Балкон в гръцки стил: как да пренесем морския рай у дома?

Публикувано на 14/09/2019 от Станислава Матеева | Последна редакция на 25/09/2019 | Видяно 3 373 пъти

Кристално чисто море, синьо небе, свеж бриз, жарко слънце, красива архитектура, вкусна храна, просторни балкони… Независимо дали вече сте посещавали Гърция или пък ви предстои, изглежда  всеки, който по някакъв начин се е докоснал до тази страна, желае да притежава частица от средиземноморски рай, който е тя. А да пресъздадете усещането, което прекрасните гръцки острови носят не е чак толкова трудно. Трябват единствено няколко бързи и лесни актуализации и козметични промени. Така че защо не декорирате балкона си в гръцки стил? Ето няколко съвета, които ще ви помогнат да изживявате неземното усещане, което Гърция носи всеки път, когато стъпите на терасата си. 

А за да се получи един качествен и красив краен резултат, потърсете професионална помощ от изпълнителите, регистрирани в нашия сайт.


Характерните гръцки цветове

Въпреки че синьото и бялото са най-характерните цветове за много гръцки острови, а и за самия гръцки флаг, тук не говорим само за тях. Затова нека да разширим цветовата палитра. Всеки знае, че Гърция е невероятно жизнена и цветна страна. Страна, в която лятото сякаш е вечно, а цветовете и красивите усещания - неизбледняващи.

  • За дизайна на балкона си може да изберете столове и маси, които са ярки и правят моментално впечатление. Розовото, оранжевото или червеното са перфектният избор. 
  • Топлите цветове са в изобилие в Гърция. Така че продължете цветовата палитра и ги добавете и във вашите саксии. Можете да го направите като засадите растения в тези нюанси или пък изберете ярки кашпи.

Вижте още: Вдъхновяващи идеи за оформяне на уютен балкон


Обърнете внимание и на детайлите

Дяволът е в детайлите. Затова не забравяйте да ги добавите в декора на вашия балкон. Можете да го направите като заложите на дървени акценти. Друг вариант е да включете по-интересен текстил и различни декорации във вашето пространство. Плетените възглавници, например, както и цветята в жълто, оранжево и червено са чудесни. 

  • Изберете цветя, които цъфтят в изобилие като рози, хризантеми, хибискус и здравец. Закумът е също удачен вариант, типично в гръцки стил. А и вирее чудесно и на нашите географски ширини.
  • Характерно гръцко гръцко цвете, което да държите на балкона, е здравецът с неговия специфичен аромат. Именно неговите листа се използват и в много традиционни гръцки ястия и сладкиши.


Санторини, Санторини…

Ако сте вдъхновени от остров Санторини (а кой не е?), го пренесете и в декора на балкона си. Изберете свежи покривала и мебели с елегантни, изчистени линии. Използвайте бялото като фон, но не забравяйте да включите в палитрата си и други цветове, особено кобалтово синьо, както и червено, зелено и бежово.

Ако имате възможност да боядисвате по по-креативен начин на пространството, винаги може да добавите рамка и да я оцветите в бяло. В нея може да посавите подходяща снимка или картина. А защо не да сътворите и нещо със собствените си ръце? По този начин ще наподобите боядисаните в бяло бордюри и пътеки на острова. Също така, не забравяйте да добавите към балкона и ярки цветя и сини метални или дървени акцентни части.

Вижте още: 7 основни грешки при боядисване на стени


Вдъхновение от гръцките залези

Гръцките залези са истинско природно съвършенство. За да ги имате и у дома, съберете заедно текстилните елементи в топли цветове като червено, портокалово и наситено жълто. Използвайте ги под формата на декоративни елементи като възглавници, одеяла, покривки и т.н. След това добавете към тях няколко морски черупки или рапани и voila! Вие поставихте чудесно начало в пресъздаването на магичната атмосфера на спиращите дъха гръцки залези!

За създаването на още красив декор, ще е много добре, ако сте посетили Гърция и сте събрали миди по време на пътуването си или може би дори пясък от гръцки остров. Добавете това към вашия декор в стъклена ваза. Нямате ли усещането, че вече сте на любимия гръцки остров?


Балкон за празненства, вдъхновен от Миконос

Обичате да посрещате гости у дома и да празнувате със и без повод? Е, тогава направете така, че вашето парти да се пренесе на балкона. Превърнете външното си кътче в пространство, което да отразява празничния дух, който остров Миконос притежава.

  • Съберете малко камъни, поставете ги върху белия под като основа за настилката. Боядисайте и стените в бяло и поставете няколко цветни възглавници върху пода. 
  • Не забравяйте да окачите и леки, меки и нежни светлини на балкона, за да завършите парти атмосферата и да пренесете балкона си в приказния остров Миконос.

Вижте още: Как да оформите стилно своя балкон? Идеи за всеки!


Морски оазис на една ръка разстояние

Можете да превърнете и своя балкон в морски оазис, като добавите декоративни елементи, които да ви пренесат на плажа, сред вълните. Само че този път използвайте цветова палитра в тюркоаз и бяло, имитирайки морето. 

  • Добавете леки акценти в лилаво или червено за разкош, но не прекалявайте;
  • Включете интересно оформено дърво и други морски украси; 
  • Ако нямате пясък от Гърция, отидете до местния разсадник, вземете малко и напълнете голяма стъклена ваза с пясък и черупки. Мозайката също ще ви свърши перфектна работа;
  • Добавете дебели въжета, с които придържате осветителните тела. Или пък ги използвайте само за декорация;
  • Може да включите и няколко картини с морски пейзаж;
  • И накрая, засадете някои от любимите си саксийни цветя в стъклени бутилки. Така окончателно ще пренесете красивата Гърция в дома си. 

Със сигурност сме ви вдъхновили за селдващата трансформация на балкона ви. Но сме сигурни и че няма да ви никак лесно сами да се справите с ремонта. Затова потърсете професионална помощ от майсторите в дизайна, регистрирани в нашия сайт. Те ще ви помогнат да сътвприте истинско гръцко чудо на терасата в дома си. Свържете се с тях, като направите безплатна заявка за проект още сега. Изберете най-доброто за вас и се насладете на прекрасното си ново и свежо домашно кътче.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Стоил Димитров VIP
Покривни услуги, София
12 извършени проекта
Иван Петков
Боядисване и декорация, София
42 извършени проекта
"Ванива Строй" ЕООД VIP
Цялостен ремонт, София
49 извършени проекта
Костадин Димитров
Покривни услуги, София
21 извършени проекта
Хоум Рок Билдър ЕООД
Цялостен ремонт, София
9 извършени проекта
Георги Димитров
Цялостен ремонт, София
12 извършени проекта