Как да изберем най-подходящия килим

Публикувано на 15/11/2021 от Василена Панова | Последна редакция на 15/11/2021 | Видяно 1 632 пъти

Да изберем правилния килим за дома ни може да се окаже доста трудна задача. Той е едно от първите неща, които забелязваме, когато влезем в дадено помещение. Изискванията към него са много - да е удобен, мек, лесен за поддръжка… Подготвили сме ви няколко съвета, които да ви послужат като отправни точки при избора и да улеснят търсенето ви!

А ако имате нужда от професионално съдействие, не се колебайте да се допитайте за креативни решения до интериорните дизайнери, регистрирани в MaistorPlus.
 


Колко голям да е килимът?

Размерът на килима е едно от първите неща, които трябва да съобразите. В големите и просторни помещения може да се разположи почти всякакъв килим. Проблем са по-малките пространства, особено ако вече са обзаведени. 

 • Те ограничават пространството и трудно бихте съчетали килим. 
 • В такъв случай е подходящо да заложите на по-малък по размер килим, който да се постави под диван, холна маса, легло или някой шкаф.
 • По този начин килимът няма да заема пространство с цялата си площ. 

Удобен вариант са и малките килимчета и черги, които имат функцията на килим. Те внасят уют и комфорт - децата могат да седят и да си играят върху тях, като те не отнемат от пространството, както един голям килим. Освен това са лесни за поддръжка, което е голям плюс.


Форма на килим

Разнообразието от форми не е толкова голямо, колкото при размерите, но със сигурност и по този параграф решението не е лесно. Дали ще изберете кръгъл, правоъгълен, квадратен или асиметричен килим, отново зависи от помещението и разположението на останалите мебели. 

 • Винаги може да заложите на класическите килими с ъгли, тъй като са много удобни, ако искате да ги сложите в ъгъл на стая или за обособяване част от помещението – например под маса и столове. 
 • Кръглите килими от своя страна внасят мека нотка в атмосферата, а именно това, че нямат ъгли дава усещане за пространство и не затваря погледа между четири ъгъла.
   


Цвят на килим

В търсене на перфектния килим, най-труден се оказва изборът на цвят.

 • Ако сте от хората, които обичат всичко да е в тон, имайте предвид цветът на големите мебели в стаята и на стените. Ако повечето мебели в помещението са в една гама, няма да имате елемент, който да се откроява. Всичко ще се слее в едно. 
 • Друг вариант е да изберете контрастен цвят, като така ще поставите ясна граница между пода и останалото пространство и ще имате ярък акцент.
 • Ако не сте напълно убедени, че тези два варианта пасват на вашия стил, винаги може да изберете неутрален цвят.

Вижте още: Тайните на перфектното почистване с прахосмукачка, които не знаехме досега


Какви са плюсовете и минусите на различните материи?

Ако искате да извлечете максимума от покупката, е добре да сте наясно с предимствата и недостатъците на различните видове материи.

Едни от най-разпространените са тези от изкуствена материя. Акрилът и полипропиленът са едни от най-честите съставки на един килим. 

 • Предимствата са, че са добър изолатор, устойчиви са и лесно се почистват. Акрилът е мек на допир, докато полипропиленът се нуждае от допълнителна обработка, за да е приятен на допир. 
 • Килимите от тези влакна абсорбират много малко влага или никаква, което ги прави лоши регулатори на климата в помещенията. Не трябва да забравяте и лошата слава, която имат изкуствените материи и вредните субстанции, които могат да изпускат във въздуха. 

Друг вариант, който можете да изберете, са естествените материи. Вълната е известна със своите качества. 

 • Вълнените килими са добър изолатор в студено време, а през топлите месеци задържат прохлада. Влакното не се деформира, приятно е на допир и трудно се цапа. За разлика от изкуствените материи, вълната е много добър регулатор на климата у дома. 
 • Разбира се, вълната има своите недостатъци. Цената й е доста по-висока от тази на изкуствените материи, което автоматично би я изключило от избора ви, ако разполагате с ограничен бюджет. Други неудобства са, че може килимът да пуска мъх и ще трябва да го защитавате от молци.

Ако сте решили, че е време за покупка на килим, вече имате основните насоки, по които да се водите в избора си. Времето, което ще отделите да проучвате и разглеждате, ще ви се отплати напълно, когато намерите идеалния килим. А ако се нуждаете от помощ, може да се обърнете към специалисти в областта, регистрирани в MaistorPlus. Имате възможността по всяко време да направите напълно безплатна заявка за проект. В резултат ще получите конкурентни оферти от няколко изпълнители, които да сравните и да се спрете на най-подходящата за вас.
 Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Асен Асенов VIP
Кърти, чисти, извозва, София
13 извършени проекта
Строителна бригада Димитров
Покривни услуги, София
14 извършени проекта
Антон Грънчаров VIP
Цялостен ремонт, София
32 извършени проекта
ИВАН НИСТОРОВ
Боядисване и декорация, София
43 извършени проекта
Петров
Боядисване и декорация, София
46 извършени проекта
Андрей
ВиК Услуги, София
35 извършени проекта