Модерни композиции за стайните растения - 5 актуални тенденции

Публикувано на 30/03/2023 от Люси Любомирова | Последна редакция на 30/03/2023 | Видяно 3 926 пъти

Стайните растения, както и всички останали елементи на декора могат да се подчиняват на модата и да следват определи актуални тенденции. За всички с внимание към детайлите събрахме най-актуалните идеи за оформянето на красиви и впечатляващи композиции от стайните растения в дома. 


Висящите градини на моя дом

Ако преди е било обичайно цветята да бъдат разположени на пода, на первазите на прозореца или на цветарници, тоест в ниската и максимум средна част на помещенията, то сега все повече внимание се отделя на високите части на стените и тавана. Ако искате да създадете модерен интериор то подберете подходящи видове цветя и ги разположете колкото се може по-високо в помещението, като им позволите елегантно да се спускат и да образуват стилни каскадни  композиции. 

Това е не само модерно, но и полезно, тъй като цветята няма да претоварват интериора и да заемат полезно пространство, което може да усвоите за други цели. Това прави този вариант особено подходящ за малките жилища и за помещения, в които цветята ограничават свободният достъп на светлината от прозорците. 

Един много оригинален и модерен вариант за аранжиране на висящи композиции са цветните полилеи. Такива може да оформите както от естествени така и от изкуствени цветя. 


Зелена стена

Декорирането на стени с мъх и зелени растения не е нова тенденция, но напоследък стана особено популярна. Такава стена може да се оформи като пано или като картина с рамка, а понякога може да се озелени цялата стена от пода до тавана. В интериора такава декорация изглежда впечатляващо, особено ако се аранжира умело от различни, но подходящи за съчетаване растения и се добавят светлини. 


Навсякъде цветя

Ако искате да добавите модерни акценти към интериора, поставете стайни растения навсякъде дори в банята или в кухнята, като изберете за тях необичайни места. Някои може да се спускат от тавана, други да стоят на плота в кухнята, а трети да ви посрещат в коридора.

Разбира се при аранжирането на цветята вземете под внимание нуждите на растението и вашето собствено удобство. Така например банята може да украсите с видове, които обичат високата влажност и топлина, а в кухнята да поставите саксии с зелени подправки - хем красиво, хем вкусно. 


Полезни растения

Здравословният начин на живот и съзнателното потребление и съответстващият им подход в оформянето на интериора в съвременните домове достига и до стайните растения. Сега е модерно цветята в саксиите у дома не просто да са красиви и да радват окото, но и да носят ползи. 

Например домашните растения могат да влияят на микроклимата в помещенията, да пречистват въздуха, да ароматизират по естествен начин и даже да подобряват нашето състояние. Към този подход се причислява и идея да се отглеждат лечебни билки и подправки, които се използват за приготвяне на напитки и овкусяват храната ни. 


Минимализъм

Друга тенденция от интериорния дизайн, която повлиява и аранжирането на стайните растения, е минимализмът. Прости форми и нюанси, липсата на ненужен декор и допълнителни детайли - всичко това сега е на върха на популярността както в дизайна, така и в озеленяването на жилището. 

Към лаконичният външен вид се придържат и всички аксесоари за цветя, предимно саксиите. Също така, тази тенденция диктува и изборът на самото растение: твърде сложните и придирчиви цветя отстъпват място на прости по форма и непретенциозни растения. Основният принцип и тук е "малкото е повече".

 

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Асен Асенов VIP
Кърти, чисти, извозва, София
9 извършени проекта
Ивелин
Ремонт на баня, Ботевград
50 извършени проекта
Ценко и Сие ЕООД VIP
Цялостен ремонт, София
80 извършени проекта
BI-EM stroi
Сухо строителство, Божурище
33 извършени проекта
Майстор Николов
Боядисване и декорация, София
82 извършени проекта
Иван
Електроуслуги, София
56 извършени проекта