Как да използваме кухненските шкафовете така, че да оптимизираме пространството в кухнята?

Публикувано на 11/01/2022 от Станислава Матеева | Последна редакция на 31/01/2022 | Видяно 9 584 пъти

Много от нас съхраняват в кухните си всевъзможни предмети и елементи, които затрудняват правилното ѝ функциониране, задушават пространството в нея и вредят на естетиката ѝ. Една от най-често срещаните причини за създаването на тази бъркотия, е липсата на организация във и около кухненските шкафове. 

Факт е, че различните размери, форми и категории кухненска посуда могат да направят организацията на кухненското пространство доста трудно начинание. Въпреки това, поддържането на кухнята приветлива и функционална, не е невъзможно.

Независимо дали предприемате цялостно преобразяване на кухнята или все още се лутате сред идеи, които да ви помогнат да направите пространството по-комфортно, има някои важни трикове и хитринки, които със сигурност ще ви бъдат полезни. И за да ви улесним още повече в мисията по подреждане на кухненските шкафове, ви ги представяме в следващите редове.


Отделно пространство са чашите и отделно за чиниите

Важно при организацията на кухненските шкафове, е да имате един за чашите и отделен такъв за чиниите. В противен случай има голяма вероятност в кухнята ви вместо организация и простор да цари хаос и бъркотия. А и ще се наложи непрестанно да търсите любимата си чаша за кафе или онези купички, в които сервирате вкусни гозби на гостите си. 

  • За да предотвратите случването на подобна ситуация, препоръчваме да подредите чашите за кафе, чай и вода на долен рафт в някой от по-горните кухненски шкафове. Хубаво е те да бъдат разположени на удобна за всички членове на семейството височина. 

  • Чашите за вино или шампанско пък е препоръчително да поставите на по-горен рафт, за да бъдат защитени от волно или неволно счупване.

  • Ако пък сте любители на по-нестандартните и арт решения, можете да заложите на поставка за чаши, която можете да поставите както върху плота в кухнята, така и да прикрепите към вътрешната страна на шкафа, ако в него мястото е недостатъчно.

На пазара се предлагат множество ефектни кухненски шкафове и модулни решения, които биха благоприятствали за по-добрата организация на кухненското пространство. Можете да избирате от различни по големина, стил и форма шкафове, сред които да изберете най-подходящите за вас.


Организирайте приборите си

Кухненските чекмеджета са още едно от кътчетата в кухнята, които се нуждаят от специално внимание, когато говорим за практичност в това помещение. За да сложите веднъж за винаги край на дезорганизацията, царяща в чекмеджетата, можете да поставите специален разделител за прибори. С негова помощ ще внесете доза ред в иначе малко по-хаотичното местенце.

Разнообразието от такъв тип продукти е наистина богато. Затова и можете да избирате между много варианти. 

  • Ако сте почитатели на класиката, можете да се спрете на стандартен дървен органайзер. 

  • Ако пък обичате експериментите, може да обмислите варианта за по-нестандартни пластмасови разделители.

  • Ако не разполагате със специално чекмедже за прибори, съветваме да изберете органайзер за прибори от неръждаема стомана. Освен практичност, този елемент би внесъл и още повече красота в интериорния дизайн на кухнята.

  • За организация на ножовете пък, можете да монтирате магнитна поставка на кухненския гръб. Това е особено добър вариант за организация, ако разполагате с по-малка кухня.


Ами чиниите?

Подреждането на чиниите е едно от нещата, които може да повлияе сериозно върху организацията на кухнята. Ако са неправилно подредени, ще се създаде бъркотия както в шкафовете, така и в цялата кухня. Затова е добре да бъдат добре подредени, така че максимално да се възползвате от пространството, с което разполагате.

  • На първо място е добре да поставите чиниите, които използвате най-често най-близо до мивката. Разбира се, ако пространството ви го позволява. 

  • Важно е да подредите чиниите си в долен, а не в горен шкаф. Така ще предотвратите евентуалното им счупване.

  • Правилното съхранение на ценните и скъпи сервизи също е важно. За да запазите целостта им и за да бъдат те непокътнати, препоръчваме да ги поставите в отделен от този, в който прибирате чиниите за ежедневно ползване, шкаф. Ако това е невъзможно, ги наредете най-отзад на рафта.


Тиганите, тенджерите и тавите – господарите на бъркотията

Ако често ползвате кухнята и ако обичате да приготвяте вкусна храна, вероятно знаете, че по-обемните съдове за готвене като тенджери, тави и тигани са основните виновници за бъркотията в кухнята. Особено ако кухненското пространство е с по-малък мащаб. Добрата новина е, че и за тяхната правилна подредба има удобни и практични решения.

  • Поставете една в друга по големина тенджерите и тавите, които ползвате най-често, и ги поставете в най-близкия до печката шкаф. За повече удобство, е желателно той да е и най-долният такъв.

  • Друг начин за организация е монтирането на поставка, върху която да окачите готварските съдове. Това решение би помогнало и за по-ексцентричната естетика на кухнята.


Кутии за съхранение на подправки

Разхвърляните пликчета с подправки, пакети с брашно и ориз и разпръснатите навсякъде бобови зрънца са част от пейзажа в почти всяка кухня. Това обаче не е картината, към която се стремим и която ни носи максимален комфорт и практичност. Затова е добре за трайните продукти и подправки да се обособи специален шкаф, в който те да бъдат подредени. 

  • Добре е този шкаф да е максимално далеч от мивката, тъй като влагата би повлияла неблагоприятно на някои от съхраняваните продукти.

  • За още повече удобство и за да запазите вкусовите качества и доброто състояние на хранителните продукти, можете да ги съхранявате в специални буркани, предназначени за различните подправки и храни. 

Тези хитринки и съвети със сигурност ще ви помогнат да постигнете повече удобство, ред и простор в кухнята. За изпълнението на тези три характеристики обаче е нужна и кухненска мебел, която отговаря на стандартите ви за качество. Богато разнообразие от кухненски шкафове и модулни кухни можете да откриете в Мебели Виденов. Освен перфектно качество и достъпни цени, в тяхно лице ще откриете и експертен консултант във всяко начинание, свързано с обзавеждането на вашия мечтан дом. А техните проектанти с дългогодишен опит в изработката на кухненско обзавеждане ще могат да ви помогнат да създадете кухнята, за която винаги сте копнели. Те ще изработят проект, съобразен изцяло с вашия стил, естетика и предпочитания отностно интериорния дизайн на това така любимо помещение в дома.



Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

"Ванива Строй" ЕООД VIP
Цялостен ремонт, София
49 извършени проекта
Стефан Василев
Електроуслуги, София
54 извършени проекта
ПРО БИЛДИНГ БГ VIP
Цялостен ремонт, София
1 извършен проект
Людмил Банишки
Мебели и обзавеждане, Банкя
25 извършени проекта
Д - А 11 ЕООД
Цялостен ремонт, София
21 извършени проекта
Тош ремонТ
ВиК Услуги, София
43 извършени проекта