Как сами да монтираме телевизора си на стената?

Публикувано на 03/01/2020 от Теа Даулова | Видяно 14 789 пъти

Закупили сте нов телевизор и се чудите можете ли сами да го монтирате на стената си? Отговорът е – категорично да! Инсталирането на телевизор на стената е една от онези задачи, при които, с малко знания и добри умения, можете да си спестите доста пари. Професионалната инсталация не е особено бюджетна, а и повечето майстори едва ли ще се заемат с толкова малък проект. Затова, ако можете да се справите с няколко прецизни измервания и със завиването на винтове, можете да свършите качествена работа и сами. А и ще го направите за отрицателно време.

Как обаче се случва това, кои са тънкостите и различните видове монтажи за стени и коя е най-подходящата за вас, ви показваме тук.


Материали и инструменти, които са ви необходими:

  • Измервателен инструмент;
  • Скенер за метал, дърво и кабели;
  • Болтове, съобразени с големината на телевизора;
  • Перфоратор;
  • Отвертки;
  • Молив;
  • Монтажна рамка и скоби за телевизор, съобразени с вашия уред.

Нужните материали и инструменти могат да бъдат намерени във всяка железария или специализиран строителен магазин. Важно е обаче, независимо по какъв домашен проект ще работите, да обърнете специално внимание на качеството на инструментите. В случая е хубаво да изберете добър и първокласен перфоратор. Именно изборът на качествен инструмент ще ви осигури в пъти по-бърза, лесна и приятна работа и удовлетворяващ краен резултат. Прекрасен вариант, от който несъмнено ще останете доволни, е перфораторът на “Parkside”. 

Вижте още: Перфоратор "Parkside" - какво показват тестовете на доверения майстор?


Изберете най-подходящото място за окачване на телевизора

Първата и може би най-важна подготвителна стъпка е да изберете къде да поставите телевизора си. Това, разбира се, зависи изцяло от вас и предпочитанията ви, но има няколко правила, които е добре да имате предвид.

  • В хола телевизорът обикновено се поставя срещу дивана и фотьойлите. В този случай височината, на която е добре да го поставите, се определя, като се вземе предвид дизайна на мебелите. За да си осигурите пълен комфорт, средната част на телевизора е хубаво да бъде на височината на човешкото око, когато сте в седнало положение. Средно тази височина е 100-120 см.
  • В спалнята подходът за позициониране е сходен. Тук височината, на която телевизорът ще се инсталира, се определя от височината, на която пада погледът ви в легнало положение. Обикновено разстоянието от пода е по-малко, отколкото при инсталирането на телевизора във всекидневната, а именно около 100 см.
  • Процесът на поставяне в кухнята е коренно различен. В тези помещения фокусът на човек не е концентриран върху телевизора, а мястото често е ограничено. Затова, когато монтирате телевизор в кухнята, е добре да го поставите по-близо до тавана. Този подход има и едно ключово предимство - когато е инсталирана по-високо, уредите ви са по-защитени от непредвидени удари.
  • Още едно важно правило, когато става за монтиране на телевизор на стена е да поставите устройството на добре проветрено място, за да осигурите нормалната му и качествена работа. Затова е препоръчително да не инсталирате телевизора си в ниша. Ако пък поставянето в такова пространство е наложително, то се уверете, че размерът на нишата е значително по-голям от този на телевизора. По този начин циркулацията на въздуха ще е по-добра и животът на техниката ви ще бъде малко по-дълъг.


Вземете предвид окабеляването!

За да се избегнат нежелани допълнителни къртения на стената или мазилката, пребоядисване и други козметични дейности е важно да имате предвид няколко неща:

  • Преди да окачите и монтирате телевизора си, е добре да изведете кабелите за ток, интернет и телевизия. По този начин ще избегнете допълни главоболия и ще бъдете сигурни, че сте направили всичко, необходимо за вашия комфорт. За тази стъпка е необходимо да използвате перфоратор, с който да пробиете нужните отвори. Съвет от нас е да изберете качествен такъв.
  • Ако сте почитатели на киното и имате система за такова у дома, препоръчваме предварително да се подготвите и за него. Какво имаме предвид? Съветваме ви да инсталирате озвучаването му високо в ъглите на стаята. Във всеки ъгъл можете да поставите по една колонка. Така не само ще създадете по-автентична атмосфера, но и ще се снабдите с допълнително пространство в стаята. За да изпълните тази мисия, отново препоръчваме използването на перфоратор.


Изберете подходящите монтажна рамка и скоби

Изборът на подходяща монтажна рамка и скоби също е едно от важните неща, които трябва да направите, преди да пристъпите към същинската работа, а именно окачването на телевизора. Като начало е необходимо да огледате задния капак на телевизора си. Обикновено там има четири отвора за монтаж. За да изберете правилно рамката, трябва да измерите разстоянието между тях. На пазара обикновено се предлагат два типа монтажи.

