Честота на поливането на домати

Последна редакция на 07/05/2024 от Йордан Колев
Източник | Видяно 887 пъти

От това колко често ще поливате доматите зависи много. Важно е да знаете мярката, тъй като отклонение от нея може да стане причина за съществено забавяне на развитието на растенията.

  • Някои градинари, имащи възможността постоянно да се грижат за своите насаждения, поливат доматите често и по-малко. Това води до спад в температурата на почвата, а влажността на въздуха се повишава до 80-100%, което превишава нормата почти двойно.
  • Това се отразява особено лошо на растенията в периода на тяхното привикване към новото място след израстването на разсада. По време на цъфтежа това може да доведе до масово опадане на цветове и плодници. В най-добрия случай плодовете ще вържат по-бавно, поради влошеното опрашване на цветовете.
  • Получава се така, че доматът се старае да захрани сам себе си, което значи, че не изисква толкова често поливане. За правилен се смята вариантът с поливане два пъти през седмицата. Понякога е достатъчен и един път, но той трябва да бъде обилен, за да запаси растението с вода за идната седмица.
  • Особено добре се отглеждат домати в глинеста почва, тъй като тежката почва е способна да съхрани влагата и водата за дълго време и в по-големи количества.

Вижте още: От специалистите: Как да си осигурим вкусна и богата реколта от домати

Свързано:

Идеи за градина Поливане на домати на открито: основни правила