Как да почистим и поддържаме електрическата кана за вода чиста?

Публикувано на 21/09/2023 от Люси Любомирова | Последна редакция на 21/09/2023 | Видяно 18 428 пъти

Електрическата кана може да се превърне в един от най-предпочитаните кухненски уреди. Тя е бърза, непретенциозна, не заема място и върши чудесна работа, особено сутрин когато бързаме или в зимна вечер, когато след работа искаме просто чаша гореща напитка.  

Електрическата кана е безопасна и умна, с което ни помага изключително много. Тя знае кога да се изключи сама, има  защита от прегряване и изтичане, има изолирана дръжка, която предпазва  ръцете ни от изгаряне. 

Електрическата кана е подходяща за всеки, без значение дали живеем сами или със семейството си. Каните имат различни размери и дизайни, които можем да изберем според нашите нужди. 

Поддържането и почистването на електрическата кана е лесно - всъщност по-лесно, от колкото си мислим, стига да следваме няколко прости правила.  

В тази статия ще ви покажем съвети за почистване на електрическата кана за вода и също така насоки за дългосрочната грижа и поддържане на каната в добро състояние. 


Какво замърсява електрическата кана?

И така, какво причинява неприятния вкус на водата при затопляне в електрическата кана?  

Електрическата кана за вода може да се замърсява от различни фактори, но най-често причината е твърдата вода, която съдържа високо ниво на минерални соли. Тези соли се отлагат на дъното и стените на каната, образувайки бял или жълт котлен камък. Котленият камък може да намали ефективността на каната, да увеличи консумацията на енергия и да повлияе на вкуса и качеството на водата.  

Ако вие срещате същия проблем, значи се налага да почиствате периодично вашата кана от натрупалия се котлен камък. 


Защо почистването е важно?

Независимо дали използваме каната за приготвяне на сутрешното кафе или чай или просто да стоплим вода, почистването е от съществено значение, за да се гарантира качеството на водата и ефективността на уреда.  

На първо място най-важно е качеството на водата, която пием и използваме за готвене. Ако каната не е почиствана дълго време в нея може да се натрупат вредни вещества и да се образува плесен, а всичко това няма да се отрази добре на организма ни. Ето защо редовното почистване е важна стъпка и не бива да я пренебрегване.  


Наръчник стъпка по стъпка за почистване на каната

Тези няколко стъпки ще ви насочат как лесно да почистите вашата електрическа кана с напълно достъпни продукти. 

1. От какво се нуждаем, за да почистим каната? 

За самото почистване не са необходими кой знае какви специални неща и повечето от тях могат да се намерят във всяко домакинство. Чудесна работа ще свършат: 

  • Сода бикарбонат - 2 лъжички; 

  • Лимонов сок - сока на 2-3 лимона; 

  • Лимонова киселина - 2 лъжички; 

  • Вода - половината от вместимостта на каната; 

  • Мека четка или гъба; 

  • Микрофибърна кърпа. 

2. Да почистим варовика

За да почистите варовика може да използвате лимонов сок, лимонена киселина или ябълков оцет, които сте разтворили във вода. Налейте разтвора в каната и я включете. След като заври, изключете каната и оставете да престои с течността поне 20 – 30 минути. След това излейте водата и довършете почистването.

3. Почистете вътрешността на каната

За да почистите стените на каната използвайте мека кърпа, гъба и четка за бутилки с мек косъм. Съсредоточете се на местата около чучура, където отлаганията са най-много. При по упорити замърсявания може да използвате сода за хляб или обикновен препарата за миене на съдове. Не използвайте силно абразивни препарати за почистване. Те могат да оставят неприятни следи върху повърхността на каната. 

4. Завършете с почистването на външната част на каната

На финала внимателно избършете външната страна на каната с мека кърпа, която може да натопите в топла вода и малко препарат за миене на съдове. След това избършете със суха кърпа.  Оставете каната да се изсуши напълно преди да я включите отново.  


Начини за поддържане на каната чиста

След като видяхме как може да почистим каната, нека видим какво може да направим, за да я поддържаме чиста по-дълго време. 

  • Не оставяйте вода в каната; 

  • Опитайте се да използвате друга вода , ако чешмяната във вашия район е много твърда;

  • Никога не потапяйте електрическата кана във вода и не я поставяйте под течаща вода. Това ще повреди нагревателя й;

  • Почиствайте външната страна на каната на всеки няколко дни, за да запазите външната й част чиста и в добро състояние; 

  • Почиствайте варовика в каната на всеки 2-3 месеца, ако се налага и  по-често;

  • Не използвайте груби абразиви, тъй като това може да повреди каната;

  • Не включвайте каната празна;  

  • Не използвайте каната, за да варите мляко, чай или бульон, тъй като това може да повреди каната.

Поддържането на електрическата кана в чисто състояние е от съществено значение както за качеството на водата, така и за изправната работа на уреда. Редовното почистване може да изглежда досадно, но е необходимо, ако искаме да имаме гореща вода за чай след броени минути. Вече знаете как да почистите електрическата си кана в няколко лесни стъпки, а също и как да я поддържате в добро състояние дълго време. Препоръчваме ви да следвате тези съвети и да се наслаждавате на горещите си напитки по всяко време. 

За всички ситуации, в които не можете да се справите сами, ще намерите професионална помощ от специалист с опит. Не се колебайте и заявете своя проект още сега. 

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

stroimaxbg VIP
Покривни услуги, София
66 извършени проекта
Термо Лидер ООД
Изолация и Саниране, Варна
5 извършени проекта
TODOR TODOROV VIP
Цялостен ремонт, София
38 извършени проекта
ГРАНД МАСТЕРС ЕООД
Сухо строителство, Велико Търново
7 извършени проекта
Радко Радев
Изолация и Саниране, София
25 извършени проекта
Качествен ремонт
Ремонт на баня, София
22 извършени проекта