Как да спечелим битката срещу дървоядите у дома

Публикувано на 19/01/2017 от Нели Минчева | Последна редакция на 09/07/2021 | Видяно 58 161 пъти

Дървоядите са истинска напаст, която сполетява немалко домове. Борбата с тях понякога е продължителна и сякаш доста неравна, тъй като малките гадинки са изненадващо устойчиви и упорити в намерението си да обитават паркета, ламперията, гредите или мебелите ви. Не само съсипват вашите вещи, но и усещането, че има дървояди у дома, никак не е приятно.

Благодарение на потребителите на форума „Направи сам“ в настоящата статия ви предлагаме няколко решения на този проблем, които се надяваме да ви бъдат полезни.


Обработване с газ

Когато се опитваме да изчистим паркета от дървояди, съветът на един от форумеците е да изциклим настилката и да я намажем обилно с газ за горене. Изчакваме да изсъхне, след което запълваме дупчиците и фугите, а отгоре полагаме лак.


Виж още: Какви са предимствата на това да живеем в енергийно ефективно жилище?


Машинното масло също ще свърши работа

Друг метод, препоръчан във форум Направи сам от Duke_BG, е запълване на дупчиците с фино машинно масло. Отработено масло от бензинов двигател, смесено с малко количество нафта, също успешно прогонва дървоядите.

Виж още: За какво трябва да внимаваме при покупка на жилище?


Защо купешките препарати често са безполезни?

Дървоядът е практически недосегаем, докато гризе, обяснява във форума olas_m.

„Дупките, които виждате, са изходите, през които е напуснал дървото в момента, когато се е превърнал в пеперуда - молец, живеещ ден-два, за да се оплоди и да снесе яйцата си в порите на дървесината. Яйцата се излюпват и цикълът започва наново. Но той гризе и дебелее навътре в кухини, които са недостъпни, защото единственият достъп е през микроскопичната пора/капиляра, в която е снесено яйцето. Уязвим е в момента на стадия пеперуда и преди да се излюпи яйцето. Много кратко.“

Затова и използването на препарат ще бъде ефикасно, ако уцелим именно този период. Но силно се съмняваме това да успее да постигне всеки, поради тази причина алтернативите са от изключително важно значение.


Лакирането ще попречи на дървоядите

Препоръката на olas_m е полагането върху засегнатата повърхност на лак с голяма твърдост. По този начин дървоядите, които са вътре, няма да могат да я прегризат. Същото важи, ако идват отвън, няма да успеят да намерят място, през което да проникнат.

Вижте още: 7 лесни стъпки за печка, сияеща от чистота!


Често почистване с влажна кърпа

Като добра превенция срещу появата на дървояди се посочва простичкото почистване на дървото с влажна кърпа. В домове, където домакините поддържат висока хигиена на уязвимите повърхности, се забелязва сравнително по-рядка поява на тези вредители.

Разбира се, във форума „Направи сам“ ще отриете и множество допълнителни мнения и съвети по тази тема. Можете да прегледате написаното от потребителите на базата на техния опит и да прецените сами кой подход да използвате във вашия случай. Споделете резултата с останалите, за да бъдете и вие от помощ на някой друг. Ако имате допълнителен въпрос около поддръжката на дома, не се колебайте да го зададете. Форумът има дългогодишна история и многобройни потребители, които без колебание биха ви дали практични насоки и идеи за почти всяка ситуация. Ако търсите изпълнител, който сам да извърши дадена услуга, не се колебайте да разгледате профили на специалистите, регистрирани в MaistorPlus.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Асен Асенов VIP
Кърти, чисти, извозва, София
13 извършени проекта
Термо Лидер ООД
Изолация и Саниране, Варна
5 извършени проекта
Луксозни ремонти VIP
Боядисване и декорация, София
8 извършени проекта
Качествен ремонт
Ремонт на баня, София
22 извършени проекта
Пламен Манолов
Цялостен ремонт, София
30 извършени проекта
Famegs_svg
Цялостен ремонт, София
7 извършени проекта