  • Първият е артикулиращият монтаж. Той притежава една ръка с няколко артикулиращи стави, които позволяват на телевизора да се върти във всички посоки. Поради функциите си, артикулиращият монтаж е предназначен за по-малки телевизори.
  • Вторият тип монтаж е и по-често срещаният такъв, а именно накланящ се. Той е предназначен за по-големи телевизори, тъй като обикновено е по-голям и стабилен. Негов недостатък обаче е, че е по-статичен, т.е. не може да се движи настрани, а само да се накланя нагоре и надолу.


Стъпка 1 за монтиране на стойка за телевизор:

Стъпка 1: Една от ключовите стъпки, след като имате предвид горепосочените правила, е да намерите надеждно място за окачване на монтажната рамка, която ще поддържа телевизора. Това е действие, с което ще си дадете повече сигурност, че телевизорът ви ще бъде окачен качествено и правилно.

  • За целта е важно да намерите стена с максимално добро задържане. Трябва да имате предвид, че тези от гипсокартон не са надеждни и монтирането на телевизор върху тях не е препоръчително.
  • Важно е също да проверите дали в стената няма окабеляване, тръби и метали. Това се случва с помощта на детектор за кабели и метал.
  • За да откриете място на стената, свободно от нежелани елементи, е нужно единствено да допрете детектора до стената и плавно да го движите. Когато е налице такова, на което липсват кабели и болтове, то ще индикира. Разбираемо, това е пространството, подходящо за окачване на рамка за телевизор и съответно това, върху което ще трябва да пробиете дупка. За ваше улеснение - отбележете го с молив. Обикновено местата за отворите трябва да бъдат четири, но броят строго зависи от типа монтажна рамка, която имате.


Стъпка 2 за монтиране на стойка за телевизор:

Стъпка 2: След като вече сте намерили подходящо място за инсталация на телевизора, такова, свободно от окабеляване и тръби и сте го обозначили, трябва да пристъпите към следващата ключова стъпка. Сега следва да се пробият дупки в стената, върху които да се окачи монтажната рамка. Тази стъпка е бърза и лесна, стига да работите с качествени инструменти. Тук на помощ идва перфораторът. Съветваме ви да заложите на уреда с марка „Parkside”. С него трябва да пробиете дупки на обозначените за това места. Инструментът е подходящ за всякакъв тип стени и повърхности - от тухлени, през бетонни до каменни, а работата с него е удобна и качествена, тъй като уредът  притежава множество функции, целящи повече комфорт при работа.


Стъпка 3 за монтиране на стойка за телевизор:

Стъпка 3: Сега следва моментът, в който трябва да окачите монтажната рамка на стената. След като сте пробили отворите, е време да поставите монтажната стойка за телевизора на стената и да сложите болтовете, с които да я прикрепите. Тях трябва да монтирате във всяка една от вече пробитите дупки. За целта е необходимо да използвате бормашина, винтоверт или гаечен ключ в зависимост от това дали използвате винтове или болтове. Тази стъпка не е сложна, но ако не сте уверени в изпълнението й, винаги можете да разгледате указанията за монтаж, които идват заедно с телевизора ви.


Стъпка 4 за монтиране на стойка за телевизор:

Стъпка 4: Настъпи време за окачване на телевизора. За да бъде закрепен добре за рамката, трябва да му бъдат поставени скоби. Задачата отново е доста лесна. Трябват ви скоби, отвертка и болтове. Поставете скобите на обозначените за това места на гърба на телевизора, поставете болтовете в дупките и ги завийте с отвертката. След като приключите с изпълнението на тази стъпка, закачете телевизора на монтажната рамка. И ето, че мисията е изпълнена.

Вижте още: Сравнение на цени - колко струва сами да окачим телевизора си на стена и да наем изпълнител


Допълнителни съвети

Монтирането на инсталация за окачване на телевизор върху стена е лесно и бързо начинание.

  • Ако обаче този вариант не ви устройва, винаги можете да поставите телевизора си върху рафт. Монтирането на плаващи рафтове, както вече сме споделяли, също е задача, с която може да се справи всеки. Необходими са ви само хъс и качествени инструменти - перфоратор, дюбели и самият рафт. За инсталацията му препоръчваме да използвате перфоратора “Parkside”, с който да пробиете отвори, за да поставите дюбели за рафта. След това трябва само да поставите рафта, а върху него - телевизора.

Независимо кой вариант ще изберете, насладата от работата ви ще е гарантирана, а крайният резултат - удовлетворяващ. А ако сте изпълнили всички стъпки до момента, вече спокойно можете да се отдадете на почивка пред майсторски монтирания ви телевизор.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

"Ванива Строй" ЕООД VIP
Цялостен ремонт, София
49 извършени проекта
ЕлПерфект
Електроуслуги, София
13 извършени проекта
Румен Насев VIP
Мазилки, София
Кристиян Кавърмов
Цялостен ремонт, София
8 извършени проекта
Арсо Строй ЕООД
Покривни услуги, София
6 извършени проекта
stroimaxbg
Покривни услуги, София
66 извършени проекта