Първоначална инвестиция

Последна редакция на 28/04/2024 от Виктория Маринова
Източник | Видяно 425 пъти

Избягвайки ангажирането с високи инвестиционни разходи, може да останете финансово гъвкави. Към момента газовите котли са на етап, в който цената им е конкурентна, цената на горивото е сравнително стабилна, а разходите за поддръжка – минимални.

Можем да генерализираме разходите за една отоплителна система с газов котел, основно на:

  • Разходи, свързани с присъединяването към газоразпределителна или газопреносна мрежа  - в случай, че не сте свързани към мрежата, трябва да имате предвид предварителните разходи към газовото дружество, което ще осъществи присъединаването. Често тези разходи включват газови арматури, тръби и други.
  • Разходи за газов котел, както и допълнителни компоненти – например димоотвод, темературна сонда, термостат, магнитен филтър, помпа за дренаж и други компоненти за подобряването на  енергийната ефективност и защита на котела и системата. Тук трябва да се имат предвид и възможни допълнителни разходи за отоплителната система, в зависимост от етапа на нейната завършеност – ако е необходимо да се изгражда цялостно или да се обновява.
  • Разходи, произтичащи от експлоатацията на котела и съответно личните изисквания и навици за отопление и битова гореща вода, както и състоянието на сградата – вид строителство, налична изолация, населеност.

Свързано:

ОТОПЛЕНИЕТО С ГАЗОВ КОТЕЛ: ЕФЕКТИВНО И ИКОНОМИЧНО