5 стъпки за добро вино от Mr.Bricolage

Публикувано на 19/08/2022 от Радина Петрова | Последна редакция на 29/03/2023 | Видяно 2 364 пъти

Всеки винопроизводител използва различни техники, за да направи виното си уникално. Ето кои основни стъпки трябва да следвате според Mr. Bricolage, за да имате приятно и пивко вино - бране, мелене и пресоване, ферментация, претакане и стареене и бутилиране. 


Бране

Прибирането на реколтата е първата стъпка в процеса и важна част от осигуряването на вкусно вино. За да направиш хубаво вино, трябва да обереш гроздето в точното време - за предпочитане, когато е физиологично узряло. В момента на събиране на гроздето се определя киселинността, сладостта и вкуса на виното. Киселинността и сладостта на гроздето трябва да бъдат в перфектен баланс, но прибирането зависи и от времето. Бери при хубаво време, след вдигане на росата. Ако е валял дъжд, изчакай няколко дни, за да може да се възстанови захарността на гроздето. Когато есента е топла и суха, гроздоберът се извършва през хладните часове на деня, а в студена - през най-топлите.


Мачкане и пресоване

Гроздомелачка 23 литра  и Преса за грозде 30 литра

След като обереш и сортираш гроздето, трябва да го смелиш. В продължение на много години хората са мачкали гроздето с краката си, но днес повечето производители го извършват механично чрез ръчни или електрически преси

Пресите ронкат (отделят зърната от чепките) и мачкат гроздето, като го превръщат в т.нар. мъст. Ако ще правиш бяло вино, трябва да прецедиш мъстта, тъй като при производството, ферментацията протича без чепките, ципите и семките. За разлика от бялото вино, при червеното ферментацията на мъстта протича заедно с ципите и семките, които са богати на танини и придават на виното характерен вкус, аромат и плътност. Веднага след като смачкаш гроздето, добави към мъстта серен двуокис под формата на серниста киселина или калиев метабисулфит. Серният двуокис спира действието на вредните бактерии и създава условия за развитието на дрождите и правилното протичане на ферментацията. Чрез сулфитирането обаче ще унищожиш и част от дивите дрожди, които ще превърнат захарта в алкохол по време на ферментацията. Затова след сулфитирането се добавят дрожди. Техният избор е съобразен с това какво вино искаш да направиш. Най-важните съставни части на мъстта, от които зависи качеството на виното, са захарите и киселините. За да получиш хубаво вино, захарността трябва да е около 22-24%. Ако е по-малко добави захар, като за всеки процент в по-малко, прибави по 1 кг обикновена захар за 100 л мъст.


Ферментация 

След смачкването и пресоването, започва ферментацията. Мъстта (или сока) започват да ферментират в рамките на 6-12 часа. Процесът продължава, докато цялата захар се преобразува в алкохол. Алкохолната ферментация протича на два етапа: бурна и тиха ферментация. Бурната ферментация трае 6-7 дни и се характеризира с бързо разлагане на захарите и повишаване на температурата. По време на този процес се отделя голяма количество дъглероден двуокис, който изтласква на повърхността всички люспи и семки и се образува „шапка“. Добре е да затиснеш „шапката”, за да не засъхва повърхностният слой.

След приключване на бурната ферментацията, отцеди виното и го прехвърли подходящ съд, където да продължи тихата ферментация, по време на която се оформя вкусът и качеството на виното. Върху правилното протичане на ферментацията оказват влияние температурата, кислородът, захарите, алкохолът, серният двуокис и др. Най-бързо протича ферментацията при температура 20-26°С.

Ако не притежаваш подходящи съдове за съхранение и ферментация, можеш да разглеждаш продуктите в този раздел на Mr.Bricolage и да избереш подходящите за теб.


Претакане

След като ферментацията приключи, направи първото претакане. С него се цели да отделиш виното от утайките, които могат да бъдат източник на нежелана миризма и болестотворни микроорганизми. Претакай виното на чист въздух и от висока струя, за да може виното да се  проветри и да се отдели въглеродния двуокис. Това е първото чисто вино.


Стареене и бутилиране

Буре 100L и Съд за вино 225L

Стареенето и бутилирането са последните етапи от процеса на производство на вино. След това то започва да съзрява, т.е. поема кислород от въздуха и се получава утайка. Ако съхраняването се извършва в съд при пълна липса на достъп на въздух, виното не се развива, не зрее. Ето защо младите вина не бива да се наливат в стъклени съдове веднага след ферментацията или след първото претакане, а трябва да отлежават в бъчви.

За разлика от съзряването, стареенето на виното протича най-добре в херметически затворени съдове. Затова след съзряването виното се налива в бутилки, резервоари от неръждаема стомана или бъчви. 

След стареенето, бутилирай виното с коркова или винтова капачка, в зависимост от предпочитанията си.

Ние от Mr.Bricolage предлагаме голямо разнообразие от стоки в сектор “Винарство и изба”, които ще ти помогнат да създаш невероятна винена реколта през този сезон. В онлайн и физическите ни магазини можеш да намериш всичко, от което се нуждаеш. Повече за актуалните ни промоции можеш да разбереш по-долу.

Разгледай предложенията на Mr.Bricolage



Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Иво Методиев VIP
Цялостен ремонт, София
105 извършени проекта
Кристиян Кавърмов
Цялостен ремонт, София
8 извършени проекта
Андрей VIP
ВиК Услуги, София
35 извършени проекта
Ивелин
Ремонт на баня, Ботевград
50 извършени проекта
BI-EM stroi
Сухо строителство, Божурище
33 извършени проекта
ЕТ "Венетон"
Електроуслуги, София
134 извършени проекта

Мосю Бриколаж съвети за дома и градината