Сравнение на цени - колко струва сами да окачим телевизора си на стена и да наемем изпълнител?

Публикувано на 03/01/2020 от Теа Даулова | Видяно 4 797 пъти

Телевизорът се е превърнал в задължителен предмет във всеки дом. Той не само обособява перфектно пространство за отдих, в което се потапяме след дълъг ден, но е и мястото, където се събира цялото семейство, за да се забавлява заедно.

Телевизорът е елемент в дома, който има свое собствено кътче във всяка стая. Често го намираме не само на обичайното му място във всекидневната, но и в спалнята, и дори кухнята. Именно заради широкото му приложение, а и поради постоянно променящите се технологии, закупуването на нов телевизор понякога е задължително. А след като го имате в дома си, следва и да го позиционирате на отреденото за него място. Тази стъпка трябва да е майсторски изпълнена. Но въпреки това с малко знания и много хъс, може да бъде реализирана от всеки, дори напълно начинаещ любител-строител. Разбира се, за целта може да бъде нает и професионалист. Кой вариант обаче е по-изгоден, ви показваме тук.


Фактор “Цена”

Неоспорим факт е, че цената е един от факторите, които имат основно значение, не само когато става въпрос за ремонт. Затова и правилното разпределение на бюджета е от ключова важност, за да бъде едно обновление в жилището изгодно, но и качествено.

Вариантите при монтирането на телевизор на стена са два. Единият е да наемете специалист в областта, а другият е сами да се заемете с проекта.

  1. Винаги удачен вариант е да потърсите специалист, който да извърши ремонта. Той ще се съобрази със състоянието на стената, на която ще се монтира телевизорът, ще се вземе предвид и вашите предпочитания и ще ви даде професионални съвети. Стандартната цена за окачване на телевизор строго зависи от размерите му. За по-големите е по-висока, за по-малките съответно по-ниска. Средната сума, която майстор би ви взел е между 50 лв. и 70 лв. Важно е обаче да отбележим, че това е сравнително лесен и евтин проект. Точно поради този факт не всеки майстор ще се ангажира за неговото изпълнение. А ако се съгласи, то е напълно възможно цената да се увеличи. Добре е да отбележим, че в тази цена не са включени материалите, нужни за инсталацията.
  2. Както споменахме, доста добър вариант е и сами да се заемете с проекта. Този тип ремонт е лесен, изпълнява се бързо и е бюджетен. Крайният резултат ще е също толкова удовлетворяващ, колкото ще бъде и този, постигнат от майстор. Единственото, което е необходимо да направите е да закупите материали и инструменти. Те не са много, а цените им са изключително приемливи. А най-хубавата новина е, че ще може да ги използвате и за бъдещи проекти.
  • За да монтирате телевизор на стената, ще трябва да се сдобиете с измервателен инструмент (линия, чиято цена варира от 5 лв. до 9 лв. или ролетка, която ще ви струва от 3 лв. до 10 лв. в зависимост от дължината), молив (0,50 лв.), болтове (между 7 лв. и 10 лв. за килограм, като на вас ще са ви нужни до 3 броя), монтажна рамка за телевизор (около 14 лв.) и скоба за окачването му (между 15 и 30 лв.). Като тук е важно да направим уточнение, че за по-големите телевизори стойките са значително по-скъпи.
  • Разбира се, за проекта ще е нужно да си набавите и инструменти. За инсталацията на телевизора ще ви трябват бормашина, отвертка и най-важният уред - перфоратор. Общата цена на инструментите е между 100 лв. и 150 лв., като тя се определя от класа на използваните продукти. Огромно предимство е, че инструментите ще останат за вас не само за този проект, но и за бъдещи такива. Така ще можете да ги използвате и за други ремонтни дейности.
  • Неоспорим факт е, че качествените инструменти са от съществено значение за добрия краен резултат. Нашият съвет за придобивка не само за този, а и за много други проекти, е да заложите на перфоратора “Parkside“. Той ще ви бъде много полезен, тъй като приложенията му са безброй - пробиване, завинтване и много други. Още едно предимство е, че работата с него е много бърза, лесна и най-вече удобна, тъй като налице е ръкохватка, чиято позиция за хващане се променя. Като бонус има и допълнителна такава за още по-голям комфорт при работа. Предимство на перфоратора е и че се включва и изключва много лесно - само чрез задържане и съответно отпускане на превключвателя. А една от най-добрите функции, които уредът притежава, е тази за непрекъснат режим на работа, също и тази за настройване на честотата на въртене в зависимост от повърхността, върху която се ползва. Може би вече сами се убеждавате, че предимствата на перфоратора “Parkside” са множество. За какво още може да ви бъде полезен той, както и допълнителните му характеристики и атрактивната му цена можете да намерите в каталога на нашите партньори, както и в ревюто, направено след тестове на доверен майстор.


