дискусии за това кои елементи могат да бъдат интегрирани в пространството и кои не. Необходимо е да имате реалистични представи за целите си. Ето някои неща, които трябва да имате предвид:

  • Хонорар за услугите на архитект
  • Такси за разрешителни
  • Вътрешни и външни ремонтни дейности
  • Бюджет за строителите
  • ОВК, водопроводни услуги и електричество

Винаги имайте и едно наум за непредвидени разходи и отделете специален бюджет за тях. Не се впускайте в това начинание, мислейки си, че всичко ще върви по план. Понякога се оказва, че неочакван проблем може да надвиши значително бюджета ви.


Помислете за разположението

Преди да започнете да проектирате дома си, трябва да решите къде да го разположите. Къде се намира къщата ви в имота и как е разположена ще повлия на дизайна на интериора и етажния план. В този случай може да помислите за това, че някои от стаите ще са облагодетелствани с повече естествена светлина от други, като това ще има значително влияние.

Помислете за бъдещите ви разходи. При по-хладен климат пряката слънчева светлина ще намали разходите ви за отопление. Топлият климат пък дава предпоставката за поставяне на къщата ви на място с повече сянка. По този начин ще спестите от разходите за охлаждане.


Домът ви трябва да отговаря на личния ви начин на живот

Преди да правите каквито и да било избори, помислете за това, че домът трябва да отговаря на вашата същност и нужди. Мечтаният дом трябва напълно да отразява индивидуалният ви стил. Например колко спални са ви необходими? Дали домът ви трябва да бъде по-голям или не? Кои са любимите помещения на семейството ви и къде прекарвате най-много време? В този случай трябва да помислите за кухнята, дневната, и разбира се, място за почивка.

Бихте ли имали нужда от килер, перално помещения или друго място за съхранение? Всеки знае, че има някои дребни детайли, за които не се сещаме, докато не поживеем на съответното място. С времето ще има неща, за които ще се сетите, но по-добре да минимизирате големите промени.


Цели и функционалност на дома

На този етап трябва да си изясните основните функции, от които ще имате нужда. Отбележете си важни точки, като например:

  • Колко голям трябва да бъде имотът?
  • Трябва ли да има преходни помещения?
  • Коя стая е най-тиха? Обикновено това са изисквания за спалните помещения или офиса.
  • Колко е необходимо да е осветено всяко едно помещение спрямо разположението им?

Какво обзавеждане предпочитате? В този случай Ви предлагаме да разгледате различните предложения, представени в Интериорния ни справочник.

Полезно е да си отговорите на тези въпроси, още преди да сте започнали да работите по самия проект.


Изберете правилния дизайн

В началото не е необходимо да имате цялостен план, но е добре да сте запознати с това, което искате, за да постигнете крайния резултат. Дали си представяте по-класическа, модерна или минималистична визия? В класическата и традиционна архитектура материалите, на които се залага за тухла, дърво, камък. Модерните сгради пък от своя страна по-приглушени цветове, големи прозорци, чисти линии. Материалите, които се използват са метали и бетон, както панели.

Друга основна разлика е етажният план. При класическите постройки стаите са с отделно предназначение. Модерните домове пък имат концепция с по-малко стени и всяка стая има повече от една функция.

При работата с архитект е добре да създадете бриф. Това е текст, включващ идеята и изискванията ви към пространството. Свържете се със специалист, опитен в областта, от когото ще получите съдействие, и който може да ви предостави допълнителен въпросник. Заявете проекта си в MaistorPlus още днес и направете първата стъпка към работата по своя дом.



Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Гошко Покриви VIP
Покривни услуги, София
20 извършени проекта
Термо Лидер ООД
Изолация и Саниране, Варна
5 извършени проекта
"Ванива Строй" ЕООД VIP
Цялостен ремонт, София
49 извършени проекта
Famegs_svg
Цялостен ремонт, София
7 извършени проекта
Качествен ремонт
Ремонт на баня, София
22 извършени проекта
todorov
Ремонт на баня, София
13 извършени проекта

Друго

Технически въпроси