Наръчник стъпка по стъпка за почистване на каната

Последна редакция на 18/05/2024 от Люси Любомирова

Тези няколко стъпки ще ви насочат как лесно да почистите вашата електрическа кана с напълно достъпни продукти. 

1. От какво се нуждаем, за да почистим каната? 

За самото почистване не са необходими кой знае какви специални неща и повечето от тях могат да се намерят във всяко домакинство. Чудесна работа ще свършат: 

  • Сода бикарбонат - 2 лъжички; 

  • Лимонов сок - сока на 2-3 лимона; 

  • Лимонова киселина - 2 лъжички; 

  • Вода - половината от вместимостта на каната; 

  • Мека четка или гъба; 

  • Микрофибърна кърпа. 

2. Да почистим варовика

За да почистите варовика може да използвате лимонов сок, лимонена киселина или ябълков оцет, които сте разтворили във вода. Налейте разтвора в каната и я включете. След като заври, изключете каната и оставете да престои с течността поне 20 – 30 минути. След това излейте водата и довършете почистването.

3. Почистете вътрешността на каната

За да почистите стените на каната използвайте мека кърпа, гъба и четка за бутилки с мек косъм. Съсредоточете се на местата около чучура, където отлаганията са най-много. При по упорити замърсявания може да използвате сода за хляб или обикновен препарата за миене на съдове. Не използвайте силно абразивни препарати за почистване. Те могат да оставят неприятни следи върху повърхността на каната. 

4. Завършете с почистването на външната част на каната

На финала внимателно избършете външната страна на каната с мека кърпа, която може да натопите в топла вода и малко препарат за миене на съдове. След това избършете със суха кърпа.  Оставете каната да се изсуши напълно преди да я включите отново.  

Свързано:

Как да почистим и поддържаме електрическата кана за вода чиста?