Черен цвят в спалнята - 6 лайфхака за дизайнерска визия

Публикувано на 20/04/2023 от Люси Любомирова | Последна редакция на 20/04/2023 | Видяно 3 809 пъти

Спалнята е мястото където трябва да цари уютна атмосфера и комфорт, и нищо не бива да смущава спокойният отдих след дълъг и динамичен ден. При създаването на интериор, който има съответстващо на това влияние, една от важните роли играе цветовата гама. Декорирайки спалнята би следвало да избягваме активните и ярки тонове. Какво обаче ако не сте привърженик на “стерилната” белота? Тогава решението е тъмната палитра. 

Говорейки за тъмни тонове нямаме предвид само дълбоките нюанси на синьо, зелено или кафяво, а черно. Черното е цвета на грандиозните решения за всеки интериор, стига да не се страхувате от такива дръзки експерименти. Гарваново черно или по-топлите варианти с кафяв подтон, с гланциран или матов финиш, черното винаги ще изглежда модерно и впечатляващо, ако работите правилно с него. 

А как е правилно?

...споделяме 6 работещи лайфхака.


Хармонични комбинации

Класическата комбинация от черно и бяло винаги е печеливша опция, започваща от шахматната шарка на пода и извисяваща се до контрастни мебели и декорации на стените. Черното е сложен цвят и работата с него изисква внимание, особено при това съчетание, за да не се получи банална визия.  

Освен бяло черното се съчетава хармонично с бежово, драматично червено за смелите, блестящо сребърно и тежкото злато. Ако и това ви се струват познати дуети, опитайте да навлезете в сферата на монохромните визии със съчетания с дълбоките нюанси на тъмните цветове, особено зелено и кафяво. 

И още една комбинация на черното с изключителен баланс е съюза му със благородното сиво. Този комбинация е успешна, тъй като меките нюанси на сивото смекчават интензивното черно и придава на интериора необходимата му мекота и плавност. Като акцент в такава комбинация идеално стои дървото и текстил от типа “пепит” (pied-de-poule на френски), както и сиво-бежови детайли и разбира се естествени зелени растения, които внасят липсващата доза свежест. 


Мат и гланц за повърхностите

Един и същи цвят може да се възприема по съвършено различен начин в зависимост от това дали е с матов или гланциран финиш. Например, за стените е добре да се избира матовото покритие, с него те ще изглеждат чудесно и ще работят в полза на уюта и спокойствието в атмосферата на спалнята, а освен това ще спомогне за прикриване на неравностите.  

За да не изглежда монотонен и прекалено еднообразен интериор, решен в тъмната гама и добре да се съчетават различни покрития и текстури. Ако за стените избрахте мат, за мебелите или за част от тях може да заложите на съвършения гланц, който да придаде дълбочина на интериора и разнообразие от текстури.  


Допълнете с натурални материали

Естествените материали, като дървото например, се съчетава изключително стилно и придават баланс в драматичния характер на черното. Изберете дървото за пода и за мебелите, а по-смелите може да добавят и фрагменти от бетон или декоративен камък. 

Всичко това ще се нуждае от малко топлина и хармония, която може да внесете с помощта на разкошен, мек текстил - топли одеяла, меки възглавници, спално бельо от натурален лен. Всичко това ще завърши балансирано атмосферата. И не пропускайте мекия килим, на който с право се полага да нанесе финалният щрих в това дизайнерско творение. 


Комбинирайте различни нюанси

Черното като всеки друг цвят има безброй нюанси и в това е всъщност красотата. За да създадете хармоничен, многопластов интериор, комбинирайте няколко нюанса - вариации на богатото синьо-черно, преминаващи през по-светлите възможности приближаващи се до сиво или преплетени с кафяво.  

Един съвет: черното е идеален тон за създаване на контрасти. Въпреки това той може да се използва като база на целия интериор, съчетавайки няколко детайли в една цветова гама. 

Много хора се притесняват да използват черното в декорацията на дома си, възприемайки го като неприемлив и мрачен, особено ако жилището е малко. А всъщност в черният цвят се крият много възможности за стилен и подчертано индивидуален декор.  


Добавете произведения на изкуството

Известно е, че черното е идеален фон за картини, а самата живопис е отличен начин за разсейване на монохромния интериор. Използвайте стената над или до леглото и окачете любима картина в ярки цветове и пищна рамка. Алтернатива на това са уникални фотографии или постери. Ще се удивите колко красива атмосфера ще се получи. 


Помислете за осветлението

Осветлението е като магьосник, който с един замах променя всичко около себе си. При различно осветление черният цвят променя излъчването си и това е чудесно да се използва в спалнята, още повече, че тук освен централно осветление имаме нужда и от допълнителни, нощни лампи. 

Създайте няколко сценария на осветлението, така че да може да се променя, както желаете. Насочете вниманието с помощта на светлината върху различни тъмни текстури или просто добавете повече източници на светлина, за да направите помещението по-уютно и романтично. 

Реализацията на някои от проектите често изисква професионална консултация и изпълнение, което може да потърсите от специалистите в този списък. Не се колебайте да заявите още сега проекта си тук, напълно безплатно - първата стъпка към новата визия на Вашата спалня. 

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Луксозни ремонти VIP
Боядисване и декорация, София
8 извършени проекта
Начо Цветков
Боядисване и декорация, София
5 извършени проекта
Румен Насев VIP
Мазилки, София
DESIGN CONSTRUCTION
Шпакловки, Варна
7 извършени проекта
Бисер Иванов
Цялостен ремонт, София
35 извършени проекта
Атанас Иванов
Цялостен ремонт, София
27 извършени проекта