Кои са масите с най-практични форми за кухнята?

Публикувано на 19/01/2022 от Ирена Петрова | Последна редакция на 19/01/2022 | Видяно 4 296 пъти

Масата е ключов елемент от интериора и практичността на кухнята. Нейните форма и размери зависят от много неща, но най-вече от големината на вашата кухня и членовете на семейството. За да бъде практична, масата трябва да се вписва в интериора, без да пречи на свободното движение, но и да може да побере всички, все пак вечерята е основно социално събитие във всяко семейство. Съществува голямо разнообразие от модели маси за хранене, но за да се ориентирате най-правилно коя е подходяща за вашия дом, трябва да обърнете внимание на следните неща.

Ако пък вече знаете как искате да изглежда вашата кухненска маса и търсите изпълнител, който да я създаде, можр да се обърнете към експертите в сферата на дърводелството, регистрирани при нас.


Определете нуждите си

Преди всичко, трябва да сте наясно от какво точно имате нужда. Колко човека ще се хранят на нея? Ще правите ли официални вечери? С какво пространство разполага кухнята ви? В семейството ви има ли малки деца, които могат да се наранят от остри ръбове? Коя форма би се съчетала най-добре с останалите мебели? Ще използвате ли масата и за други дейности, като занаяти? Ако не сте съвсем сигурни, традиционна маса за ежедневна употреба би била най-добрия вариант. Традиционната маса може да е в различни форми, но не много голяма, за да се вписва във всяка кухня.


Подходящ материал на изработка

Когато избирате от какъв материал да е направена вашата маса, отново е от ключово значение как и кога тя ще се използва. Дървените маси предлагат топлина и комфорт за ежедневна употреба и не се захабяват лесно. Освен това по тях не изпъкват пръстовите отпечатъци. Бетонът, бамбукът и мраморът са издръжливи и придават стил. Но искате ли да внесете усещане за студ, избирайки бетон или мрамор? Ако търсите маса с малко по-висока поддръжка, която ще използвате по-рядко, елегантните съвременни материали като стъкло и MDF (дървесно-влакнести плоскости) са точно за вас.


Правоъгълна маса

Тъй като повечето трапезарии са правоъгълни, това е и най-често срещаната форма маса. Този тип е идеален, ако често каните гости или имате голямо семейство. В идеалния случай правоъгълните маси трябва да са с диаметър от 36 инча до 42 инча, за да се осигури достатъчно място за поставяне на съдове от двете страни. Имайте предвид, че тази маса, може да се окаже твърде голяма за тесни пространства, особено след като наредите столове около нея. Когато обмисляте размерите на вашата маса, важно е да измерите пространството от масата до стена. За да има достатъчно място гостите да влизат и излизат лесно, основното правило е да оставите 42-48 инча между масата и стените.


Квадратна маса

Ако вашата кухня е във формата на квадрат и не е достатъчно голяма, квадратната маса би била по-подходящата за вас. Тя идеално се вписва в малката кухня и е напълно достатъчна за четирима души. Ако възнамерявате да каните гости, винаги може да изберете маса, която се разгъва. Друг вариант е да комбинирате две квадратни маси в тези случаи. Не е нужно масата да заема толкова място, ако ще се ползва от много хора два пъти годишно.


Кръгла или овална маса

Най-приспособимата за всички ситуации маса обаче, си остава кръглата. Тя е подходяща както за големи, така и за малки пространства. Освен това кръглите маси имат две предимства: позволяват на всеки да вижда какво има на масата, а също позволява лесен контакт с останалите и улеснява разговорите. Ако имате малки деца, с кръглата маса ще сте сигурни, че няма да се ударят, докато тичат из стаите или се мушкат под масата. За по-големи фамилии можете да изберете овална форма. Визуално тя прилича повече на правоъгълната маса, но заоблените ѝ ъгли създават илюзията, че заема по-малко място. Подобно на кръглата, овалната маса създава интимност, но позволява да настаните повече хора.

Ако имате нужда от помощ, къде да позиционирате правилно новата ви трапезна маса в настоящия ви декор, то не се колебайте да потърсите съвет от интериорните дизайнери, регистрирани в MaistorPlus. Подайте безплатна заявка още сега. 



Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Румен Насев VIP
Мазилки, София
Атанас Иванов
Цялостен ремонт, София
27 извършени проекта
Асен Асенов VIP
Кърти, чисти, извозва, София
13 извършени проекта
Сашо Атанасов
Плочки и теракот, София
32 извършени проекта
ИРИС БИЛД ИНЖЕНЕРИНГ ЕООД
Покривни услуги, София
33 извършени проекта
Вътрешни и външни ремонти
Цялостен ремонт, Варна
13 извършени проекта