За какво трябва да внимаваме при покупка на жилище?

Публикувано на 25/06/2021 от Теди Демирева | Последна редакция на 28/06/2021 | Видяно 5 173 пъти

Покупката на собствен дом е най-дълго и трепетно очакваната стъпка за всяко семейство! В сбъдването на тази мечта често са инвестирани много време, усилия и средства, които за съжаление не винаги гарантират откриването на най-подходящото жилище за нас.

И макар изборът на мечтания дом да изглежда задача лесна като детска игра, в действителност той крие много тънкости и специфики, които се явяват и определящи за комфорта на новите собственици на имота. За какво обаче е важно да следим при покупка на къща или апартамент?

Вижте кои са най-важните аспекти, на които да обърнете специално внимание при покупка на жилище, за да сте спокойни, че сте направили правилния избор за своето семейство!

”Advertisement”


Локацията и кварталът

Макар да изглежда като очевиден фактор, локацията е често подценявана при избора на имот. Неслучайно повечето имоти, разположени на неудобни локации, имат и по-ниска цена, която на свой ред е привлекателна за потенциалните купувачи.

Как обаче можем обективно да оценим дали дадено жилище има добра локация?

На първо място е важно да имаме ясна представа за нуждите на нашето семейство – дали и колко често използваме градски транспорт, дали дългосрочно ще имаме нужда от детска градина или училище наблизо, колко далеч бихме отишли, за да хапнем в хубав ресторант например и т.н.

Оттам-насетне можем да преценим на какво разстояние са разположени важните за нас места и до колко локацията на този имот е удобна именно за нас и нашето семейство.

За още по-лесна преценка ви предлагаме кратък чек-лист на основните места, които е добре да имате наблизо в дългосрочен план:

       ✓ Спирки на градския транспорт;

       ✓ Магазини, пазар или търговски център;

       ✓ Болнично заведение или поне денонощна аптека;

       ✓ Училище и/или детска градина;

       ✓ Паркове, ресторанти и развлекателни центрове.

Макар работното място да е нещо по-скоро променливо във времето, е добре да съобразим и разстоянието между работата ни и нашето ново жилище, независимо дали пътуваме с градски транспорт или автомобил.


Външни удобства

Докато сме на темата с придвижването до работа, не можем да пропуснем важността на това да има къде да паркираме близо до вкъщи. Затова сред приоритетите ни е да се информираме дали сградата разполага с частен паркинг или пък можем да откупим или наемем гараж.

За най-малките членове на семейството пък ще е чудесно, ако междублоковото пространство е превърнато в приказна детска площадка или ако поне разполагаме с достатъчно голям двор, който да има потенциала да помести и практичен детски кът.

От гледна точка на сигурността, когато става дума за жилищен блок, за предпочитане е във всеки вход да има портиер или поне достъпът до входа да е добре подсигурен (подходящо осветление, стабилна входна врата и надежден заключващ механизъм). Ако апартаментът е разположен на висок етаж, обърнете внимание на състоянието на асансьора и цялостния облик на входа.


Съседите и поддръжката

Съседите са нещо повече от хора, с които си разменяме неловки погледи в коридора на прибиране от работа. От тях в голяма степен зависи спокойствието ни, особено в ранните часове на уикенда, които според някои хора са отличен момент за започване на шумен ремонт.

Ето защо е важно, преди да пристъпим към покупка на имота, да се запознаем с домоуправителя и да разберем малко повече за общото разбирателство с хората наоколо. В тази връзка е добре да се поинтересуваме също кога за последно е правен ремонт на общите части като покрива, мазетата, асансьора, стълбището и входа.

Ако имате домашен любимец, не пропускайте да обсъдите с домоуправителя и въпроси относно това дали в жилищната сграда, която сте избрали се допускат домашни любимци, ако имате куче, къде има възможност да се разхождате с него и т. н.

Друг важен аспект, пряко свързан и с общото състояние на квартала, е евентуално често спиране или прекъсване на електрозахранването, водата или парното, независимо дали за профилактика или наложителен ремонт.


Енергийната ефективност

Инвестицията в дом с висок клас на енергийна ефективност се изплаща дългосрочно. Качествената дограма, добрата изолация и икономичните уреди са само част от елементите на енергийно-ефективното жилище, които спомагат за намаляването на месечните сметки и ни гарантират максимален комфорт с внимание към природата. Ето защо класът на енергийна ефективност е фактор, на който следва да обърнем специално внимание при избора на имот.

Сега покупката на жилище с висока енергийна ефективност е мечта, която е напълно осъществима - с подкрепата и точните решения, предоставени от УниКредит Булбанк! Ако избраното от вас жилище се намира в сграда с енергийна ефективност клас А или по-висок, то можете да се възползвате от жилищен кредит със специална лихвена отстъпка!

И това не е всичко! Вече можете да кандидатствате за ипотечен кредит от УниКредит Булбанк и да получите одобрение изцяло дистанционно, както и да се възползвате от онлайн консултация, с която да изчистите всички свои въпроси, свързани с покупката на новия си дом!

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Луксозни ремонти VIP
Боядисване и декорация, София
8 извършени проекта
Румен Петров
Електроуслуги, София
12 извършени проекта
Андрей VIP
ВиК Услуги, София
35 извършени проекта
Веселин Димитров
Цялостен ремонт, София
32 извършени проекта
Трайчо Трайков
Покривни услуги, София
29 извършени проекта
Венелин Кънчов
Цялостен ремонт, София
15 извършени проекта

УниКредит Булбанк