Как да отделите зоните?

Последна редакция на 20/04/2024 от Anna Stankova

Сливането на кухнята, трапезарията и дневната изисква определени дизайнерски умения и аналитична, но и креативна мисъл. Първото и най-важно нещо е да решите какво ще е местоположението на всяка една от зоните и да си създадете проект. Важно в случая е да се водите от един интериорен стил и от еднакви или добре хармониращи си цветови комбинации. Различните зони в отвореното пространство не е добре да бъдат визуално различни една от друга. Затова се стремете към визуален унисон между отделните „стаи“ в стаята.

При отделянето и сливането на зоните в отворения план има няколко правила, които е добре да следвате, за да постигнете красив резултат:

  1. За зониране на пространствата, може да използвате различни подови настилки за всяко едно от тях. В кухнята можете да използвате плочки, а в трапезарията и хола дърво или корк. Така ще очертаете границите на различните помещения и подсъзнателно ще ги отделите едно от друго. За цветен щрих добавете килим в хола, като съобразите цветовете му както с този на мебелите, така и с този на декорациите. За да бъде всичко в унисон използвайте еднакви текстури и материали в различните области.

  2. Подходящата подредба на мебелите е още един от ключовете, които ще отворят пространството и ще го направят естетически издържано. За да отделите кухнята от останалите помещения можете да използвате кухненски остров или бар-плот. Така ще създадете „преграда“, която ще определи границите на отделните функционални зони. Като граница между хола и трапезарията, можете да поставите трапезната маса. И тук е важно да спазвате стила и цветовата схема, които сте избрали за помещението с отворен план.

  3. Монтирането на подходящи осветителни тела също е важно, когато проектирате пространство с отворен план. За всяка от зоните е добре да има различни осветителни тела. Така ще се създаде илюзия са отделение на помещенията. 

Свързано:

Кухня, трапезария и дневна в едно? Защо не?