От специалистите: Как да си осигурим вкусна и богата реколта от домати

Публикувано на 04/08/2017 от Павлина Георгиева | Последна редакция на 18/08/2017 | Видяно 12 620 пъти

Знаете ли, че от ботаническа гледна точка доматите всъщност са плодове? Мнозина от нас ги причисляват към зеленчуците заради по-ниското им съдържание на фруктоза. Независимо дали оттук нататък ще започнете да наричате салатата си от домати “плодова”, тези червени приятели имат определени изисквания при отглеждането им в градината. Именно с тях ще се запознаем в следващите редове. Всички съвети, които ще прочетете, са реално изпробвани от специалисти, и следвайки ги, ще си гарантирате богата и вкусна доматена реколта. Винаги имайте предвид, че в градинарството и земеделието една година с друга не си приличат, и не вие, а природата има думата кога от кое по колко да ви даде. Затова пък е във ваше ръце решението да изберете подходящия озеленител, когато имате нужда от професионална помощ за градината си.


Подготовка на доматите за засяване в земята

Няма как директно да поставите семената в земята, освен ако не разполагате с парници. Причината е, че на доматите са им необходими време и условия да се аклиматизират. Има два варианта да подготвите доматите си за засяването им в зеленчуковата си градина:

  • Вариант 1: Отглеждате сами разсад за домати, от семена. На него ще се спрем малко по-късно. В хода на публикацията ще научите също как да сте сигурни, че семето, което избирате, ще ви даде вкусна реколта.
  • Вариант 2:  Закупувате готов разсад. Можете да намерите такъв на пазара или в специализиран разсадник. Тук съществува лек риск да не получите разсад точно за сорта, който сте избрали, но пък е компромисно решение, ако не можете да отделите време и грижи за самостоятелно отглеждане на семена.


Отглеждане на разсад за домати, от семена

Подходящо време да си направите разсад за домати е в края на февруари-началото на март. Можете да си вземете специални формички за разсад, но и обикновени кофички от кисело мляко ви вършат работа. Попитайте в агро аптеките каква почвена смес да използвате и напълнете с нея всяко отделение от формата за разсад или от кофичката и засейте по две-три семенца. Сеят се по повече от едно, за презастраховка, тъй като семената никога нямат 100 % кълняемост, независимо какво ви обещават етикетите по пакетчетата. Добре е разсадът за домати да се държи или в парник, или в топло помещение, но без да е изложен пряко на силна слънчева светлина. Поливайте с вода на стайна температура, лека струйка, на всеки два-три дни или когато видите, че горният слой на почвата е изсъхнал.

Вижте още: 5 безценни житейски урока, които може да научите от своята градина


Откъде да вземем семена за домати?

Отговорът на този въпрос зависи от това дали за първа или поредна година ще сеете домати:  

  • Ще отглеждате домати за поредна година. Тогава е най-добре да съберете семе за бъдещия разсад от някой плод от сегашната реколта. Важно е той да бъде здрав, без каквито и да било аномалии по него. Вземете семена от сортове, които вече сте изпробвали и сте преценили, че са ви вкусни. Съхранявайте в непрозрачна кутийка така, че да не се овлажняват семенцата.
  • Ако за първи път ще отглеждате домати. Вземете семена от съседи, приятели, като проверите предварително дали ви допада вкусът на доматите, от които са извадени. Имайте предвид, че някои сортове са хибридни и при тях събирането на семе от домат няма да даде никакъв плод. Например, ако сте си купили домати от магазина и много са ви харесали, не рискувайте да събирате семе от тях - може да са лабораторно създаден сорт. При тях е възможно само еднократно засяване от пакетче, а ако искате повторно от същите, трябва пак да си закупите семе или разсад, а не да събирате от домат, както се прави при естествените сортове.


Има значение какво е отглеждано в почвата преди доматите!

След като разсадът ви с домати е пораснал и укрепнал достатъчно, време е да го засадите в почвата в градината. В случай че тепърва разработвате градината си и почвата в нея е отпочинала, имате добър шанс за богата реколта от всяка култура, която засаждате. Ако обаче за поредна година организирате зеленчуковите лехи, следващите редове ще бъдат полезни и важни за вас.

