Лесни съвети как да направите балкона си чудесна градина

Публикувано на 19/05/2020 от Жаклина Иванова | Последна редакция на 19/05/2020 | Видяно 3 254 пъти

Направете вашето външно пространство зелен оазис, следвайки тези лесни съвети за градинарство, които ще накарат вашият балкон да цъфти. Не си мислете, че трябва да разполагате с огромна градина, за да се посветите на отглеждането на цветя и растения. Имаме добри новини за всички вас, които обожавате тази дейности, а именно, че много зеленчукови и кулинарни билкови растения са подходящи за виреене дори на балкона. В тази статия сме ви приготвили няколко интересни идеи, насладете им се.

Ако успеем да привлечем интереса ви и мигновено пожелаете и вие да превърнете вашия уютен балкон в зелен рай, можете да се обърнете към някой от озеленителите, регистрирани на нашия сайт. 


Заложете на минималната поддръжка!

Първо правило: Когато създавате градина на балкона си, не започвайте отначало с развиването на голям проект, който да ви накара да вложите толкова много усилия, че да се ви попречи да се отпуснете и да се насладите на времето за релаксация. Поставете си малка цел, която да развивате със времето.

  • Една чудесна идея е да инвестирате в пестящи вода гранули, за да увеличите времето между поливанията и да си спестите малко работа.
  • Примери за устойчиви растения за градина на балкона с минимална поддръжка: калдаръмче, винка, хризантема, дневни лилии, юка, циния и ехинацея.

Вижте още: Красиви цветя за всяка тераса


Вертикално градинарство!

Собствениците на апартаменти може да нямат огромни балкони, но това не означава, че не можете да използват всеки сантиметър от пространството си, за да създадете красива градина.

  • Чудесен вариант за извличане на максимума от вашия мини балкон е вертикалното градинарство. Можете да използвате кокетни рендета, релси за садене, вертикални стенни саксии и висящи кошници за невероятна градина, подходяща за апартаменти.
  • Бромелиадите, папратите, бегониите, сукулентите, въздушните растения и лозите създават чудесно вертикално градинарство.
  • Стенниите саксии са друга страхотна идея. Можете да включите най-различни растителни размери и видове. Най-важно е да осигурите на саксиите надеждни подложки, за да не наводнявате периодично терасата. 

Вижте още: 7 идеи за вертикална градина в твоя дом


Опитайте се да направите сами компост!

Компостът е чудесен за всеки, който живее в апартамент и желае да отглежда цветя и едновременно с това генерира достътъчно отпадъци. Освен редовно да поливате растенията си, може да направите компост, за да подхраните вашия малък земен рай. Това прави вашето градинарство осъществимо с минимална поддръжка и начина ви на живот рециклируем!

  • За да направите компост, ще ви е необходима кофа и отпадъци (обелки от картофи, ябълки, банани, портокали, пъпеш, краставица или др.).
  • След всяко готвене, вместо да изхвърляте обелките в кофата за боклук, ги сложете в специално преднзначената кофа за компост. 
  • За да забързате процеса на хомогезиране, може периодично да покривате обелките с пръст около 1 см. 
  • Хубаво е да правите биологичния си компост във външна среда. Няма да е никак хубаво да усещате миризма в дома си на гниещи плодове и зеленчуци.
  • След около месец вече ще имате компост, богат на хранителни вещества. С няколко лъжички от него подхранете растенията на балкона си. 


Направете си билкова градина!

Билкова градина е друг чудесен вариант за балкон с ограничени размери. Можете да отглеждате билките както за приготвяне на вкусна храна и ароматни подправки, така и като основен виновник за зеленина на балкона.

  • Мащерката, розмаринът, босилекът и градинският чай са чудесни алтернативи за отглеждане в саксии на балкона.
  • Ако имате късмета всеки ден балконът на вашия апартамент да получава от 6 до 8 часа пряка слънчева светлина, можете да отглеждате и много зеленчуци. А ако това не е така, не се притеснявайте, защото много цветя, растения и билки се нуждаят от много по-малко слънце, за да оцелеят.

Вижте още: Пълна промяна на вашите балкон и градина в няколко лесни стъпки


Сукулентните растения са върхът!

Повечето балкони са лишени от много слънчева светлина и са ежедневно атакувани от поривите на вятъра. Тези условия обаче могат да бъдат идеални за отглеждане на едно растение - сукуленти растения.

  • Ако пространството, с което разполагате не е много голямо, и в него има място само за малка маса, тогава направете фокусна точка и създайте малък балконски разкош.
  • Направете аранжировка с декоративни камъчета, стъклена ваза и сукуленти. Те не са никак капризни. Нуждаят се от много малко поливане и се поддържат много лесно.  

Време е да запретнете ръкави и да направите малкия си балкон в невероятно цветно кътче. Ако имате нужда от професионално съдействие, можете по всяко време да се консултирате със специалистите в озеленяването, регистрирани в MaistorPlus. Още сега може да направите безплатна заявка за проект. Ще получите няколко оферти, които може да сравните и да изберете най-подходящата за вас.


Тагове:

Балкон

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Иво Методиев VIP
Цялостен ремонт, София
106 извършени проекта
Бригада нов проект
Покривни услуги, София
38 извършени проекта
Андрей VIP
ВиК Услуги, София
35 извършени проекта
Ангел Ангелов
Покривни услуги, София
19 извършени проекта
Бригада Комплекс
Покривни услуги, София
27 извършени проекта
Светослав Богданов
Паркет и ламинат, София
12 извършени проекта