7 идеи за вертикална градина в твоя дом

Публикувано на 18/12/2019 от Теа Даулова | Последна редакция на 18/12/2019 | Видяно 3 787 пъти

Вертикалната градина от живи растения е истински шедьовър, който ще даде уникален стил във вашия дом. Да, определено може да я използвате не само навън. Тя е сред най-актуалните тенденции в обзавеждането на дома. С малко креативност и повече усилия съвсем спокойно може да я вмъкнете в дизайна във всяко помещение, а крайният резултат наистина ще си заслужава усилията. Несъмнено трябва да бъдете готови да се грижите за нея, за да имате красиво кътче от истински растения. Хубаво е да съобразите спецификата им, за да знаете колко да ги поливате и от колко слънчева светлина се нуждаят.

Освен неповторим стил, вертикалната градина ще ви осигури и по-добър кислород, благодарение на растенията. Те филтрират токсините и подобряват качеството на въздуха. Освен че превръщат въглеродния диоксид в кислород, живите растения абсорбират и вредните летливи органични съединения. Така че освен красиви, те абсолютно ще бъдат и здравословни за вашия дом, а и за вас. По всяко време може да разчитате на доказаните професионалисти в озеленяването, регистрирани при нас. Те ще ви дадат най-адекватните съвети, от които се нуждаете, за да бъдете собственици на приказна вертикална градина. А ето и няколко идеи как да позиционирате това истинско съвършенство във вашия дом.


Вертикална градина в банята

Хубавата новина е, че поддържането й в банята ще бъде малко по-лесно, в сравнение с всяко друго помещение. Единственото важно условие е да изберете растения, които са влаголюбиви и няма да пострадат от парата на водата. Може да я разположите на стената, която не използвате за нищо и е толкова скучна, че вечно се чудите с какво да я разнообразите. Основните плюсове на вертикалната градина в банята са следните:

  • Физическото и психическото здраве се засилват;
  • Осигурява естествена красота;
  • Подобрява качеството на въздуха и увеличава кислорода;
  • Генерира естествена влажност, която охлажда атмосферата през лятото и я загрява през зимата.


Вертикална градина на стълбището

Няма по-добър начин да вдъхнете неподражаем стил на стълбището от избора на вертикална градина. Да, признаваме, мисията няма да бъде никак лесна. Ще ви са ви необходими не малко средства и здрави нерви, за да реализирате тази цел.

  • Ще трябва да помислите за качествена поливна система, която да бъде добре обезопасена, за да не се наложи да се отводнявате някой ден.
  • Задължително ще трябва да настроите психиката си, че в следващите години ще трябва да полагате сериозни усилия, за да имате вечно зелена стена. Гарантираме ви обаче, че всичко това наистина си заслужава. Защото нито един латекс, облицовка, тапет или мазилка не могат да ви подарят красотата на вертикалната градина.

Вижте още: 5 идеи за декорация на стълбището


Жива стена около басейна

Ооо, щом имате басейн в дома си – вие наистина сте късметлия, на когото тайничко всички съседи завиждат (най-вече в горещите дни, и по-малко в края на сезона, когато трябва да го почиствате и да го подготвите за зимата). На това райско кътче чудесно ще си пасне една вертикална стена, отрупана със зелени растения.

  • Поливането й при тези условия ще бъде в пъти по-лесно, което си е наистина един страхотен плюс.
  • Бъдете готови обаче, че чарът й ще заслепи всеки ваш гост. И много често ще виждате вашата вертикална градина на снимките в профилите в социалните мрежи на своите приятели.


Вертикална градина за кухнята

Струва ви се много налудничава идея? И никога не би ви хрумнало да сложите вертикална стена от жива растителност в кухнята? Да, не отричаме – този вариант е за по-смелите и готови да експериментират. Със сигурност обаче експериментът ще си заслужава.

  • Отново ще трябва да заложите на максимално качествена и безопасна поливна система, която да ви гарантира липса на течове.
  • И в крайна сметка, ако наистина не ви допада да имате живи растения, то винаги може да направите своята вертикална градина и с изкуствени цветя. Е, да, определено чарът й няма да е същият, но пък ще бъде също толкова ефектно.

Вижте още: Елегантни декорации за една по-красива и приветлива кухня


Холът Vs. вертикална градина

Вертикалната градина е чудесно решение и за хола. С нейна помощ може да му вдъхнете страхотен стил, който да допълва цялостния интериор и дизайн. Може да я позиционирате на няколко места:

  • На цяла стена, което реално изисква най-много работа и поддържане;
  • На част от стената, като акцент, което ще ви улесни поне малко от гледна точка на грижи;
  • На ъгъла, където да създаде ефектна илюзия за дълбочина;
  • Около секцията и телевизора. В този случай може да се спрете и на вариант с няколко саксии в рамка, правилно разположени. Това ще ви спести от инвестиция в поливна система.


Вертикална градина в спалнята

Може да позиционирате своя малък градински оазис и в спалнята. Най-важното там е да съобразите влажността. Хубаво би било растенията да не са много влаголюбиви, за да не ви се налага да спите в подобни условия. От друга страна, ако сте запалени любители на климатика и го използвате почти през цялата година, изборът за вертикална стена ще се отрази в положителна насока, като естествен овлажнител на въздуха.

Вижте още: Саксийни растения, с които да пречиствате въздуха


Картина от вертикална градина за всяка стая

Допада ви идеята за вертикална стена от растения в дома ви? Но не искате да се ангажирате с поливна система? Е, тогава това предложение е точно за вас. Направете красива картина от живи цветя.

  • Разбира се, изработката й не е толкова лесна, но пък за сметка на това поддръжката й е не е много сложна.
  • Изберете растения, които да не обичат редовно поливане. Кактусите и дебелецът са страхотен вариант. Наредете ги в подходяща композиция.
  • Най-лесно е да откачате картината периодично и да поливате растенията.
  • Ще трябва обаче да съобразите рамката, в която ги поставяте. Тя ще трябва да бъде значително по-дебела и дълбока, за да имате пространство за кореновата система, а и за почвата.

Вертикалните градини от живи растения определено не е само за красив дизайн на двора. Те могат да бъдат очарователен акцент в интериора на всяка една стая, стига да знаете как правилно да ги съчетаете. За да имате това красиво кътче, ще трябва да направите по-сериозна първоначална инвестиция и да полагате почти ежедневни грижи. Но за всяко красиво нещо трябва да е положат усилия. В случай че имате нужда от професионална помощ, винаги може да се оставите в доказаните ръце на професионалистите в озеленяването, регистрирани в MaistorPlus. По всяко време имате възможността да направите напълно безплатна заявка за проект. В отговор ще получите няколко оферти, които да сравните и да изберете тази, която удовлетворява вашите изисквания и желания.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Асен Асенов VIP
Кърти, чисти, извозва, София
13 извършени проекта
stroimaxbg
Покривни услуги, София
66 извършени проекта
Луксозни ремонти VIP
Боядисване и декорация, София
8 извършени проекта
Ивайло Иванов
Мебели и обзавеждане, София
61 извършени проекта
Акуратният Майстор
Покривни услуги, София
50 извършени проекта
Ивелин
Ремонт на баня, Ботевград
50 извършени проекта