Тагетес (позната още и като турта)

Последна редакция на 29/03/2024 от Теа Даулова
Източник | Видяно 872 пъти

Красивите жълти или наситено оранжеви цветове на това растение са подходящи за всяка тераса. Каскаден сорт на турта няма да откриете, но пък затова и класическият й вариант е много красив и ефектен. Лидер е сред класациите на най-непретенциозни растения за отглеждане. Може да ги засадите в сандъчета, за да имате изобилие. Но може и в единични саксии, разположени на подходящи места.

  • Туртата има редица лечебни свойства. Спорно е доколко всъщност е цвете и доколко билка. Това разбира се не означава, че може да я консумирате непрестанно. Но пък може да я направите във вариант, годен за употреба. Изсушените листа на цветето могат да се използват в кулинарията. Цветът му пък е естествено багрило за сладкиши. А също така намира приложение и в козметиката в борбата с акне. Употребата на туртата за народна медицина е изключително богата, така че все още ли се чудите дали да имате това растение на терасата си?
  • Има остра миризма, която не на всеки се харесва. Ако обаче сте любители на аромата й, то задължително го донесете и на терасата си.
  • Устойчива е на вредители и болести. В много редки случаи е засегната от тях. Това ще ви спести допълнителен разход за инсектициди.
  • Туртата добре вирее при полусенчести места. Пряката слънчева светлина обаче няма способността да й навреди. Най-много да забави растежа и цъфтежа й.
  • Непретенциозна е и от гл.т. на поливането. Обича водата, но няма да е фатално, ако забравите да я полеете няколко дни.
  • Издръжлива е на жеги и високи летни температури. Не е любител обаче на студа. Паднал ли температурите под 10 градуса, ще ви се наложи да я приберете в сравнително топло помещение. Истината обаче е, че смели градинари са експериментирали да я оставят навън дори през студените месеци и не рядко тя оцелява.

Да бъдете горди собственици на цветен оазис на терасата си не е невъзможно. Разбира се трябва да се въоръжите с търпение и да полагате грижи. Но пък усилията наистина ще си заслужават. Дори да не разполагате с място за каскадни растения, може да имате красиво кътче и с универсални и красиви цветя, които да ви радват през цялото лято. По всяко време може да се допитате до нашите доказани специалисти в озеленяването. Още сега може да направите безплатна заявка. В отговор ще получите оферти, които да сравните и да изберете най-подходящата за вас.

Свързано:

Идеи за градина Красиви цветя за всяка тераса