Как да изберем прахосмукачка

Публикувано на 13/08/2015 от Десислава Лакова | Последна редакция на 05/01/2021 | Видяно 18 408 пъти

Всмукателната мощност е важна при избора на прахосмукачка, защото определя количеството прах, което може да побере за единица време. За по-голяма ефективност на почистване, изберете прахосмукачка с по-голяма всмукателна мощност.

Ако прахосмукачката е с голяма мощност е препоръчително тя да може да се регулира. При почистване на различни настилки и повърхности не е нужно да използвате еднаква мощност. Гладките повърхности, като ламинат или паркет, изискват по-ниска мощност, докато мокетите много по-висока. При избора на прахосмукачка се препоръчва бутонът за регулиране да е на достъпно място. На вертикалните прахосмукачки например, той най-често се намира на дръжката и мощността лесно може да се регулира по време на самото почистване.


Тръби и накрайници

Тръбите могат да са метални или пластмасови, в зависимост от дизайна на прахосмукачката. Разбира се, както можете да предположите, металните са по-трайни, но пък и малко по-тежки. Изберете тръби, които могат да се регулират на принципа на телескопа - така всеки член от семейството ще може да наглася дължината по собствената си височина. Когато стане дума за накрайници, то тук няма много опции. По подразбиране минималният брой накрайници е 3 - добре познатият накрайник с мека четка, този с твърда четка и плоският накрайник за почистване на ъгли и тесни пролуки. Разбира се, има модели, които предлагат тези аксесоари в различни размери и материали.


Как да изберем прахосмукачка

Почти всеки ден мнозина от нас се срещат с добре познатата прахосмукачка. До болка знаем как изглежда и какви функции изпълнява, но знаем ли какво да вземем предвид при покупката на такава. Ако сте решили да смените старата си прахосмукачка или да закупите първата, прочете следните няколко ценни съвета, които да следвате. Ако пък сегашната ви се струва достатъчно услужлива, но има някаква неизправност, обърнете се към специалистите за ремонт на техника и върнете живота в старата си дружка.


Компактна ръчна/портативна прахосмукачка

Изключително удобна и компактна, тази прахосмукачка е идеално допълнение към основната, която ползвате. Подходяща е за почистване на малки боклучета от дивана или масата например. Те са леки и работят с акумулаторна батерия, за да не се оплитате в излишни кабели. Много са удачни за почистване на тапицерията на колата. Въпреки малкия им размер, те не остават по-назад от стандартните прахосмукачки и имат различни накрайници за почистване на различните настилки и материи. Всмукателната им мощност е добра за такъв вид и клас уреди.


Обем на торбичката за прах и видове торби

Изберете прахосмукачка с по-голям обем, за да не се налага често да я сменяте. Когато стане въпрос за торбички, имате няколко варианта.

  • Текстилните са малко поостаряло предложение и се използват при липсата на хартиени. Те от своя страна осигуряват по-голяма хигиена, тъй като текстилните трябва прецизно да се изпират. Отворът при хартиените се затваря самостоятелно, което осигурява както удобство, така и повишава хигиената. В зависимост от интензивността на употреба, хартиените торбички се сменят на месец-два.
  • Съществуват и циклонни прахосмукачки без торбичка, на нейно място има пластмасов контейнер. Недостатъкът при тях е, че са малко по-тежки, всмукателната мощност е намалена и също така се налага контейнерът да се мие собственоръчно.
  • Друг вариант, при който липсва торбичка, са прахосмукачките с воден филтър. Прахът преминава през резервоар пълен с вода. Предимството при този вид филтър е пречистващото и хидратиращото му свойство. С такава прахосмукачка можете да се радвате на по-чист въздух, а упоритите петна по настилките ще изчезват за миг. Почистването е лесно, само сменяте водата във филтъра и сте готови.


Какво да знаем за вертикалната прахосмукачка

По света тези прахосмукачки са най-често разпространените. У нас те като че ли сега навлизат в домовете ни. Предимството разбира се е вертикалното им разположение. Повечето бутони за регулиране са разположението на тръбата за управлние за по-голямо удобство. Имат подвижна почистваща четка, което улеснява управлението й наляво и надясно. Тръбите са най-често телескопични, за да можете лесно да регулирате височината при почистване да подове, дивани, ъгли на стени. Малко по-тежки са от стандартните модели, но пък си струват. Бонус е опцията за осветление пред почистващата четка, което улеснява тази дейност особено вечер. Друго предимство е, че стоят изправени без нужда от допълнителни закрепващи устройства.


Вярната стандартна прахосмукачка

Стандартните прахосмукачки можем да намерим във всеки дом у нас. Предимството при тях е, че можете да ги вдигнете и носите със себе си, имат по-голяма подвижност. Много са удобни за почистване на стълби, именно защото можете да ги преместване с лекота, докато почиствате. Големината им е по-компактна, лесно се прибират и не заемат място.


Нестандартни предложения

За по-мързеливите, Електролукс е измислил тези симатични и закачливи обувки-прахосмукачки. Все още са в тест фаза и няма да ги откриете на пазара, но не бихте ли били от първите да ги закупят? Няма по-лесен начин да почистите пода си от това просто да се разхождате из дома си. Разбира се, едва ли ще можете да избегнете срещата с обикновената прахосмукачка, но пък със сигурност ще е по-рядко.


А какво да правите при неизправност?

Ако любимият ви домашен уред се развали, направете заявка за ремонт на техника. А за тези от вас, които предпочитат да запълнят времето си с нещо по-приятно от чистенето, хигиенистите, регистрирани в MaistorPlus, са насреща. Можете да избирате от редица специалисти, да видите техните рейтинги и оценки от предишни клиенти и да изберете този, който най-добре подхожда на нуждите ви.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Иво Методиев VIP
Цялостен ремонт, София
105 извършени проекта
Георги Димитров
Цялостен ремонт, София
12 извършени проекта
Андрей VIP
ВиК Услуги, София
35 извършени проекта
Цанко Владимиров
Цялостен ремонт, София
18 извършени проекта
Костадин Димитров
Покривни услуги, София
21 извършени проекта
Арсо Строй ЕООД
Покривни услуги, София
6 извършени проекта