Как да изберем най-подходящия килим

Публикувано на 15/11/2021 от Василена Панова | Последна редакция на 15/11/2021 | Видяно 1 563 пъти

Да изберем правилния килим за дома ни може да се окаже доста трудна задача. Той е едно от първите неща, които забелязваме, когато влезем в дадено помещение. Изискванията към него са много - да е удобен, мек, лесен за поддръжка… Подготвили сме ви няколко съвета, които да ви послужат като отправни точки при избора и да улеснят търсенето ви!

А ако имате нужда от професионално съдействие, не се колебайте да се допитайте за креативни решения до интериорните дизайнери, регистрирани в MaistorPlus.
 


Колко голям да е килимът?

Размерът на килима е едно от първите неща, които трябва да съобразите. В големите и просторни помещения може да се разположи почти всякакъв килим. Проблем са по-малките пространства, особено ако вече са обзаведени. 

  • Те ограничават пространството и трудно бихте съчетали килим. 
  • В такъв случай е подходящо да заложите на по-малък по размер килим, който да се постави под диван, холна маса, легло или някой шкаф.
  • По този начин килимът няма да заема пространство с цялата си площ. 

Удобен вариант са и малките килимчета и черги, които имат функцията на килим. Те внасят уют и комфорт - децата могат да седят и да си играят върху тях, като те не отнемат от пространството, както един голям килим. Освен това са лесни за поддръжка, което е голям плюс.


Форма на килим

Разнообразието от форми не е толкова голямо, колкото при размерите, но със сигурност и по този параграф решението не е лесно. Дали ще изберете кръгъл, правоъгълен, квадратен или асиметричен килим, отново зависи от помещението и разположението на останалите мебели. 

  • Винаги може да заложите на класическите килими с ъгли, тъй като са много удобни, ако искате да ги сложите в ъгъл на стая или за обособяване част от помещението – например под маса и столове. 
  • Кръглите килими от своя страна внасят мека нотка в атмосферата, а именно това, че нямат ъгли дава усещане за пространство и не затваря погледа между четири ъгъла.
     


Цвят на килим

В търсене на перфектния килим, най-труден се оказва изборът на цвят.

  • Ако сте от хората, които обичат всичко да е в тон, имайте предвид цветът на големите мебели в стаята и на стените. Ако повечето мебели в помещението са в една гама, няма да имате елемент, който да се откроява. Всичко ще се слее в едно. 
  • Друг вариант е да изберете контрастен цвят, като така ще поставите ясна граница между пода и останалото пространство и ще имате ярък акцент.
  • Ако не сте напълно убедени, че тези два варианта пасват на вашия стил, винаги може да изберете неутрален цвят.

Вижте още: Тайните на перфектното почистване с прахосмукачка, които не знаехме досега


Какви са плюсовете и минусите на различните материи?

Ако искате да извлечете максимума от покупката, е добре да сте наясно с предимствата и недостатъците на различните видове материи.

Едни от най-разпространените са тези от изкуствена материя. Акрилът и полипропиленът са едни от най-честите съставки на един килим. 

  • Предимствата са, че са добър изолатор, устойчиви са и лесно се почистват. Акрилът е мек на допир, докато полипропиленът се нуждае от допълнителна обработка, за да е приятен на допир. 
  • Килимите от тези влакна абсорбират много малко влага или никаква, което ги прави лоши регулатори на климата в помещенията. Не трябва да забравяте и лошата слава, която имат изкуствените материи и вредните субстанции, които могат да изпускат във въздуха. 

Друг вариант, който можете да изберете, са естествените материи. Вълната е известна със своите качества. 

  • Вълнените килими са добър изолатор в студено време, а през топлите месеци задържат прохлада. Влакното не се деформира, приятно е на допир и трудно се цапа. За разлика от изкуствените материи, вълната е много добър регулатор на климата у дома. 
  • Разбира се, вълната има своите недостатъци. Цената й е доста по-висока от тази на изкуствените материи, което автоматично би я изключило от избора ви, ако разполагате с ограничен бюджет. Други неудобства са, че може килимът да пуска мъх и ще трябва да го защитавате от молци.

Ако сте решили, че е време за покупка на килим, вече имате основните насоки, по които да се водите в избора си. Времето, което ще отделите да проучвате и разглеждате, ще ви се отплати напълно, когато намерите идеалния килим. А ако се нуждаете от помощ, може да се обърнете към специалисти в областта, регистрирани в MaistorPlus. Имате възможността по всяко време да направите напълно безплатна заявка за проект. В резултат ще получите конкурентни оферти от няколко изпълнители, които да сравните и да се спрете на най-подходящата за вас.
 



Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

ПРО БИЛДИНГ БГ VIP
Цялостен ремонт, София
1 извършен проект
Тони
Външна изолация, София
8 извършени проекта
Румен Насев VIP
Мазилки, София
genchevstroi
Покривни услуги, София
53 извършени проекта
Dicho69
Шпакловки, София
21 извършени проекта
Илийчо Строй
Покривни услуги, София
58 извършени проекта