Плюсове и минуси на зеления покрив

Публикувано на 23/05/2015 от Ани Атанасова | Последна редакция на 31/03/2023 | Видяно 5 465 пъти

Спирайки се на устойчивия зелен покрив, вие правите съзнателния избор да не унищожавате природата и нейните екосистеми, като едновременно с това качеството ви на живот значително се подобрява. От друга страна, едно такова решение би ви коствало пари и време, с които може би не разполагате. Ако се колебаете дали това е подходящото решение за вас, прочетете следващите няколко реда и сами преценете кое накланя везната – плюсовете или минусите.

Вижте още: 10 причини да използвате устойчиви материали


Плюсове на зеления покрив

Подобрява качеството на въздуха. Както добре знаем, живите растения преобразуват въглеродния двуокис в кислород. Ето защо зелените покриви са много подходящи за големите градове, където мръсният въздух е част от всекидневния живот, а зелените площи са малко и нарядко.

Абсорбира до 75% от дъждовната вода. Това превръща зеления покрив в добър изолатор на влага. Това е така, защото е изграден от специална дренажна мембрана, устойчива на вода и на проникване на корени; почва, която представлява специална смес от парченца дървена кора, компост, стари листа, перлит и други.


Още плюсове на зеления покрив

Неутрализира градските шумове. Това се случва благодарение на растителната покривка, състояща се от мъхове, полски цветя и тревен чим. Също така на зелен покрив може да се развива агрокултура в градска среда, което по принцип рядко бива възможно.

Подпомага екосистемите. Зеленият покрив предлага убежище за различни насекоми и птици, които иначе рядко бихме могли да открием в градска среда.


И още плюсове на зеления покрив

И още плюсове на „живия“ покрив: 

  • поддържането на постоянна вътрешна температура;
  • редуцирането на разходите за отопление през зимата и за охлаждане през лятото; 
  • подпомагането спада на температурите в градски условия;
  • увеличаването стойността на имота;
  • увеличаването на зелените площи в иначе сивите градове.


Минуси на зеления покрив

Макар и ползите от зелен покрив да са доста повече от неговите недостатъци, доста хора решават, че този избор не е за тях. Нека видим кои са минусите:

Непосилна първоначална инвестиция. За да се изгради зелен покрив, се изисква сериозно пъпвоначално вложение, което не за всички хора би било възможно. 

Редовните грижи. Те трябва да се полагат от всеки собственик на зелен покрив. Рядко хората имат време да се занимават с нещо, за което не са свикнали да полагат усилия, а нерядко „живите“ покриви се нуждаят от допълнително поливане, почистване и дозасаждане.

Тежестта на зеления покрив. За много сгради тя би била непосилно тегло. Инсталирането на такъв покрив е крайно нежелателно и за жилища, намиращи се в сеизмични зони.

Независимо от своите минуси, зеленият покрив е добро решение за всеки, който иска да живее природосъобразно, дори и на цената на повече средства и усилия. Освен всичко останало той би подобрил както състоянието на природата, така и цялостния ви начин на живот, а какво по-хубаво от това?

Ако нещо от видяното тук ви се е харесало, но не знаете как да пристъпете към действие, не се чудете, а се доверете на MaistorPlus. Платформата ще ви срещне с най-добрите професионалисти, измежду които да изберете след предложена оферта. Пуснете заявка, напълно безплатно и без обвързване, сравнете цени и се спрете на най-подходящия изпълнител.



Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Румен Насев VIP
Мазилки, София
ИРИС БИЛД ИНЖЕНЕРИНГ ЕООД
Покривни услуги, София
33 извършени проекта
Ралица Пламенова VIP
Цялостен ремонт, София
Вътрешни и външни ремонти
Цялостен ремонт, Варна
13 извършени проекта
Бригада нов проект
Покривни услуги, София
37 извършени проекта
Ангел Ангелов
Покривни услуги, София
19 извършени проекта