ОТОПЛЕНИЕТО С ГАЗОВ КОТЕЛ: ЕФЕКТИВНО И ИКОНОМИЧНО

Публикувано на 08/04/2021 от Виктория Маринова | Последна редакция на 08/04/2021 | Видяно 87 пъти

8 Основни предимства на отоплението с газов котел за комфорта у дома


Закупуването на нов отоплителен уред винаги включва добро планиране и взимане под внимание на разходите, както за първоначална инвестиция, така и на тези във времето на неговата експлоатация. Според проучвания, основният разход на енергия в имотите е разходът за отопление, който е почти 80%. Именно разходите в повечето случаи са тези, които основно диктуват крайния ни избор при решението как да се отопляваме. Вариантите за отопление са много и варират значително в зависимост различните региони на страната, различните климатични условия, наличните видове горива и др. Едно от ефективнте решения, с все повече нарастващо потребление е природният газ. Природният газ е надежден източник на гориво и когато изберете газов котел за отопление и производствo на битова гореща вода у дома, ще се радвате на много предимства. Ето и основните от тях:


Бързо затопляне за по-голям комфорт

Едно от основните предимства на отоплението с газов котел е скоростта, с която домът ще се затопли. Поради изгарянето на газа, с газовия котел къщата ви ще се затопли не само по-бързо, но и общо ще бъде по-топла, в сравнение с топлината, която електрическият отоплител би могъл да произвежда и поддържа. Бързото затопляне и постоянното подаване на топла вода гарантира уютен и комфортен дом през студения сезон.


Чистота и удобство

За разлика от други източници на топлина, които оставят следи от замърсявания, пепел, миризми, природният газ няма да остави бъркотия. Не е нужно да пренасяте материали, които след края на сезона да прибирате и складирате в допълнително помещение, нито постоянно да почиствате. С газовия котел ще се насладите на множество удобства - от бърза, уютна топлина, до прецизно готвене и приятни, дълги душове, без да се притеснявате, че може да останете без гореща вода.


Достъпност

Въпреки че всичко зависи от няколко фактора (като ефективността на жилището ви, газовия котел и цената на горивото), природният газ обикновено е по-достъпен от електричеството. С кондензната технология, новите високоефективни кондензни газови котли ще ви помогнат да спестите от месечните си сметки за енергия.


Първоначална инвестиция

Избягвайки ангажирането с високи инвестиционни разходи, може да останете финансово гъвкави. Към момента газовите котли са на етап, в който цената им е конкурентна, цената на горивото е сравнително стабилна, а разходите за поддръжка – минимални.

Можем да генерализираме разходите за една отоплителна система с газов котел, основно на:

  • Разходи, свързани с присъединяването към газоразпределителна или газопреносна мрежа  - в случай, че не сте свързани към мрежата, трябва да имате предвид предварителните разходи към газовото дружество, което ще осъществи присъединаването. Често тези разходи включват газови арматури, тръби и други.
  • Разходи за газов котел, както и допълнителни компоненти – например димоотвод, темературна сонда, термостат, магнитен филтър, помпа за дренаж и други компоненти за подобряването на  енергийната ефективност и защита на котела и системата. Тук трябва да се имат предвид и възможни допълнителни разходи за отоплителната система, в зависимост от етапа на нейната завършеност – ако е необходимо да се изгражда цялостно или да се обновява.
  • Разходи, произтичащи от експлоатацията на котела и съответно личните изисквания и навици за отопление и битова гореща вода, както и състоянието на сградата – вид строителство, налична изолация, населеност.


Екологичност

От всички форми на енергия, с които можете да отоплявате дома си, природният газ е сред най-чистите и безопасните. Използването на природен газ намалява количеството вредни емисии на парникови газове и прахови частици.


Природният газ е идеален партньор за възобновяеми източници

Слънцето е един от най-богатите източници на енергия, достъпнa за нас безплатно и за неопределено време. Слънчевата енергия може да осигури топлина за вашето жилище, както и да се използва за подгряването на водата за санитарни нужди. Затова, сред решаващите предимства на газовите котли освен технологията на чисто изгаряне е и разнообразието от комбинации, които позволяват. 

Свързването на газов котел към соларна система може да подпомогне отоплението и подготовката на битова гореща вода. През преходните сезони жилището може да се захранва почти изцяло с възобновяема енергия, а когато навън захладнее, газовият котел поема изцяло топлината в дома. Освен, че това гарантира по-ниски разходи за отопление, това решение е и екологично.

Интегрирането на хибридна система (комбинация от газов модул и термопомпен агрегат) също позволява голяма гъвкавост, защото дава възможност за отопление, охлаждане и производство на битова гореща, не само на газ, но и на ток. Освен това интелигентният софтуер на системата автоматично избира по-икономичния източник към дадения момент, което осигурява още по-големи спестявания.


Повишена стойност на препродажба на вашия дом

Добавянето на отопление с природен газ, камина и други уреди във вашия имот ще ви донесе дивиденти по пътя, когато решите, че е време да се преместите. Домашното използване на природен газ е привлекателна точка за продажба. Ако имате отоплителна система на газ, ще увеличите стойността на дома си и ще привлечете повече потенциални купувачи.


Универсалност и бъдещи възможности

Природният газ може да направи много повече от отоплението на дома ви. След като домът ви е свързан с природен газ, лесно е да конвертирате уреди или да добавите допълнителни по-късно. Може да се използва за отопление на вода, готвене, за камина в хола, да се използва и на открито за барбекю и дори за отопление на вашия басейн или хидромасажна вана.

За да отговорят на различните потребителски нужди за топлинен комфорт, различните характеристики на жилищата, както и на строгите стандарти за енергийна ефективност, Immergas създават своите серии кондензни газови котли, които да осигурят топлина и битова гореща вода в домовете на милиони семейства по света.

Със своята икономичност и чрез модулацията на мощността, те работят съгласно индивидуалното потребление на ползвателя. Газовите котли Immergas са с постоянно (константно) ∆Т на подаване и връщане към инсталацията, което гарантира по-прецизна работа на газовия котел, защото поддържайки постоянна температурна разлика на подаване и връщане към инсталацията, се осигуряват константни параметри на горивния процес –  за оптимална енергийна ефективност. Освен това те се отличават и с компактност, която позволява лесен монтаж и интеграция и на по-труднодостъпни места.


Може да разгледате различните модели на страницата на Амакс Газ, официален представител на Immergas в България, а за повече информация, относно избора на подходящ модел, може да изпратите вашата заявка за безплатна консултация тук.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

BORIS - ELECTRIC VIP
Електроуслуги, София
81 извършени проекта
Димитър Русев
ВиК Услуги, София
7 извършени проекта
Тош ремонТ VIP
ВиК Услуги, София
40 извършени проекта
genchevstroi
Покривни услуги, София
23 извършени проекта
ИРИС БИЛД ИНЖЕНЕРИНГ
Покривни услуги, София
20 извършени проекта
ГошкоПокриви
Покривни услуги, София
13 извършени проекта

Газификация