Красиви цветя за всяка тераса

Публикувано на 13/05/2020 от Теа Даулова | Последна редакция на 13/05/2020 | Видяно 2 377 пъти

Нямате възможност (или желание) да сложите красиви каскадни цветя на терасата си? Обаче имате грандиозни планове и не ви липсва креативност, за да превърнете терасата си в истинско съвършенство? Точно за вас сме подбрали красиви цветя, които ще ви радват с красотата си през цялото лято.

Ако имате нужда от професионални съвети, доверете се на специалистите в озеленяването, регистрирани при нас. Те ще ви съдействат по най-подходящия за вас начин. В следващите редове сме събрали страхотни растения, на които трудно ще устоите, и които ще ви дарят с много свежест, красиви багри и ще ви накарат да се усмихвате ежедневно.


Мини далия

Сигурни сме, че ако имате това растения на терасата си, то неизбежно ще се влюбите в него. Безкрайно непретенциозно е за отглеждане. Единственото условие за красивите далии е да бъдат на сянка и да бъдат поливани поне по 5 пъти в седмицата.

  • Има богато разнообразие от цветове – червени, жълти, бели, розови. Изборът ви наистина ще бъде труден, защото всеки сорт е страхотен.
  • Може да си насадите в сандъчета или в самостоятелни саксии. Каквото и да решите – няма да сгрешите.
  • Любима жертва са на вредители. Това е и най-големият минус на далиите. Ако имате на терасата си тези цветя, то бъдете в пълна бойна готовност за вредители, които ще ги нападнат. Хубавата новина обаче, е че растението дава ясни признаци, че нещо не е наред. Има петна по листата или бързо прецъфтяват новите цветчета. Пръскането с препарат е единственото спасение в такъв случай.
  • Далията непрестанно изкарва нови цветове, който ще ви радват до първите студени дни. От май до началото на октомври ще имате пъстри нюанси на терасата.
  • Може да я съхраните през зимата. След първия сняг растението се изравя и се отстраняват около 10 см. от него. Грудките се прибират в помещение с температура около 6-10 градуса. Съхраняват се върху стърготини. При Първа пролет се засаждат отново и след няколко седмици отново ще се радвате на красотата им.

Вижте още: С кои саксийни цветя може да се справи всеки от нас


Калдаръмче

Калдаръмчето е другият любител на слънцето. Ако го засадите на сенчести места има опасност стъблата му да пожълтеят и да не вирее добре. То е подходящо  за всички, които нямат особено време за отглеждане на цветя. Дори може да го поливате веднъж, два пъти седмично, тъй като е сухоустойчиво.

  • Има богато разнообразие от цветове, всички в пъстри нюанси – жълто, червено, оранжево, цикламено, бяло.
  • Кореновата му система е сравнително слаба, което пък позволява да се отглежда както в саксии, така и в сандъчета. Хубаво обаче е да бъде на завет, за да не може летните бурии и ветрове да му нанесат сериозни щети.
  • Подхранването на растението е важно за обилния му цъфтеж. Това може да става с универсална, течна тор за балконски растения.
  • За да имате хубави цветове е важно редовно да се почистват прецъфтелите. Образувалите се плодници също няма да ви послужат за нищо, така че отстранявайте смело и тях.
  • Калдаръмчето боледува много рядко. Освен това вредителите не са му големи любители. В редките случаи, когато го нападнат, много бързо може да го излекувате с инсектициди. Тях може да откриете в голяма част от цветарските магазини или аргоаптеките.


Хризантема

Има ли човек, който да не харесва това растение? Гъстите му цветове ще ви накарат да се чувствате удовлетворени от избора си всеки ден. Няма да сгрешите, ако засадите хризантема на терасата си. Освен това изборът на нюанси е толкова богат, че няма да спирате да се чудите кой да вземете в дома си.

