ОТОПЛЕНИЕТО С ГАЗОВ КОТЕЛ: ЕФЕКТИВНО И ИКОНОМИЧНО

Публикувано на 08/04/2021 от Виктория Маринова | Последна редакция на 30/01/2023 | Видяно 7 173 пъти

8 Основни предимства на отоплението с газов котел за комфорта у дома


Закупуването на нов отоплителен уред винаги включва добро планиране и взимане под внимание на разходите, както за първоначална инвестиция, така и на тези във времето на неговата експлоатация. Според проучвания, основният разход на енергия в имотите е разходът за отопление, който е почти 80%. Именно разходите в повечето случаи са тези, които основно диктуват крайния ни избор при решението как да се отопляваме. Вариантите за отопление са много и варират значително в зависимост различните региони на страната, различните климатични условия, наличните видове горива и др. Едно от ефективнте решения, с все повече нарастващо потребление е природният газ. Природният газ е надежден източник на гориво и когато изберете газов котел за отопление и производствo на битова гореща вода у дома, ще се радвате на много предимства. Ето и основните от тях:


Бързо затопляне за по-голям комфорт

Едно от основните предимства на отоплението с газов котел е скоростта, с която домът ще се затопли. Поради изгарянето на газа, с газовия котел къщата ви ще се затопли не само по-бързо, но и общо ще бъде по-топла, в сравнение с топлината, която електрическият отоплител би могъл да произвежда и поддържа. Бързото затопляне и постоянното подаване на топла вода гарантира уютен и комфортен дом през студения сезон.


Чистота и удобство

За разлика от други източници на топлина, които оставят следи от замърсявания, пепел, миризми, природният газ няма да остави бъркотия. Не е нужно да пренасяте материали, които след края на сезона да прибирате и складирате в допълнително помещение, нито постоянно да почиствате. С газовия котел ще се насладите на множество удобства - от бърза, уютна топлина, до прецизно готвене и приятни, дълги душове, без да се притеснявате, че може да останете без гореща вода.


Достъпност

Въпреки че всичко зависи от няколко фактора (като ефективността на жилището ви, газовия котел и цената на горивото), природният газ обикновено е по-достъпен от електричеството. С кондензната технология, новите високоефективни кондензни газови котли ще ви помогнат да спестите от месечните си сметки за енергия.


Първоначална инвестиция

Избягвайки ангажирането с високи инвестиционни разходи, може да останете финансово гъвкави. Към момента газовите котли са на етап, в който цената им е конкурентна, цената на горивото е сравнително стабилна, а разходите за поддръжка – минимални.

Можем да генерализираме разходите за една отоплителна система с газов котел, основно на:

  • Разходи, свързани с присъединяването към газоразпределителна или газопреносна мрежа  - в случай, че не сте свързани към мрежата, трябва да имате предвид предварителните разходи към газовото дружество, което ще осъществи присъединаването. Често тези разходи включват газови арматури, тръби и други.
  • Разходи за газов котел, както и допълнителни компоненти – например димоотвод, темературна сонда, термостат, магнитен филтър, помпа за дренаж и други компоненти за подобряването на  енергийната ефективност и защита на котела и системата. Тук трябва да се имат предвид и възможни допълнителни разходи за отоплителната система, в зависимост от етапа на нейната завършеност – ако е необходимо да се изгражда цялостно или да се обновява.
  • Разходи, произтичащи от експлоатацията на котела и съответно личните изисквания и навици за отопление и битова гореща вода, както и състоянието на сградата – вид строителство, налична изолация, населеност.


Екологичност

От всички форми на енергия, с които можете да отоплявате дома си, природният газ е сред най-чистите и безопасните. Използването на природен газ намалява количеството вредни емисии на парникови газове и прахови частици.


Природният газ е идеален партньор за възобновяеми източници

Слънцето е един от най-богатите източници на енергия, достъпнa за нас безплатно и за неопределено време. Слънчевата енергия може да осигури топлина за вашето жилище, както и да се използва за подгряването на водата за санитарни нужди. Затова, сред решаващите предимства на газовите котли освен технологията на чисто изгаряне е и разнообразието от комбинации, които позволяват. 

Свързването на газов котел към соларна система може да подпомогне отоплението и подготовката на битова гореща вода. През преходните сезони жилището може да се захранва почти изцяло с възобновяема енергия, а когато навън захладнее, газовият котел поема изцяло топлината в дома. Освен, че това гарантира по-ниски разходи за отопление, това решение е и екологично.

Интегрирането на хибридна система (комбинация от газов модул и термопомпен агрегат) също позволява голяма гъвкавост, защото дава възможност за отопление, охлаждане и производство на битова гореща, не само на газ, но и на ток. Освен това интелигентният софтуер на системата автоматично избира по-икономичния източник към дадения момент, което осигурява още по-големи спестявания.


Повишена стойност на препродажба на вашия дом

Добавянето на отопление с природен газ, камина и други уреди във вашия имот ще ви донесе дивиденти по пътя, когато решите, че е време да се преместите. Домашното използване на природен газ е привлекателна точка за продажба. Ако имате отоплителна система на газ, ще увеличите стойността на дома си и ще привлечете повече потенциални купувачи.


Универсалност и бъдещи възможности

Природният газ може да направи много повече от отоплението на дома ви. След като домът ви е свързан с природен газ, лесно е да конвертирате уреди или да добавите допълнителни по-късно. Може да се използва за отопление на вода, готвене, за камина в хола, да се използва и на открито за барбекю и дори за отопление на вашия басейн или хидромасажна вана.

За да отговорят на различните потребителски нужди за топлинен комфорт, различните характеристики на жилищата, както и на строгите стандарти за енергийна ефективност, Immergas създават своите серии кондензни газови котли, които да осигурят топлина и битова гореща вода в домовете на милиони семейства по света.

Със своята икономичност и чрез модулацията на мощността, те работят съгласно индивидуалното потребление на ползвателя. Газовите котли Immergas са с постоянно (константно) ∆Т на подаване и връщане към инсталацията, което гарантира по-прецизна работа на газовия котел, защото поддържайки постоянна температурна разлика на подаване и връщане към инсталацията, се осигуряват константни параметри на горивния процес –  за оптимална енергийна ефективност. Освен това те се отличават и с компактност, която позволява лесен монтаж и интеграция и на по-труднодостъпни места.


Може да разгледате различните модели на страницата на Амакс Газ, официален представител на Immergas в България, а за повече информация, относно избора на подходящ модел, може да изпратите вашата заявка за безплатна консултация тук.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Румен Насев VIP
Мазилки, София
ГРАНД МАСТЕРС ЕООД
Сухо строителство, Велико Търново
7 извършени проекта
Асен Асенов VIP
Кърти, чисти, извозва, София
9 извършени проекта
Орви студио
Мебели и обзавеждане, София
22 извършени проекта
Сашо Арсов
Боядисване и декорация, София
11 извършени проекта
Boqn
Покривни услуги, Самоков
8 извършени проекта

Газификация