5 интериорни нюанса, които дизайнерите предпочитат

Публикувано на 01/03/2023 от Люси Любомирова | Последна редакция на 01/03/2023 | Видяно 3 693 пъти

Всички се вълнуваме, когато пред нас се отваря възможност да направим нещо специално, да проявим творчество и резултатът да бъде впечатляващ. Сега е времето, в което замисляме пролетните ремонти и започваме да се оглеждаме за идеи, с които да придадем на жилището си малко дизайнерски щрих. Това лесно може да се постигне с умелото използване на цветовете. 

Някои от професионалните интериорни дизайнери съветват да използваме сложните, наситените цветове по-смело и посочват кои са предпочитаните от тях нюанси и как да ги използваме в успешни комбинации. 


Дълбоко синьо

Очевидно е много обичан от дизайнерите цвят, защото го виждаме почти навсякъде - по стените, в мебелите, в текстила. Става дума за дълбокото синьо или още цветът на небето привечер. Точно това синьо е бил избран за цвят на 2020 година от Panton. Доказано е че синьото има облекчаващ нервното напрежение ефект, което е още една причина да се обърнем към него. Съвременния човек живее в забързано ежедневие и прибирайки се у дома е добре да бъде обгърнат от спокойна и релаксираща атмосфера.  

Освен това синьото придава изисканост, благородство и нотка разкош на всеки интериор, а ако бъде съчетан с контрастните цветове на горски плодове, то гостите ви никога няма да забравят впечатляващият интериор. 


Марсала

Наричат винения цвят “вкусен” и “богат” и ние сме съгласни с тези, които го казват. Този цвят изпълва с енергия и ни се иска да се обгърнем с него, да потънем и да се опитаме да открием още едно място, още един елемент, който да бъде в марсала. Това е дълбок, уютен цвят, изглежда скъп и няма да ви отегчи. Стои отлично като акцент и се съчетава хармонично както с други сложни цветове, така и с базовите светли гами. 

Някак съвсем естествено виненият цвят се вписва в кухнята, в която ни се иска непрекъснато да приготвяме вкусни ястия и да експериментираме с нови рецепти от далечни страни. Или чисто и просто да добавим нова подправка към познатото ни ястие. 


Черен

Дизайнерите обичат черният цвят. Във всеки интериор е абсолютно необходим тъмен нюанс от палитрата, за поставяне на акценти и придаване на дълбочина. На фона на черния цвят всеки друг оттенък изглежда по-луксозно, независимо дали е ярък или по-спокоен. 

Колкото по-сложна е комбинацията от тъмни и светли нюанси, толкова по-интересен е интериорът, което означава, че дълго време няма да искате да правите ремонти, да пребоядисвате стените или пък да променяте нещо значително. 


Жълт

Дизайнерите намират този цвят за жизнерадостен. Той внася слънцето в помещението и е в състояние да преобрази пространството напълно, да превърне недостатъците в предимства. Например в помещение което е разположено на север би изглеждало хладно и сиво, заради недостатъчно слънчева светлина. Проблемът се решава с ненаситен сложен жълт цвят, който мигновено превръща стаята в слънчева и топла, дори в най-мрачния ден. 

Ако нюанса е твърде смел според вас може да го използвате като ярък акцент. Също така е идеален за текстила в дома и други па-малки декоративни елементи. Съчетава се добре с маслиново зелено, сиво и сиво-бежови нюанси. 


Маслиново зелено

Дизайнерите препоръчват този нюанс на зеленото за всички, които се страхуват да експериментират с твърде смели цветове, но пък искат поставят акцент. Маслиново зеленото е много хармоничен цвят и прави атмосферата спокойна и аристократична. Той не е от нюансите, които ще ви омръзнат, ще контрастира съвършено на белите тавани и дъбовият паркет. 

Към маслиново зеленото без колебание може да добавите оттенъците на жълтото и елегантната горчица. 

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Асен Асенов VIP
Кърти, чисти, извозва, София
13 извършени проекта
Атанасов
Архитектура и дизайн, София
42 извършени проекта
Иво Методиев VIP
Цялостен ремонт, София
106 извършени проекта
Energy Solutions
Отопление и климатизация, София
24 извършени проекта
Строителна бригада Димитров
Покривни услуги, София
13 извършени проекта
ИВАН НИСТОРОВ
Боядисване и декорация, София
42 извършени проекта