Средно необходим бюджет - изводи:

  1. При наемането на професионален изпълнител - в зависимост от големината на телевизора ви и желанието на майстора да се заеме с проекта - между 50 лв. и 70 лв. Отново отбелязваме, че в тази сума не са включени материалите, които ще се ползват. След като прибавим и среден клас стойка и останалите продукти, необходими за монтажа, сумата ще достигне около 120 лв.
  2. При “Направи си сам” проект – цената ще бъде около 150 лв. за стойка за телевизор до 65 инча, с тежест до 30 кг. В цената са включени материали и инструменти от среден клас. Разбира се, плюс е, че уредите са инвестиция, която ще остане и за бъдещи проекти.


Фактор “Време”

Времето е друг фактор от особена важност, когато става дума за ремонт. Той не бива да бъде пренебрегван или подценяван.

  1. Намирането на специалист, който ще се заеме с инсталацията на телевизор на стена, наемането му и работата му биха ви отнели около 5 дни. Важно е да знаете, че откриването на майстор, който би се ангажирал с този проект ще ви бъде трудно. Както вече казахме, това е малък и лесен домашен ремонт, с който малцина изпълнители биха се заели. И все пак, откриването на такъв ще ви отнеме от около 5 дни до седмица. Контактът с него би ви отнело допълнително време, наемането му - също. Важно е и да имате предвид това, че след като вече сте осъществили връзка с него, той ще трябва да огледа телевизора и да предвиди удачно място за поставянето му. Той ще изготви проект, който вие можете да одобрите или отхвърлите. Чак след всички тези стъпки може да се премине към същинската част на проекта, а именно монтирането на телевизора.
  2. Далеч по-бърз вариант е сами да се заемете с монтирането на телевизора. За проекта е необходимо да си предвидите един следобед. Ако изберете този вариант, веднага ще спестите няколко дни, които бихте изгубили в търсене на подходящ майстор или по-точно - такъв, който би се заел с проекта. За закупуването на всички материали и инструменти ще ви трябват не повече от 2 часа. Хубаво е обаче да сте добре организирани и да знаете за какво точно отивате в магазина. В този времеви период е включено както времето, прекарано в магазина, така и транспортът. След като се сдобиете с нужните ви инструменти, следва същинската част, а именно монтажът и окачването на телевизора. Тази стъпка също ще ви отнеме около час-два. Ако сте начинаещ или пък сте от по-хаотичните хора, си отделете малко повече време. Но дори и в този случай, работата по проекта ще ви отнеме не повече от 3 часа. В това време са включени абсолютно всички етапи на работа - от намиране на удачно място за инсталация на монтажната рамка, през извеждане на кабелите за интернет, телевизия и ток, до същинското окачване на устройството ви на вече изградената конструкция. За още по-качествена, бърза и лесна работа, обърнете специално внимание на инструментите, които ще ползвате.  Подробни напътствия как да монтирате стойка за телевизор на стената в дома си, може да откриете в наръчника: Как сами да монтираме телевизора си на стената?


Средно необходимо време - изводи:

  1. При наемане на изпълнител – около 5 дни. В този период е включено и времето по намиране на подходящ майстор и най-вече - на такъв, който ще се ангажира с изпълнението на толкова лесен проект.
  2. При “Направи си сам” проект - 3-5 часа. В този период е включено както времето, необходимо за закупуване на материали, така и това за изпълнение на проекта.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Асен Асенов VIP
Кърти, чисти, извозва, София
13 извършени проекта
Начо Цветков
Боядисване и декорация, София
5 извършени проекта
Луксозни ремонти VIP
Боядисване и декорация, София
8 извършени проекта
Бригада нов проект
Покривни услуги, София
38 извършени проекта
Ангел Ангелов
Покривни услуги, София
19 извършени проекта
Бригада Комплекс
Покривни услуги, София
27 извършени проекта