Как безпогрешно и смело да смесваме различни стилове при обзавеждането на дома си?

Публикувано на 05/01/2022 от Станислава Матеева | Последна редакция на 05/01/2022 | Видяно 882 пъти

 

Смесването на различни интериорни стилове е по-лесно, отколкото може би предполагате. Всъщност има много малко „чисти“ такива. Повечето интериори и стилове често са комбинация от няколко различни епохи и периоди и включват характерните за тях елементи, текстури и цветове. 

Интериорните стилове обикновено се раждат, когато дизайнерите (или дори майсторите любители) вземат най-доброто от определени епохи или стилове и включат ключовите за тях елементи в жилищните пространства. А понякога се случва така, че чувството ни за стил и усещането ни за това как искаме да изглежда дома ни не може да се побере в една-единствен естетика и един-единствен стил. И комбинирането повече от един стил в интериорния дизайн става неизбежно. То обаче изисква ловка ръка, с която крайният резултат да бъде елегантно и естетически поднесен, за да се избегнат кичът и хаосът.

Но как да изградите интериор, който въплъщава в себе си няколко стила? Отговорът ви даваме, като ви представяме няколко лесни и бързи трика, с които да преобразите дома си. Ако пък имате нужда от професионална помощ, не се колебайте да се свържете с дизайнерите, регистрирани в MaistorPlus.


Създайте цветово единство

В интериора, а и не само, цветовете играят роляа на обединител. Затова използването на хармонична цветова схема може да направи така, че почти всяка форма или стил да си паснат перфектно. 

  • Ако притежавате ярък и отличаващ се диван или фотьойл, направете го фокусен елемент, като добавите акценти от същия цвят в декора - произведения на изкуството, вази или други аксесоари. 

  • Поддържайте останалата част от палитрата в по-заглушени или неутрални тонове, за да позволите на открояващият се елемент наистина да направи впечатление.

  • Добавете ярки цветове, за да направите по-традиционните елементи една доза по-модерни и свежи. 

  • Ако пък не сте почитатели на ярката цветова палитра, омекотете открояващите се цветове, като добавите елементи в неутрални и меки цветове, които да понижат въздействието на по-крещящите такива.

  • Някои по-интересни цветови комбинации, които можете да опитате, са: ярко розово или тюркоазено с мек ментов нюанс; рубинено червено с меко синьо, сиво или каки; смело оранжево с хладни зелени или сини нюанси; ярко жълто със сиво, черно или бяло.

Вижте още: Кухня в смели цветове или как да развихрим въображението си в сърцето на дома!


Свържете стиловете с декоративни елементи

 

Да речем, че в интериора си притежавате традиционни мебели и декоративни елементи с по-заглушени цветове и класически форми и искате да добавите щипка съвременност и стил. Докато един модерен елемент ще стои самотно и със сигурност няма да допринесе за естетиката, добавянето на няколко декорации в съвременнен интериорен стил като индустриалния, например, ще създадат усещане за сплотеност. 

Модерните и традициони стилове си пасват добре в почти всяка стая на дома. Приглушените цветове и класическите извивки се вписват безпроблемно в елегантния, модерен дизайн. Важно е обаче в интериора да присъстват характерни и за двата стила елементи и да се запазва цветовото единство в пространството.


Подовата настилка е важна

Както цветовете и текстурите на стенното покритие, така и тези на подовото са не по-малко важни за добрата естетика и единството на интериорните стилове в пространството. 

Подобно на белите стени, неутралният под със сигурност ще ви помогне да свържете всичко за едно по-хармонично усещане. За целта можете да започнете с плътен неутрален килим, който да ви помогне да изградите мост, с който бързо и лесно да смесите интериорните стилове. 

По-семплите, неутрални подови настилки ще ви помогнат за постигането на единство, като същевременно ще направят така, че да накарат погледът да се движи върху различните елементи, разположени в даденото пространство.

Вижте още: Как да изберем най-подходящия килим


Не забравяйте за функционалността

 

Когато комбинираме различни интериорни стилове, често можем да се почуватваме объркани, тъй като освен красота, в дома ни искаме да присъства и удобство. Често в стремежа си да представим еднакво добре и на двете естетики, които сме избрали, получаваме хаотично пространство с не особено добре открояваща се практичност. За щастие обаче този недостатък може да бъде премахнат.

В интериора елементите, кото допринасят за функционалността на определно помещение, са мебелите. И именно те трябва да са основата на стаята. Въпреки че всяко помещение се нуждае от естетически щрихи, те трябва да отстъпят място а функционалните елементи. А именно - в дневната основен елемент трябва да бъде диванът, а не домашният ни офис, например, в спалнята - леглото, а не стола, върху който хвърляме дрехите си и т.н.


Следвайте правилото 80/20

 

Преди всичко искате да сте сигурни, че и двата интериорни стила, които използвате, в крайна сметка наистина работят заедно, а не се борят за превъзходство. За да се убедите, че това е така, ще трябва да зададете на всеки от тях определена роля в дизайна и, колкото и трудно да е, да се придържате към нея, докато проектирате, а и в последствие поддържате стаята.

Най-добрият начин това да се случи, е да следвате правилото 80/20. Според него трябва да посветите 80% от дизайна на стаята на един стил, а другите 20% - на друг. 

  • Онези 80% трябва да бъдат основният ви фокус и затова вероятно ще окажат влияние върху избора ви на цветове, мебели, осветление, подови настилки и т.н. Разбираемо, това трябва да бъде този стил, с който се идентифицирате по-силно.

  • Вторият стил ще поеме по-скоро фонова роля. Тя трябва да представлява приблизително 20% от цялостния дизайн. Акцентни елементи като по-интересни мебели, осветителни тела и привличащи вниманието стени са отличен избор.

Повечето хора избягват да комбинират две различни естетики с оправданието, че няма да изглежда добре. Това обче не е така. Следвайки нашите съвети, ще успеете да комбинирате стиловете в дома си като професионалист. Ако все пак се нуждаете от професионална помощ за преобразяването на дома ви, можете да се свържете със специалнистите в сферата на интериорния дизайн, регистрирани при нас. За да го направите е нужно да подадете заявка за безплатен проект. В отговор ще получите разлияни предложения, които да сравните, за да изберете най-подходящото за вас.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Боби VIP
Изолация и Саниране, София
32 извършени проекта
КМТ-трейдинг ЕООД
ВиК Услуги, Пловдив
10 извършени проекта
TODOR TODOROV VIP
Цялостен ремонт, София
5 извършени проекта
Стиво-Х ЕООД
Строителство на сгради, София
35 извършени проекта
Стобис 2000
Строителство на сгради, София
26 извършени проекта
Трайчо Трайков
Покривни услуги, София
29 извършени проекта