Какви са предимствата на това да живеем в енергийно ефективно жилище?

Публикувано на 22/06/2021 от Детелина Шишкова | Последна редакция на 30/01/2023 | Видяно 2 258 пъти

Домът е онова кътче, което наричаме истински наше. Макар и съобразен с индивидуалните вкусове и предпочитания на своите собственици, домът при всички случаи е олицетворение на спокойствие, уют и топлина. И тъй като времето, прекарано вкъщи, е най-хубавото време, е важно да обърнем внимание не само на интериора, но и на микроклимата в нашето жилище, защото именно той е и основата на здравословната среда за живот в него.

Струва ли си обаче да инвестираме в енергийно ефективно жилище и какви са предимствата, които животът в такъв дом ще има за нас? Вижте в следващите редове.

”Advertisement”


По-ниски битови сметки

В контекста на семейния бюджет, енергийната ефективност означава оптимален комфорт срещу по-ниски разходи. Ако я разгледаме през призмата на избора на нови електроуреди за дома например, то високата енергийна ефективност на уреда ще означава, че той ще работи по-дълго и по-добре от своята традиционна версия, т. е. ще прави повече с по-малко енергия. Това от своя страна ще се отрази и върху семейния бюджет - под формата на спестени средства от по-ниските сметки. Тази тема е особено важна на фона на непрекъснато повишаващите се цени на електрическата енергия и усилията за намаляване на парниковите газове. 

Изборът на уреди с висок енергиен клас обаче съвсем не е всичко, което можем да направим за това да живеем в енергийно ефективен дом. Създаването на здравословна среда у дома започва още с планираното закупуване на нашето жилище, като ключов фактор за успеха на тази задача е изборът на доверен партньор, който разбира нуждите на нашето домакинство и споделя вижданията ни за бъдещето на модерния дом.
 

 


“Зелена ипотека” от УниКредит Булбанк

Мечтаният дом е красив, модерен и… енергийно ефективен, разбира се! С усет към вашите нужди и приоритети при избора на ново жилище, УниКредит Булбанк предоставя възможност да се възползвате от жилищен кредит със специална лихвена отстъпка за енергийно ефективен дом! Тя важи за жилища в сгради с енергийна ефективност клас А или по-висок.

За да потвърдите класа на енергийна ефективност на жилището, е необходимо да предоставите копие на Сертификата за енергийна ефективност. Сертификатът може да бъде предоставен от строителя на сградата или общината по местонахождение на сградата. Информацията за енергийна ефективност на сградата присъства и в техническия ѝ паспорт.

Довереният партньор се познава по това, че е винаги на разположение, когато имате нужда от него. Ето защо, за ваше удобство и улеснение, УниКредит Булбанк ви предоставя възможност да кандидатствате за ипотечен кредит дистанционно, както и да получите навременна консултация онлайн и отговори на всички ваши въпроси за покупката на жилище!
 


Комфорт, тишина и добър микроклимат

Изграждането на енергийно ефективно жилище е свързано с по-висока инвестиция в качествена изолация, дограма и вентилация. Ако разгледаме санирането и топлоизолацията на дома като самостоятелни стъпки, ще се убедим, че дори само те водят до икономии от порядъка на 40-50% на разходите за енергия! И това съвсем не е всичко.

Освен в намаляване на нашите битови сметки, инвестицията в качествена изолация на дома ще ни позволи да създадем комфортна и тиха обстановка за живот на нашето семейство - ключов фактор в забързаното градско ежедневие. Нещо повече, ползите от изолацията ще се отразят и върху постигането на добър микроклимат, а от там и наистина здравословно пространство за живот у дома.
 


Положително влияние върху околната среда

Енергийната ефективност на дома има съществена роля в нашия живот, а в бъдеще ще се превърне и в определящ фактор при избора на нашия нов дом. Освен, че влияе благоприятно върху нашите сметки и спомага за постигането на комфорт, високата енергийна ефективност представлява “глътка въздух” за околната среда, тъй като спомага за намаляването на парниковите газове в атмосферата и по този начин повлиява значителните екологични рискове, пред които сме изправени дългосрочно.
 


Инвестиция, която се изплаща във времето

На последно място, но не и по важност - инвестицията в енергийно ефективно жилище гарантирано се изплаща във времето. Тя ще повлияе благоприятно на разходите ви за битови сметки, ще ви помогне да създадете оптимална среда за живот за своите близки , и ще представлява вашия собствен принос за опазване на околната среда.

Извън всички тези предимства, днес закупуването на жилище с висок енергиен клас ви осигурява и някои ключови преференции, които допълнително да облекчат вашето домакинство при реализиране на тази смела крачка. 

Допълнително предимство е възможността да бъдете освободени от данък сгради за период от 7 до 10 години, ако сертификатът на сградата е с категория “А” или ако е предприета и изпълнена мярка за използване на възобновяеми енергийни източници.

Както се убедихте и сами, изборът на енергийно ефективно жилище е крачка, която си струва да направите. Затова при избора на нов дом вземете информирано решение - с мисъл за здравето, комфорта и природата.
 

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Ценко и Сие ЕООД VIP
Цялостен ремонт, София
81 извършени проекта
Качествен ремонт
Ремонт на баня, София
22 извършени проекта
TODOR TODOROV VIP
Цялостен ремонт, София
38 извършени проекта
todorov
Ремонт на баня, София
13 извършени проекта
Famegs_svg
Цялостен ремонт, София
7 извършени проекта
DYSIGN
Архитектура и дизайн, София
7 извършени проекта

УниКредит Булбанк