Поливане на домати на открито: основни правила

Публикувано на 26/06/2019 от Йордан Колев | Последна редакция на 30/03/2023 | Видяно 8 719 пъти

Правилното поливане на доматите е залог за добра реколта. Зад всеки впечатляващ урожай се крие не само упорит труд, но и правилна методика, следването на която е предпоставка за постигане на оптимален ефект. Отглеждането на домати също има своите тайни. Когато те се спазват, могат да ви помагат да постигнете максимално добри резултати. Полезно е да знаете, че ако имате нужда от помощ за вашата градина, било то свързано с грижа за заланчуците, овошките или цветните лехи, професионалистите, регистрирани в платформата на MaistorPlus, са готови да ви помогнат с нейното озеленяване или ландшафтен дизайн.


Важността на правилното поливане

Колко добре ще пораснат доматите в градината ви зависи от тяхното подхранване. Разбира се, най-добрият начин да доставите до тях хранителни вещества е във вид на разтвори, затова правилата за поливане на доматите са от особено важно значение.

  • Като цяло нормите на поливане във всеки един случай се установяват в зависимост от условията на отглеждане. Но все пак съществуват оптимални условия за растежа и развитието на доматите, които трябва да се вземат под внимание. Влажността на въздуха трябва да бъде в рамките на 45-50%, а влажността на почвата – 85-90%.
  • Можете лесно да проверите тези условия ръчно. На плитка дълбочина взиматe малка част от земята и я разрохвате с пръсти. Ако лесно и бързо се образуват бучки, разбиващи се с лекота от натиска на пръстите, значи всичко е наред.
  • Защо е важно да се поддържа баланс? Всичко е много просто. При излишно съдържание на влага в почвата доматите започват да губят съдържанието си на захар и стават воднисти. Това създава отлична флора за размножаването на различни бактерии и гъби.
  • Върху зеленчука започват да се появяват цепнатини и да пада. Пресъхналата почва също няма да доведе до добро. Пъпките и цветовете ще започнат да се разтрошават, в плода отново може да се появят цепнатини, има опасност от изгниване на горната част.


Честота на поливането на домати

От това колко често ще поливате доматите зависи много. Важно е да знаете мярката, тъй като отклонение от нея може да стане причина за съществено забавяне на развитието на растенията.

  • Някои градинари, имащи възможността постоянно да се грижат за своите насаждения, поливат доматите често и по-малко. Това води до спад в температурата на почвата, а влажността на въздуха се повишава до 80-100%, което превишава нормата почти двойно.
  • Това се отразява особено лошо на растенията в периода на тяхното привикване към новото място след израстването на разсада. По време на цъфтежа това може да доведе до масово опадане на цветове и плодници. В най-добрия случай плодовете ще вържат по-бавно, поради влошеното опрашване на цветовете.
  • Получава се така, че доматът се старае да захрани сам себе си, което значи, че не изисква толкова често поливане. За правилен се смята вариантът с поливане два пъти през седмицата. Понякога е достатъчен и един път, но той трябва да бъде обилен, за да запаси растението с вода за идната седмица.
  • Особено добре се отглеждат домати в глинеста почва, тъй като тежката почва е способна да съхрани влагата и водата за дълго време и в по-големи количества.

Вижте още: От специалистите: Как да си осигурим вкусна и богата реколта от домати


Основни правила

Ефективността на поливането на доматите зависи от няколко фактора, които ще разгледаме в следващите няколко реда:

  • Един от тях е видът поливане – под корен. Той се прави, за да може растението да се подхрани с необходимата влага и да съхрани влажността на въздуха на нужното ниво.
  • Може да се полива и в междуредията, стига капките да не попадат върху стъблата и листата на доматите. В случай на попадане на капки върху листата те се превръщат в лещи, чрез които на слънцето доматът получава изгаряния. Това само ускорява развитието на фитофтора (мана).


Температурата на водата

За да може доматите да растат правилно и без болести, е препоръчително да ги поливате с топла вода, която трябва да е приблизително равна на температурата на почвата. Обикновено това значи в рамките на 24-26 градуса.

Поливането на доматите с маркуч води до понижаване температурата на почвата, нарушаване на киселинния баланс и повреждане на корените. Най-добрият вариант е поливането с дъждовна вода, в която се съдържа въглеродна киселина. Това оказва омекотяващо действие, за разлика от чешмяната, която се характеризира с прекалена твърдост. Ако нямате алтернатива, смесете я с малко количество тор и компост, за да я омекотите.

Вижте още: Какво да направим, ако зреенето на домати закъснява


Определяме количеството вода

За да определите количеството вода за оптимално напояване, трябва да обмислите колко добре почвата запазва влагата, метеорологичните условия, наличието на мулчиране, сорта растения и тяхната възраст, както и схемата на засаждане.

  • Може да се извадят определени изводи с поглеждане на външния вид на доматените храсти. При недостатък на влага цветовете на листата потъмняват, а при суша започват да увяхват. Вялостта на листата е първият признак по който може да разберете, че е време за спешно поливане.
  • При формиране на цветовете, както и в период на бързото развитие доматите имат особена нужда от влага. Ако не е валяло цяла седмица, храстите могат да се поливат веднъж, като се изразходват от три до пет литра вода на всеки. При настъпване на периода на плодоносене не трябва да се допуска пресъхване на почвата. За това се изисква двуразово поливане при същата норма разход вода на храст.

Несъмнено, добрата реколта домати зависи не само от поливането, но и от интензивността на слънчевите лъчи, качествата на почвата, сорта. Но поливането заема най-важното и ключово значение в тази нелека задача – да се отгледат хубави домати. При нужда от помощ за вашата градина не забравяйте да направите безплатна заявка, която ще ви даде възможност да сравните оферти регистрирани в сайта ни озеленители. Разгледайте профилите им и оставени от предишни клиенти оценки, за да вземете най-доброто решение. 

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Иво Методиев VIP
Цялостен ремонт, София
106 извършени проекта
РЕАЛСТРОЙ
Дограма и остъкляване, Перник
11 извършени проекта
Ценко и Сие ЕООД VIP
Цялостен ремонт, София
81 извършени проекта
"ТОДИС" ЕООД - СТОЯН НАНОВ
Покривни услуги, София
70 извършени проекта
Румен Петров
Електроуслуги, София
12 извършени проекта
Веселин Димитров
Цялостен ремонт, София
32 извършени проекта