Какво да направим, ако зреенето на доматите закъснява?

Последна редакция на 29/03/2024 от Павлина Георгиева
Източник | Видяно 6 686 пъти

Корените с домати, които сме засадили, се развиват отлично. Имат много плодове по себе си, по всичко личи, че реколтата ни тази година е обещаващо богата. Дотук всичко звучи чудесно, само че увисналите гроздове с домати отказват да узреят, въпреки че вече им е дошло времето да се зачервяват. В този случай на помощ отново идват специалистите. Какво е необходимо да направите:

  • Убедете се, че плодовете на доматите са добре избистрени. Това ще рече, че макар и зелени, изглеждат добре узрели, с хубава, чиста външна обвивка.
  • Отстранете листната маса отдолу нагоре, стигайки до най-ниско стоящите гроздове с домати. Изпълнете тази стъпка, дори ако листата ви се виждат много хубави и зелени. Няма значение, че може да се откъсне някой домат, това са приемливи загуби на фона на изобилието от бъдещи узрели плодове.
  • Пригответе си големите кофи, защото много скоро ще берете хубави червени домати!

Свързано:

Идеи за градина От специалистите: Как да си осигурим вкусна и богата реколта от домати

Съществуват по-ранно и по-късно зреещи домати, но ако трябва да приемем някакво средно положение, то към края на юни, средата на юли, би трябвало да се появат първите узрели смелчаци. Поне така пише в книгите. На природата обаче изобщо не ѝ е важно какво е мнението на фермери, градинари и земеделци кое кога трябва са стане готово за консумация и всяка година прави това, което сама си реши. Това е естественият подход на нещата и мъдрата ни реакция би била да то приемем. На снимката, която ви показваме тук, се вида корен със зелени и червени домати. Ако при вас доматите са само зелени в момент, когато отдавна е трябвало да са се зачервили масово, има начин, с който да предизвикате ускоряване на процеса на зреене. Добрата новина е, че той не включва използване на синтетични или каквито и да било други препарати. Единственото, което трябва да направите, е да отрежете листата на доматите до първи завръз. Ще рече от земята до най-ниските гроздове. Скоро след това ще видите как с всеки изминал ден откривате сред лехите с домати все повече червени.