5 безценни житейски урока, които може да научите от своята градина

Публикувано на 28/06/2017 от Нели Минчева | Последна редакция на 31/03/2023 | Видяно 3 976 пъти

Да притежаваш градина е страхотно, но поддържането й може да бъде истинско предизвикателство. Това е особено валидно за хора, които наскоро са се преместили в къща с дворно място и нямат особено голям опит в отглеждането на растения.

Както и всяко друго начало, стартът в градинарството е труден, но не се отчайвайте! Вашата градина е в състояние да ви преподаде няколко безценни урока, които са валидни за повечето неща в живота. Вслушайте се, поемете дъх и бъдете сигурни, че рано или късно ще се научите да се справяте. А и винаги можете да потърсите помощ от доказали се озеленители.


Приемете провала и бъдете благодарни

Не можете да объркате нищо фатално в градината. Да, вероятно някои цветя, храсти или дървета няма да се развият, както си представяте. Някои ще загинат, ще бъдат нападнати от вредители. Но градината ви си е там, всичко е поправимо.

Грешките са полезни, защото чрез тях трупате познание. След време ще имате самочувствието да давате съвети на близки и съседи за техните градини. И хората ще ви имат доверие, защото ще знаят, че говорите от опит.

Вижте още: 7 забавни и интересни идеи за мебели за двора и градината


Не се страхувайте да експериментирате

Разбира се, подредбата на градината е истинско изкуство. Понякога ще ви се иска да го владеете до съвършенство, а друг път ще предпочетете да се обърнете към професионалист. При всички положения бъдете отворени към нови идеи. Вашата градина ще се различава от всички останали и ще се гордеете с нея.


Когато растенията загиват, на тяхно място ще порастнат нови

Загубата на желаното растение не бива да ви натъжава прекомерно. Възможно е вината да не е ваша, да сте положили правилните грижи, но просто наличните условия за точно този вид да не са подходящи.

По същия начин в живота, ако дадени взаимоотношения не оцелеят въпреки вашите усилия, твърде е вероятно те да не са възможни точно в този момент и при тези обстоятелства. На мястото на загубеното непременно ще разцъфти нещо още по-красиво.


Разбирането идва, когато имаш търпение да се вслушаш

Представете си вашата градина като един жив организъм. Общуването с нея няма как да се получи, ако не се вслушвате в това, което ви казва тя. Обръщайте внимание и на най-малките промени, на състоянието на почвата, на току-що поникналите листенца, на условията, при които се появяват цветните пъпчици. Възможно е не всичко да се случва, както е описано в наръчниците по градинарство. Градината ви си има свой собствен характер, опитайте са да го разберете.

Вижте още: Вдъхновяващи огради, които ще ви очароват


Радостта и тъгата вървят ръка за ръка

В градината ви винаги ще има и хубави, и не дотам приятни неща. Ще виждате как красиви пеперуди пърхат около ухаещите ви цветя, ще ставате свидетели и на повалени от градушка растения или на гибелта на същите тези пеперуди. Природата обаче е точно такава, каквато е, приемете и хубавото, и лошото – за всяко нещо си има време и всяко цялостно ни показва колко незначителни сме пред красотата и природните закони.

Неслучайно към големите болници и санаториуми обикновено има градини. Съзерцаването им ни помага да приемем случващото се в живота и ни носи утеха и дори наслада.

Можете да се убедите, че градината ви заслужава да ѝ обръщате полагащото ѝ се внимание. Погрижете се за нея и тя ще ви отвърне с великолепие и немалка доза вълшебство. За да се чувствате по-сигурно в първите си стъпки в общуването си с нея, можете да се обърнете към опитен експерт, когото ще откриете благодарение на нашия сайт. Пуснете безплатна заявка за вашия проект в MaistorPlus и ще получите оферти от доказали се ландшафт специалисти. А веднъж добили самочувствие, не спирайте да експериментирате.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Румен Насев VIP
Мазилки, София
Орви студио
Мебели и обзавеждане, София
22 извършени проекта
Асен Асенов VIP
Кърти, чисти, извозва, София
13 извършени проекта
Сашо Арсов
Боядисване и декорация, София
11 извършени проекта
Ivan
Боядисване и декорация, София
27 извършени проекта
ГРАНД МАСТЕРС ЕООД
Сухо строителство, Велико Търново
7 извършени проекта