  • Най-големият плюс на това цвете, е че цъфти до ранна зима. Неслучайно е известно като последното цвете на годината. Много рядко измръзва. Несъмнено,когато температурите паднат под 0 градуса ще трябва да му намерите убежище. Но пък бъдете сигурни, че то не познава страх от снега. А само да знаете колко е красиво, когато снежинките затрупат красивите му цветове.
  • Хризантемата е неповторим любител на слънчевите лъчи. Съвсем спокойно може да го оставите на някое място, огряно от слънцето. Това няма да я убие, напротив ще я направи щастлива, ще ви дарява с цветове постоянно и ще ви радва непрестанно.
  • Не обичат задържането на влага, но пък трябва да бъдат поливани редовно. Направата на добър дренаж на саксията ще ви гарантира обилен цъфтеж.
  • Когато падне първият сняг и цветовете увехнат, тогава е време да изпратите цветето в заслужена зимна почивка. Изрежете до основи всички стъбла и покрийте саксията с черен плик. Приберете я на сравнително проветриво място и я поливайте от време на време, като е хубаво да не прекалявате. При Първа пролет изкарайте цветето отново на терасата и се наслаждавайте на неговия растеж и хубави цветове.

Вижте още: 12 забавни и креативни начина да украсите саксиите си за цветя


Тагетес (позната още и като турта)

Красивите жълти или наситено оранжеви цветове на това растение са подходящи за всяка тераса. Каскаден сорт на турта няма да откриете, но пък затова и класическият й вариант е много красив и ефектен. Лидер е сред класациите на най-непретенциозни растения за отглеждане. Може да ги засадите в сандъчета, за да имате изобилие. Но може и в единични саксии, разположени на подходящи места.

  • Туртата има редица лечебни свойства. Спорно е доколко всъщност е цвете и доколко билка. Това разбира се не означава, че може да я консумирате непрестанно. Но пък може да я направите във вариант, годен за употреба. Изсушените листа на цветето могат да се използват в кулинарията. Цветът му пък е естествено багрило за сладкиши. А също така намира приложение и в козметиката в борбата с акне. Употребата на туртата за народна медицина е изключително богата, така че все още ли се чудите дали да имате това растение на терасата си?
  • Има остра миризма, която не на всеки се харесва. Ако обаче сте любители на аромата й, то задължително го донесете и на терасата си.
  • Устойчива е на вредители и болести. В много редки случаи е засегната от тях. Това ще ви спести допълнителен разход за инсектициди.
  • Туртата добре вирее при полусенчести места. Пряката слънчева светлина обаче няма способността да й навреди. Най-много да забави растежа и цъфтежа й.
  • Непретенциозна е и от гл.т. на поливането. Обича водата, но няма да е фатално, ако забравите да я полеете няколко дни.
  • Издръжлива е на жеги и високи летни температури. Не е любител обаче на студа. Паднал ли температурите под 10 градуса, ще ви се наложи да я приберете в сравнително топло помещение. Истината обаче е, че смели градинари са експериментирали да я оставят навън дори през студените месеци и не рядко тя оцелява.

Да бъдете горди собственици на цветен оазис на терасата си не е невъзможно. Разбира се трябва да се въоръжите с търпение и да полагате грижи. Но пък усилията наистина ще си заслужават. Дори да не разполагате с място за каскадни растения, може да имате красиво кътче и с универсални и красиви цветя, които да ви радват през цялото лято. По всяко време може да се допитате до нашите доказани специалисти в озеленяването. Още сега може да направите безплатна заявка. В отговор ще получите оферти, които да сравните и да изберете най-подходящата за вас.


Тагове:

Балкон

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Румен Насев VIP
Мазилки, София
ЕлПерфект
Електроуслуги, София
13 извършени проекта
Асен Асенов VIP
Кърти, чисти, извозва, София
13 извършени проекта
Ивайло Иванов
Мебели и обзавеждане, София
61 извършени проекта
BI-EM stroi
Сухо строителство, Божурище
33 извършени проекта
Стефан Василев
Електроуслуги, София
54 извършени проекта