Беседка в градината – оазис с уют, комфорт и свежест

Публикувано на 04/07/2019 от Мира Петърчева | Последна редакция на 30/03/2023 | Видяно 2 220 пъти

Красивата дървена беседка крие в себе си вълшебната сила на природата. Тя дава топлина и комфорт, поради което е много популярна при оформление на градинското пространство. Дървото е сравнително удобен строителен материал за използване - с него може да  се построи такава конструкция с абсолютно всякаква форма, стига да са налице подходящи умения. В случай обаче че се съмнявате в уменията си на дърводелец, съветът ни е да потърсите такъв сред регистрираните в нашия сайт професионалисти, които наистина ще се справят по-бързо и лесно с тази задача.

Всички видове беседки са разделени на 4 основни категории според предназначението им. В същото време конструкцията на беседката може да се променя според обстоятелствата. 


Кои са 4-те основни вида беседки?

И така - време е да обърнем внимание на този тип конструкции за релакс в градината:

  • Беседки за усамотяване и релакс. Те са немного големи, направени изцяло от дърво. Там човек може да медитира или да чете книга. Тази беседка може да се превърне в място за интимни срещи далеч от очите на любопитните хора.
  • Беседки като заслон. Подобен тип са разположени в планински местности и човек може да се спаси в тях от изливащия дъжд и парещото слънце. Или пък да похапне в тях, ако си носи храна за из път.
  • Беседки – наблюдателна кула. Те са наистина като кули от дърво. Обичайно са разположени на високи места или край езера и от тях може да се наблюдава красивата природа.
  • Беседки за събиране на компания за парти. Става дума за по-големи дървени конструкции, в които може да се организира приятелско парти. Те са с доста големи размери (ако собственикът има много приятели). Задължителните елементи тук са дървена маса и пейки, а в някои случаи, и столове. В близост до нея може да има и барбекю. Такива беседки са чудесни за вили и селски къщи.


Дървените беседки като в приказките на братя Грим

Дървените беседки могат да ни изненадат с формата, в която са изработени:

  • Например, някои са под формата на навес. Най-лесният начин да се организира такава беседка като място за почивка и забавление е просто да се покрият прилежащите към къщата зони и да се сложат необходимите мебели.
  • Според експертите, кръгли форми най-често се избират за беседки от дърво, те са много изящни и красиви – като излезли от приказките на братя Грим. Наистина са романтични и предразполагат към задушевна атмосфера.
  • Понякога конструкцията на беседките е правоъгълна. Това е най-практичният вариант за всякакъв вид сгради и беседката не е изключение. Удобен вариант, както като конструкция, така и за приложение.
  • Многоъгълната беседка е доста сложна за изпълнение от дърво, но пък е красива. Такива беседки винаги изглеждат необичайни и елегантни, което допринася за цялостния дизайн на ландшафта.

Прочетете още: Уютни беседки за приказна градина


В какво се крие красотата на дървените беседки?

Да си представим: летен ден, а в дълбините на градината се откроява елегантна беседка: семпла, дървена и чудно красива. С външния си вид тя създава усещане за спокойствие, предразполага към почивка и релаксация.

Съвременните беседки се различават по дизайн, като някои от тях играят ролята на летни кухни, а други - са чудесни за уединение с книга. Но те могат и да са за специални поводи, например, сватба, рожден ден, годишнина от сватбата. Но каквито и да са функциите им, всички те са изразителна украса на градината. Благодарение на използвания дървен материал, те са са не само артистични и декоративни, но и многофункционални универсални структури.


Не е ли време да имате красива беседка от дърво?

Защо е хубаво беседката в градината да е от дърво? Запомнете: дървесината е универсален материал за строителство, защото е:

  • лесна за проектиране и сглобяване;
  • с ниска цена на материала;
  • с висока степен на надеждност и дълготрайност (при условие че се обработва дървото предварително);
  • с възможност за използване на лека основа.

В същото време тази дървена конструкция има необходимост от постоянни грижи, понякога е наложително да се зазимява и, разбира се, трябва да се пази от възникване на пожар, както и от ръзлични паразити и насекоми.

Въпреки че беседката може да бъде построена собственоръчно в двора само за няколко дни, то е по-добре да се доверим на професионалисти за максимално добър резултат. Такива лесно ще откриете сред регистрираните дърводелци в платформата на MaistorPlus. Достатъчно е да направите безплатна заявка, да сравните офертите, които ще получите в отговор и сами да прецените с кого измежду кандидатите бихте искали да работите. 

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Антон Грънчаров VIP
Цялостен ремонт, София
31 извършени проекта
Пламен
Електроуслуги, София
37 извършени проекта
Калин Недялков VIP
Покривни услуги, София
10 извършени проекта
"Ивикс Строй"
Сухо строителство, Велико Търново
24 извършени проекта
ИНВЕСТ ХОУМ-ИНС ЕООД
Ремонт на баня, София
13 извършени проекта
Радко Радев
Изолация и Саниране, София
25 извършени проекта