Кухня, трапезария и дневна в едно? Защо не?

Публикувано на 04/01/2022 от Anna Stankova | Последна редакция на 31/01/2022 | Видяно 6 316 пъти

Отвореното пространство, включващо в себе си кухня, трапезария и дневна предлага голяма гъвкавост за начина, по който живеем. В съвременния интериорен дизайн, когато повечето жилища са с малки размери, решението те да са с отворен план е напълно необходимо. И макар че много от нас са свикнали да имаме повече уединение в отделно обособени за всяка дейност помещения, уютът, който пространствата с отворен план носят, е безспорен. Освен това те дават усещане за простор и притежават по-модерна и разчупена визия. Но създаването на практично пространство, което помещава в себе си кухня, дневна и трапезария, крие и предизвикателства. Кои са те и как да се справите с тях, споделяме в следващите редове. 


Какви са ползите на подобно пространство?

Пространствата с отворен план предлагат изключително поле, върху което да развихрите въображението си. Тъй като помещението е по-голямо, можете да осъществите много и различни дизайнерски хрумки, които в по-малки стаи са трудно приложими. 

  • Обединяването на няколко функционално различаващи се, но близки по своята същност помещения, помага за навлизането на повече светлина и въздух.

  • Отвореният план дава възможност за повече време, прекарано с любимите хора. Той е особено подходящ за семейства с деца, върху които трябва да се упражнява определен контрол, за да бъдат в безопасност.

  • Още един плюс е уединението, от което ще се възползвате, когато каните гости и искате да сготвите специално ястие за тях. 


Как да отделите зоните?

Сливането на кухнята, трапезарията и дневната изисква определени дизайнерски умения и аналитична, но и креативна мисъл. Първото и най-важно нещо е да решите какво ще е местоположението на всяка една от зоните и да си създадете проект. Важно в случая е да се водите от един интериорен стил и от еднакви или добре хармониращи си цветови комбинации. Различните зони в отвореното пространство не е добре да бъдат визуално различни една от друга. Затова се стремете към визуален унисон между отделните „стаи“ в стаята.

При отделянето и сливането на зоните в отворения план има няколко правила, които е добре да следвате, за да постигнете красив резултат:

  1. За зониране на пространствата, може да използвате различни подови настилки за всяко едно от тях. В кухнята можете да използвате плочки, а в трапезарията и хола дърво или корк. Така ще очертаете границите на различните помещения и подсъзнателно ще ги отделите едно от друго. За цветен щрих добавете килим в хола, като съобразите цветовете му както с този на мебелите, така и с този на декорациите. За да бъде всичко в унисон използвайте еднакви текстури и материали в различните области.

  2. Подходящата подредба на мебелите е още един от ключовете, които ще отворят пространството и ще го направят естетически издържано. За да отделите кухнята от останалите помещения можете да използвате кухненски остров или бар-плот. Така ще създадете „преграда“, която ще определи границите на отделните функционални зони. Като граница между хола и трапезарията, можете да поставите трапезната маса. И тук е важно да спазвате стила и цветовата схема, които сте избрали за помещението с отворен план.

  3. Монтирането на подходящи осветителни тела също е важно, когато проектирате пространство с отворен план. За всяка от зоните е добре да има различни осветителни тела. Така ще се създаде илюзия са отделение на помещенията. 


Оставете отвореното пространство отворено

Ако сте свикнали в помещението да има стени, вероятно първоначално ще усетите тяхната липса и ще искате да си ги върнете. Важно обаче е да не поставяте бариери между различните пространства. Все пак целта на помещението с отворен план е да осигурява повече простор, да осигурява повече светлина и да дава възможност за свободно движение. Поставянето на прегради ще повлияе негативно не само на естетиката на помещението, но и на неговата практичност и правилно функциониране. 

Разбира се, пространството с отворен план крие своите недостатъци. Основният такъв е невъзможността понякога да останем насаме със себе си. Ако обаче проектираме и декорираме помещението така, че да отговаря на характера ни и да отразява личността ни, това едва ли би било минус. Въпреки недостатъците, ефективността на пространството, помещаващо в себе си кухня, дневна и трапезария надделява. Все повече от нас избират да заложат именно на отворена концепция. А за да направим жилището точно такова, каквото искаме да бъде, трябва да обърнем специално внимание и на неговото обзавеждане. Мебели Виденов предлагат висок клас мебели, които пасват на всеки стил и покриват дори най-високите изисквания за качество и удобство. Повече информация относно актуалните им промоции, можете да намерите тук.Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

ЕТ "Венетон" VIP
Електроуслуги, София
108 извършени проекта
Румен Петров
Електроуслуги, София
1 извършен проект
ЕТ "Венетон" VIP
Електроуслуги, София
108 извършени проекта
Ивайло Петров
Електроуслуги, София
6 извършени проекта
Ремонтни дейности
Транспортни услуги, София
3 извършени проекта
Радко Радев
Изолация и Саниране, София
18 извършени проекта