Черен цвят в кухнята - нетрадиционен шик и стилно решение

Публикувано на 03/05/2023 от Люси Любомирова | Последна редакция на 03/05/2023 | Видяно 3 491 пъти

Дори и да се замислим, може би трудно ще се сетим колко пъти сме виждали кухня, решена в черен цвят или, по принцип, в тъмна цветова гама. Но признаваме - черният цвят може да изглежда бляскаво, стилно и много шик. За да постигнем впечатляващия ефект от снимките трябва само да работим правилно с този сложен цвят.  

Нека видим няколко дизайнерски проекта, от които може да се вдъхновим и дори за заимстваме идея за нашия предстоящ ремонт. 


Черен кухненски остров

Понякога само черен кухненски остров е достатъчен, за да се създаде стилен интериор. В този случай, кухненският остров в черно, изглежда като обект на изкуството, открояващ се със своята монолитност и монументалност на фона на останалата част от кухненските мебели с неутрален цвят.

За по-голям ефект използвайте матово покритие и вратички на шкафовете без дръжки. Така нищо няма да нарушава визуалната илюзия за неговата цялост.


Черни кухненски шкафове

Ако кухненският остров не е подходящ за вашия проект, то алтернативно решение са черните кухненски шкафове, съчетани с бял остров и бели стени. Тази опция е подходяща за големи и светли пространства, където черните масивни шкафове няма да изглеждат обемисти и визуално да претоварват пространството. 

Друг начин да впишете черен цвят във вътрешността на кухнята е да направите черни само горните шкафове или само долните. Тази техника е подходяща за малки стаи, където кухня изцяло в черно ще изглежда твърде мрачна. 


Черно за шкафовете и острова

За тези, които не са свикнали с "половинчати мерки", предлагаме кардинално решение: напълно черна кухня с ултра минималистичен дизайн. За да балансирате цвета и да избегнете прекомерно мрачното му въздействие, ще помогнат белите стени и подове от топло, естествено дърво. Ако във вашият случай пода е с различна настилка, може да добавите други елементи на интериора от натурално дърво.  

Обърнете внимание на някои дизайнерски похвати - например огледала, монтирани на подходящо място и гланцирани повърхности ще помогнат за визуалното увеличаване на пространството и ще добави светлина и перспектива.

Ако обаче таваните са високи и стаята е достатъчно просторна, тогава черното няма да въздейства като тежък елемент. Напротив, това ще помогне визуално да се зонира пространството и да се отдели кухнята и трапезарията от хола


Уникален тандем: Черно & Стомана

Стилна и модерна комбинация са елементи от неръждаема стомана на фона на елегантен черен цвят. В някои от проектите черните шкафове с матиран финиш се допълват от вградени уреди с лъскави стоманени фасади, а кухненският остров със стоманена облицовка се гарнира от плот от закалено черно стъкло или полирана неръждаема стомана.  

Това решение, колкото и да е странно, върви добре с класически архитектурен декор, работейки върху контраста между класиката и съвременността. 


Използвайте нюансите на черното

Черното всъщност е различно и има много нюанси. Сега най-актуални са зеленикавите подтонове, които са по-меки и по-топли от класическото наситено черно. Те вървят добре с неръждаема стомана и стъкло. Съвременните производители на бои имат богат асортимент от черни палитри за всеки вкус. Не се страхувайте да работите с неговите нюанси.

Черният цвят в кухнята е нетрадиционен, но много стилен и впечатляващ избор. За да работите правилно с този сложен цвят, трябва да го балансирате с други неутрални или светли цветове, да използвате различни материали и повърхности и да добавите елементи от натурално дърво или стомана.

Черното може да създаде контраст с класическия архитектурен декор или да подчертае минималистичния дизайн. Черната кухня е не само модерна, но и функционална, тъй като цвета има способността да скрива някои дефекти и недостатъци. Освен това, има много нюанси и варианти за използването му в интериора. 

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Асен Асенов VIP
Кърти, чисти, извозва, София
13 извършени проекта
Кръстю Георгиев
Каменоделски услуги, София
10 извършени проекта
Луксозни ремонти VIP
Боядисване и декорация, София
8 извършени проекта
Иво Карагеоргиев
Електроуслуги, София
9 извършени проекта
Златин Господинов
ВиК Услуги, София
13 извършени проекта
Делукс Билд ЕООД
Цялостен ремонт, София
7 извършени проекта