Специалисти съветват всяка година мястото на засаждане на различните зеленчуци да се променя. Мислете за градината си като за пъзел от сектори, които всеки сезон трябва да се пренареждат. Не можете обаче произволно да избирате местата на засаждане, особено що се касае до доматите. При последните е от съществено значение какво е било засаждано в почвата преди тях:

  • Култури, които НЕ е добре да предшестват доматите: Ако на дадено място в двора си сте засаждали картофи, пет години след това на същото избягвайте да сеете домати. В противен случай ще имате реколта от болни домати.
  • Култури, отразяващи се благоприятно на доматите: Добре е там, където ще сеете домати, предишната година да е имало бобови култури. Това включва зелен и бял боб, грах, леща, фъстъци. Те обогатяват градината с азот, доматите се чувстват прекрасно и ще ви дарят с богата и вкусна реколта от здрави плодове.


Какво да направим, ако зреенето на доматите закъснява?

Корените с домати, които сме засадили, се развиват отлично. Имат много плодове по себе си, по всичко личи, че реколтата ни тази година е обещаващо богата. Дотук всичко звучи чудесно, само че увисналите гроздове с домати отказват да узреят, въпреки че вече им е дошло времето да се зачервяват. В този случай на помощ отново идват специалистите. Какво е необходимо да направите:

  • Убедете се, че плодовете на доматите са добре избистрени. Това ще рече, че макар и зелени, изглеждат добре узрели, с хубава, чиста външна обвивка.
  • Отстранете листната маса отдолу нагоре, стигайки до най-ниско стоящите гроздове с домати. Изпълнете тази стъпка, дори ако листата ви се виждат много хубави и зелени. Няма значение, че може да се откъсне някой домат, това са приемливи загуби на фона на изобилието от бъдещи узрели плодове.
  • Пригответе си големите кофи, защото много скоро ще берете хубави червени домати!


Черни петна по доматите? Има решение!

Изобщо не е приятно да се открият черни петна по доматите, когато сме си ги откъснали от градината за нашата свежа салата. Наличието им има своето обяснение, както и съответно противодействие. Затова, без паника, всеки проблем идва на тази земя със своето решение! Вероятно сте запознати, че плодовете и зеленчуците дължат своето съдържание на минерали най-вече на това, което извличат от почвата, в която се намират корените им. Забележите ли черни петна по доматите, това е знак, че в почвата им липсва минералът калций. Можете да се консултирате в агро аптеките как да го добавите, а ако избягвате изкуствените препарати, вариант е да сложите натрошени черупки от яйца в почвата.

Вижте още: 5 трика, с които да заменим препаратите в градината


Лесен трик срещу плевели в доматите

Едно от най-досадните и изморителни неща в градинарството безспорно е изчистването на зеленчуковите и цветни лехи от нежеланите плевели. Има един много лесен трик, с помощта на който ще осуетите появата им сред посевите си с домати. Между редовете с домати, когато те са поизрастнали, засадете чубрица. Тя ще израстне на определена височина, като сянката ѝ няма да пречи на доматите, а ще обърка плановете на нахално никнещите тревички. Спасени сте от тях и същевременно си имате ароматна подправка!

Как да усъвършенствате градината си, ще научите от доказани професионалисти, регистрирани в нашата платформа. Точните за вас градинар, озеленител, ландшафтен проектант, са само на една безплатна заявка разстояние. Направете я още сега и след изпълнение на зададения от вас проект, споделете своята оценка!

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Ценко и Сие ЕООД VIP
Цялостен ремонт, София
80 извършени проекта
Арсо Строй ЕООД
Покривни услуги, София
6 извършени проекта
TODOR TODOROV VIP
Цялостен ремонт, София
38 извършени проекта
Кристиян Кавърмов
Цялостен ремонт, София
8 извършени проекта
Цанко Владимиров
Цялостен ремонт, София
17 извършени проекта
ЕлПерфект
Електроуслуги, София
13 извършени проекта