Тайните на перфектно почистване с прахосмукачка, които не знаехме досега

Публикувано на 25/03/2020 от Виктория Маринова | Последна редакция на 26/03/2020 | Видяно 23 694 пъти

Почистването с прахосмукачка едва ли е сред любимите ви занимания, но това е неизменна част от правилната поддръжка на всеки дом. Специалистите често напомнят да си създадем стриктен график за почистване на дома с този уред, както и да не премахваме замърсяванията само около мебелите, но и под тях. Ето защо първата стъпка при почистване с прахосмукачка е да премахнете разпилените вещи по пода. Запознайте се с всички останали грешки, които допускаме при използване на прахосмукачка и споделете с нас своите трикове за оптимално и лесно освежаване на дома. За качествения ремонт на този и всички други важни уреди у дома пък разчитайте на опитните професионалисти, регистрирани в нашата платформа!


Започнете първо с почистването на мебелите

Източник

Ефикасното почистване с прахосмукачка изисква да започнете от постелката пред входната врата, като продължите с первазите, щорите на прозорците, мебелите в хола, спалнята и детската. За максимално удобно почистване на меката мебел в дневната, заложете на качествена перяща прахосмукачка, която ще се погрижи за свежия вид на дамаската. Едва след това преминете и към прецизно събиране на праха от пода, като обърнете специално внимание на зоните зад леглата, бюрото и около големите саксийни растения, които често поставяме в ъглите на просторните помещения. Именно това са и зоните, в които се натрупва най-много мъх и прах у дома, затова е желателно те да бъдат почиствани с подобен мощен уред поне два пъти седмично.

Виж още: Как да изберем прахосмукачка


Обърнете внимание на правилната посока при чистене

Източник

Друга често срещана грешка при почистването с функционална прахосмукачка е започването от центъра на стаята или еднопосочното преместване на четката. В действителност качественото премахване на домашния прах изисква да движите четката последователно в противоположни посоки, така че тя да достигне дори до онези малки частички, които са се наместили удобно между влакната на килима. По-прецизните домакини съветват да почистите килима първо по хоризонтала в двете посоки, а после отдолу-нагоре и обратно. Този метод отнема повече време, но пък гарантира пълно премахване на упоритите прашинки. Друг важен трик е да започнете почистването от онзи ъгъл на стаята, който е най-далеч от вратата и да се придвижвате постепенно към изхода. Така от една страна ще сте сигурни, че сте почистили всяка част от пода на стаята, а от друга - на финала ще разполагате с един перфектно пригладен и освежен килим.


Заложете на модерна прахосмукачка с функционални филтри

Източник

Използването на филтри днес е почти задължително условие за правилно почистване с прахосмукачка. Независимо дали ще заложите на сухи или водни филтри, те ще уловят по-голямата част от замърсяванията, което от своя страна ще повиши и ефективността от трудоемкото почистване. В случай че имате малки деца или пък близки, склонни към алергии, специалистите препоръчват да заложите на подходящи антибактериални филтри, които са доказано успешен вариант за оптимално справяне с домашния прах. Водните филтри от своя стана са допълнителен плюс, характерен за голяма част от съвременните прахосмукачки, които улавят и задържат праха в резервоара с вода и по този начин предотвратяват повторното му връщане у дома. Така един от най-големите недостатъци на класическите прахосмукачки вече е напълно преодолян и днес модерните уреди от този вид ви позволяват да почиствате дома си по-бързо, лесно и най-вече качествено.

Виж още: Как да спечелим битката срещу дървоядите у дома


Не подценявайте различните накрайници на прахосмукачката

Източник

Специалистите съветват поне два-три пъти месечно да използваме приставката за почистване на ъгли, която е задължителна част от оборудването на всяка модерна прахосмукачка. Тази приставка ще ви помогне да достигнете до най-труднодостъпните кътчета на дома, като ъглите, зоната около парното и зад мебелите. В случай че системно подценявате тези части на жилището си, с течение на времето те ще натрупат плътен и лепкав слой прах, който ще бъде много по-труден за премахване. На пазара ще откриете и накрайници за прахосмукачки с четка от естествен косъм, която с лекота ще отстрани замърсяванията дори от по-фини тъкани и килими. Именно тези функционални елементи правят модерните прахосмукачки толкова удобни и лесни за използване.

Виж още: Как да почистваме и предпазваме клавиатурата на лаптопа


Подменяйте редовно торбичката на прахосмукачката или заложете на уред със специален съд за прах

Източник

Колкото и да е досадна тази процедура, честата подмяна на торбичката за праха е от ключово значение за неговото трайно премахване. Специалистите напомнят, че дори когато торбичката не е запълнена изцяло, тя трябва да се подмени с нова, за да може фините частички да не се разнасят допълнително у дома. Ето защо е важно и да не използвате повторно хартиените торбички за прахосмукачки или пък тези, създадени от полипропилен. Заложете на удобна торбичка от здрав материал, който не се разкъсва прекалено лесно, но пък ви гарантира качествено събиране и съответно поддържане на оптимално добра хигиена у дома. За целта по-модерните прахосмукачки често притежават удобни контейнери за прах, които са изключително лесни за почистване и последващо прикрепяне към уреда.

Тези изпитани съвети неминуемо ще направят почистването с прахосмукачка много по-лесно и приятно. В случай на повреда на уреда пък потърсете помощ от опитен майстор, като пуснете заявка в MaistorPlus напълно безплатно и се запознаете с профилите и офертите на доказани професионалисти в областта!



Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

TODOR TODOROV VIP
Цялостен ремонт, София
38 извършени проекта
"Уест Билд" ЕООД
Цялостен ремонт, София
23 извършени проекта
Гошко Покриви VIP
Покривни услуги, София
20 извършени проекта
Майстор Николов
Боядисване и декорация, София
83 извършени проекта
Иван
Електроуслуги, София
56 извършени проекта
Даниел Костадинов
Електроуслуги, София
67 извършени проекта