Как да оформите стилно своя балкон. Идеи за всеки!

Публикувано на 30/04/2020 от Йордан Колев | Последна редакция на 30/04/2020 | Видяно 11 217 пъти

Преди години балконът съвсем не изпълняваше естетична функция, а по-скоро се използваше като складово помещение, където се съхраняваха ненужните или сезонни вещи. Днес, с развитието на технологиите и стремежа към уют и красив дизайн, ние се стараем да направим терасите си по-привлекателни, удобни за отдих, работа, спорт.

Ще ви дадем няколко съвета как да преобразите своя балкон. Ще поговорим за мебелите, аксесоарите и прочие неща, които ще направят вашия балкон по-красив и комфортен. Ако ви трябва професионална помощ за оформянето на своята тераса, винаги можете да прибегнете до услугите на професионалистите, регистрирани в MaistorPlus. А ето кои са популярните методи сега, с които можете да устроите това допълнително помещение. 


Оранжерия или градина

Най-добрите идеи за терасата са подсказани от самата природа. Ако нямате вила или къща на село, а ви липсва работата в градината или просто обичате цветята, това е вариант за вас:

  • Можете да оформите пространството по този начин в няколко направления, в зависимост от размерите и спецификите на помещението. На малък и открит балкон може да си направите лятна градина, да си окачите саксии с цветя, да си подредите големи кашпи с растения и да сложите няколко плетени стола за отдих.
  • На светъл остъклен балкон може лесно да се реализират най-различни проекти – да се изгради цяла зимна градина или оранжерия. За целта могат да ви помогнат модерните днес вертикални градини – върху вертикални рафтове по периметъра на помещението може да поставите малки кутии с разсад, марули или пресни билки.


Трапезария

Тази идея за терасата ще бъде перфектна, ако винаги сте си мечтали за пасторална картина с веранда, плетена мебел и уютни закуски и вечери.

  • Особено удобно е, ако балконът е в съседство с кухнята – тогава лесно можете да преместите масата за хранене, столове, да поставите няколко шкафа със съдове, върху стената да закрепите няколко кашпи с растения. Ако помещението е отоплено, терасата може да се използва целогодишно и във вашата столова винаги ще цари лято.
  • Трапезарията на балкона е и много функционална идея: ако кухнята е малка, така можете прекрасно да освободите помещението, като оставите там само работната зона. А на терасата да приемате гости, да закусвате или да си устройвате летни романтични вечери под звездите.

Вижте още: Вдъхновяващи идеи за оформяне на уютен балкон


Работен кабинет

Една от най-популярните днес идеи за дизайн на балкона е домашният мини офис. За малки апартаменти, където няма къде да се уедините и спокойно да поработите, това е просто находка.

Деловият кабинет може да се организира и върху малко пространство – достатъчни са само малко бюро за компютъра и няколко стола. Върху стените може да се поставят рафтове, по ъглите – малки шкафчета, за да може всичко необходимо за работа да е под ръка. Денем при естествената светлина да се работи на този балкон ще бъде особено комфортно, а вечер може да се използва настолна лампа.


Библиотека

Тази идея за дизайн на балкона пасва прекрасно на страстните книгомани и тези, които не си представят отдиха без книга в ръка.

  • Ако разполагате с малък скромен балкон, просто поместете по ъглите няколко вертикални стелажа с любимите си книги, сложете удобни столове и сгъваема маса.
  • Върху по-голяма тераса можете да се разгърнете още повече – да поставите здрави рафтове за книги, да сложите голяма лампа, големи кресла и дори да съчетаете библиотека и работен кабинет.


Зона за отдих

В търсене на идеи за декориране на балкона може да не избирате сложни варианти, а просто да организирате мини гостна, където само ще си почивате и ще приемате гости. 

  • Дизайнерските варианти тук са много - от минимализъм (меки възглавнички, няколко удобни стола, мъничка маса) до най-луксозно оформление. Важен плюс на зоната за отдих на балкона е че реално може да я устроите и на малък балкон, и на голяма тераса.
  • За целта е подходящ дори скромен, неостъклен балкон - но само за лятото. Но комфортът няма да стане по-малък от това - саксии с цветя, мебели от ратан, чаша лимонада или вино на мини масата - и най-доброто място за релакс на света вече е готово. 

Вижте още: 7 идеи как да превърнем малкия балкон в райско кътче


Детска зона за игри

Ако детето няма своя стая или в дома са няколко деца, винаги има възможност да превърнете терасата в игрална зала. 

За оформянето й са необходими дебел пухкав килим, рафтове с предмети за детско творчество, играчки, маса, удобни столчета, ако позволяват размерите - шведска стена. Игрите на жумичка или гонене ще са проблематични на терасата, но пък детето винаги може да си играе само или да покани приятели, да порисуват или залепят нещо. Стаята за игри ще стане за детето истинско тайно укритие, а вие ще се окажете избавени от игрите, разхвърляни из целия апартамент.

Балконът е отлично място, където може да се развихри всеки дизайнер - и опитният, и начинаещият. Фантазирайте, експериментирайте със стилове, цветове, методи за декорация и балконът ще стане едно от любимите ви места в дома, откъдето няма да искате да си тръгвате. За всякаква компетентна и навременна помощ за вашия дом можете да разчитате на майсторите, регистрирани в MaistorPlus. Заявете своя проект, напълно безплатно, още днес, и в отговор ще получите оферти, които да сравните и да изберете оптималната за вас. 


Тагове:

Балкон

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Асен Асенов VIP
Кърти, чисти, извозва, София
13 извършени проекта
DYSIGN
Архитектура и дизайн, София
7 извършени проекта
Луксозни ремонти VIP
Боядисване и декорация, София
8 извършени проекта
todorov
Ремонт на баня, София
13 извършени проекта
Качествен ремонт
Ремонт на баня, София
22 извършени проекта
Калин Недялков
Покривни услуги, София
11 извършени проекта