Важността на правилното поливане

Последна редакция на 07/05/2024 от Йордан Колев
Източник | Видяно 849 пъти

Колко добре ще пораснат доматите в градината ви зависи от тяхното подхранване. Разбира се, най-добрият начин да доставите до тях хранителни вещества е във вид на разтвори, затова правилата за поливане на доматите са от особено важно значение.

  • Като цяло нормите на поливане във всеки един случай се установяват в зависимост от условията на отглеждане. Но все пак съществуват оптимални условия за растежа и развитието на доматите, които трябва да се вземат под внимание. Влажността на въздуха трябва да бъде в рамките на 45-50%, а влажността на почвата – 85-90%.
  • Можете лесно да проверите тези условия ръчно. На плитка дълбочина взиматe малка част от земята и я разрохвате с пръсти. Ако лесно и бързо се образуват бучки, разбиващи се с лекота от натиска на пръстите, значи всичко е наред.
  • Защо е важно да се поддържа баланс? Всичко е много просто. При излишно съдържание на влага в почвата доматите започват да губят съдържанието си на захар и стават воднисти. Това създава отлична флора за размножаването на различни бактерии и гъби.
  • Върху зеленчука започват да се появяват цепнатини и да пада. Пресъхналата почва също няма да доведе до добро. Пъпките и цветовете ще започнат да се разтрошават, в плода отново може да се появят цепнатини, има опасност от изгниване на горната част.

Свързано:

Идеи за градина Поливане на домати на открито: основни правила