Зелен покрив за по-добра енергийна ефективност и естетика

Публикувано на 29/05/2020 от Dessislava Usheva | Последна редакция на 28/02/2023 | Видяно 1 681 пъти

Сигурно все още си мислите, че зелените покриви са редки и екзотични конструкции, които са рядко срещани, най-вече поради сериозното капиталовложение, които изискват. Всъщност сте частично прави.

Зелените покриви са нормата за покрив в Исландия от години, където къщите в провинцията се сливат с природата и са едва различима част от планинския пейзаж. Естествената изолация, която тези покриви предлагат, продължава да ги превръща в предпочитаното решение за северния климат, където могат да се видят в цели селища.

Освен своята висока естетическа стойност, зелените покриви се характеризират и с ред предимства като по-добра топлоизолация, редуциране на разходите за топлина през зимата, съхранение на влагата и екосистемите и др. Макар че може би са малко по-взискателни откъм поддръжка и видове растения, зелените покриви са напълно постижими и в модерна градска среда.

Ако идеята ви привлича и се чудите как бихте могли да превърнете и своята жилищна сграда в подобен стил, то не се колебайте да потърсите специалистите по озеленяване от платформата на MaistorPlus.


Зеления покрив в града

Зеленият покрив в града се превръща във все по-актуална тенденция. В изцяло градска среда, зелените покриви допринасят към заобикалящата ги среда със своя устойчив дизайн, който подобрява стойността и модерността на сградата, осигурява място за зеленина и отдих, задържа дъждовната вода, събира праха и изолира от градския шум.

Поради многото си ползи за енергийната ефективност и околната среда, някои големи градове вече предлагат и данъчни облекчения за собственици, които решат да изградят такова съоръжение в своята жилищна или офис сграда.

Вижте още: Плюсове и минуси на зеления покрив


Зелен покрив върху съществуваща сграда

По-голямата част от зелените покриви се изграждат върху съществуващи сгради. За целта е важно да бъдат осъществени няколко стъпки:

  • Първо, сградата трябва да бъде проверена от строителен инженер за определяне на капацитета на понасяне на товар;
  • Второ, трябва да бъде проверено водоустойчивото покритие на покрива, което е нужно да бъде в отлично състояние на не повече от пет години. Независимо че при инсталация на зеления покрив то обикновено се сменя;
  • Проверява се възможността за изграждане на система за засичане на течове;
  • Като последен елемент от изграждането на зеления покрив се полага и зелената покривка.


Други зелени покривни конструкции

Освен върху покрива на сградата, зелени решения тип зелени покривни конструкции в града могат да се инсталират и върху други елементи на градската среда като спирки, павилиони и др.

Така през 2019, Утрехт в Холандия трансформира над 320 от своите спирки за градски транспорт в спирки със зелени покриви за отглеждане на пчели за опазване на популациите и биоразнообразието.


Зелен покрив за по-разчупен ландшафтен дизайн

Освен своите безспорни ползи, зелените покривни конструкции се използват активно за постигане на един по-свеж и артистичен дизайн в градска среда.

На снимката по-горе е показано как зеления покрив усвоява терасирането в сградата, като по този начин постига обособяване на три самостоятелни градини, които се явяват покриви на прилежащото под тях помещение.

Макар че изграждането на зелен покрив изисква своята първоначална инвестиция, ползите, които то би донесло за цялостната устойчивост на сградата, гарантират тяхното възвръщане. За да бъдете сигурни в това, че вашият зелен покрив ще отговаря на стандартите за ландшафен дизайн, потърсете специалистите-озеленители, регистрирани в платформата на MaistorPlus. Чрез изпращане на безплатна заявка за проект, вие можете да проучите различни оферти, да сравните цени и рейтинг и да изберете майстор в удобна за вас локация, без каквото и да е обвързване.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

TODOR TODOROV VIP
Цялостен ремонт, София
38 извършени проекта
Майстор Николов
Боядисване и декорация, София
83 извършени проекта
Стоил Димитров VIP
Покривни услуги, София
12 извършени проекта
Иван
Електроуслуги, София
56 извършени проекта
Даниел Костадинов
Електроуслуги, София
67 извършени проекта
Стефан Василев
Електроуслуги, София
55 извършени проекта