Топ 5 на най-големите къщи в света

Публикувано на 27/03/2023 от Люси Любомирова | Последна редакция на 27/03/2023 | Видяно 3 493 пъти

Мечтите са безплатни, както се казва, и няма нищо лошо в това от време на време да се възхищаваме на екстравагантни имения и къщи, и да си представяме какво би било да живеем в тях. А какво по-добър помощник на нашето въображение освен най-големите къщи в света? 

В този миг, в представите на всеки от нас изникват просторни стаи, безкрайни коридори, френски прозорци до тавана, но обзалагаме се че ще се изненадате от това, колко големи могат да са най-големите къщи в действителност. Разбираемо е, ако за някой изглеждат малко прекомерни, но не може да се отрече, че би било страхотно да се озовем сред  декадентския интериор и пищните партита, скрити зад тези стени.  

В тях всичко е удивително - квадратурата, броя на стаите и луксозните удобства - само си представете: множество басейни, салони за вино и пури, уелнес центрове, кино салони и какво ли още не. Но нека не губим повече време и да видим кои са първите 5 най-големи къщи в света. 


#5 - Safra Mansion in São Paulo - Бразилия

Започваме в обратен ред и сега на фокус е петата по-големина къща в света, която се намира в Бразилия.

Скрит в красива и богата на естествена растителност местност в Сао Пауло, се разполага елегнатно емблематичното имение на покойната бразилска милиардерка и светска личност Лили Сафра.

Царственият имот от 117 000 квадратни метра съдържа около 130 стаи плюс екстравагантна външна жилищна площ. Малко се знае обаче за интериорния дизайн на дома, тъй като семейство Сафра е водило спокоен личен живот, останал скрит зад стените на огромния дом. 


#4 - Biltmore Estate in Asheville, - Северна Каролина

Продължаваме към четвъртата по-големина къща, която се намира в Америка и е плод на въображението на бизнесмена Джордж Вандербилт, който се стреми да създаде свой собствен, впечатляващ дом в Ашвил, Северна Каролина. През 1889 г. той привлича към идеята си двама от най-добрите в своите професии - водещия дизайнер Ричард Морис Хънт и ландшафтния архитект Фредерик Лоу Олмстед. С тяхна помощ той реализира мечтата си. 

И така, домът е проектиран и построен, а около него грейват прекрасни градини. Френският ренесансов замък с 250 стаи официално е открит за семейство и приятели по време на Коледа през 1895 г. и се е превърнал в национална забележителност. 


#3 - Antilia in Mumbai - Индия

Пренасяме се в Индия, където Антилия се извисява високо над град Мумбай като един от най-сложните и скъпи домове в света. 27-етажният дом има сложна архитектура и е собственост на бизнес магната Мукеш Амбани.  

Базираните в Чикаго архитекти Пъркинс и Уил проектират структурата така, че да издържа на екстремни земетресения, като правят всеки етаж със същата височина като двуетажна сграда. В Антилия се помещава собствен салон за сладолед, мега-храм и киносалон за 50 души. 


#2 - Buckingham Palace in London – Англия

Бъкингамският дворец е може би една от най-разпознаваемите кралски резиденции в света и една от най-големите, разбира се. Зашеметяващата сграда в неокласически стил е официалната лондонска резиденция на монарсите на Обединеното кралство от 1837 г. и в момента функционира като основна административна централа.  

Дворецът разполага с внушителните 775 стаи, като някои от най-известните са позлатената бяла гостна и царствената тронна зала. 


#1- Istana Nurul Iman in Bandar Seri Begawan - Бруней

За да видим най-голямата къща в света, трябва да отидем до Бруней.  

Най-големият жилищен дворец в света, Istana Nurul Iman служи като официален дом на султана на Бруней, неговото семейство и на отбраните му гости. Филипинският архитект Леандро Локсин смесва елементи както от малайската, така и от ислямската архитектура, за да придаде на дома пищен дворцов вид. В екстравагантния дворец се помещават невероятните 1788 стаи, включително климатизирани конюшни за всичките 200 коня, джамия, която може да побере до 5000 души, и гараж за 110 коли. Впечатляващо!

Това дори е трудно да си го представим, но сме убедени в неговото великолепие и за това заслужено заема първото място в класацията на най-големите къщи в света. 

Убедени сме, че видяното до тук е вдъхновило много от Вас и може би вече чертаете планове за собствен дом или пък Ви предстои ремонт. За реализирането на всяка идея нашите специалисти са готови да помогнат. Заявете напълно безплатно проекта си тук и се доверете на опита.

 

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Калин Недялков VIP
Покривни услуги, София
10 извършени проекта
Румен Петров
Електроуслуги, София
12 извършени проекта
Калин Недялков VIP
Покривни услуги, София
10 извършени проекта
Веселин Димитров
Цялостен ремонт, София
32 извършени проекта
ХЕКАТОН ХОУМС ЕООД
Строителство на сгради, София
10 извършени проекта
Трайчо Трайков
Покривни услуги, София
29 извършени проекта

Друго