Актуалната кухня - водещи тенденции за 2023 година

Публикувано на 25/01/2023 от Люси Любомирова | Последна редакция на 25/01/2023 | Видяно 5 898 пъти

Кухнята е най-функционалното помещение в нашето жилище, така че когато го оборудваме трябва да бъде съвременно и удобно. Но понякога ни се иска и да бъдем актуални и всичко в дома ни да отговоря на модерните тенденции и дизайни. За това как да направите стилна кухнята си през 2023 г. ще поговорим сега. 


Екология и технологии

Да сме еко-ориентирани стана тенденция във всички аспекти на живота ни. Последните години наблюдаваме устойчив растеж на този тренд и той не подминава строителството и интериорния дизайн. Често се замисляме за кухненските шкафове, масата за хранене, но не и за технологиите, а те всъщност играят ключова роля от гледна точка екологичността и здравословният начин на живот. 

Най-лесната стъпка към съзнателното потребление е да се намали количеството пластмаса в ежедневието. Много от нас употребяват бутилирана вода. С грижа за природата си струва да се откажем от нея от бутилираната вода. Модерно решение тук е филтрирането на чешмяната вода от вградените водни системи под мивката. Те са удобни за използване, тъй като чешмяната и пречистената вода текат от един кран и това е естетическо решение от гледна точка на кухненския дизайн. 

Друга стъпка към създаването на екологично пространство е закупуването на шредер за хранителни отпадъци, който се монтира в отвора на кухненската мивка.


Обединение на пространството

В много съвременни жилища кухнята е част от едно общо помещение с хола и поради тази причина дизайнерите се стремят да я направят по-невидима, с цел хармоничното вписване в общата картина. Основният тренд тук е минимум детайли по фасадите и отсъствие на горни шкафове.  

Много актуални са откритите решения за съхранение, рафтове и много функционални шкафове. На мястото на липсващите горни шкафове може да подредите красиви съдове или пък подходящи декоративни елементи и изкуство.  

И още нещо, което визуално създава стил в къта за готвене е използването на един и същи материал за кухненския плот и стената зад него. Тази техника позволява да поддържате чистотата на линиите и прави възприемането на интериора по-хармонично. 


Заоблени форми и антики

Меките, заоблени линии не подминават и дизайна на интериора в кухнята, като това се отнася както за мебелите така и архитектурата на самото помещение. Кръгли маси, столове със ергономични форми, освен че са много удобни и комфортни, през новия сезон 2023 ще изглеждат и супер актуални. Ако не сте привърженик на правите и изчистени линии това е вашият варианти да внесете модерно звучене на кухнята.  

Увлечението към мебели с винтидж звучене навлиза и в кухнята през новата 2023 година. В най-модерните пространства сега се усеща нотка носталгия и това се отнася не само до визуалното оформяне на кухнята, но и при избора на мебели. Не е задължително вече да се избавим от старите вещи непременно. Много от тях може да преживеят своя ренесанс, а бабиният шкаф или любимия стол на дядо да се превърнат в основен акцент в актуалната кухня. 


Метал и текстури

През 2023-та в кухнята ще появят различни метали - месинг, бронз, неръждаема стомана, имитация на ръчно полирани повърхности. Материалите могат да се използват индивидуално или във впечатляващи комбинации. Това ще позволи да направите кухнята си забележително модерна и с атрактивна визия.  

Нараства и интересът към грубо изглеждащи, сякаш необработени, повърхности, декоративна мазилка, текстурирани плочки, комбинацията от камък и дърво в едно пространство. Изборът на тези материали ви позволява да създавате впечатляващи  пространства, придавайки на интериора на кухнята подчертана индивидуалност. 


Total white, дълбок цвят и гланц

Слонова кост, млечно бяло, седеф...това съвсем не е нов тренд и е факт, че сега се намира на пика на своята популярност. Наблюдаваме го във всички пространства на дома - хола, спалнята, а сега и в кухнята. За създаването на total white интериор е добре да знаем, че той всъщност се състои в нюансите и различните текстури. Включването на гладки, текстурирани, и груби материи ще направи интериора богат и интересен. 

Въпреки че бялото и всичките му нюанси  са много актуални, дизайнерите се обръщат към и други цветове, за да направят кухнята по-персонализирана. Сред модерните цветове на 2023 г. са зелено и синьо, различни варианти на билкови нюанси, напомнящи градински чай, розмарин, шафран и босилек, както и мека теракота и кафяво.  

Ако към цветът добавите и от модерното гланцово покритие, кухнята ще се превърне в красива  кутия за бижута.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Иво Методиев VIP
Цялостен ремонт, София
105 извършени проекта
Васил Стоянов
Мебели и обзавеждане, Пловдив
14 извършени проекта
Андрей VIP
ВиК Услуги, София
35 извършени проекта
Илиян Иванов
Електроуслуги, София
11 извършени проекта
Blagomir Nochev
Мебели и обзавеждане, София
11 извършени проекта
Кирил Алексиев
Цялостен ремонт, София
6 извършени проекта