Фотоволтаични керемиди

Публикувано на 24/06/2022 от Патриция Симеонова | Последна редакция на 30/01/2023 | Видяно 13 493 пъти

Знаете ли, че енергията, която Слънцето предоставя на Земята за един час, може да задоволи енергийните нужди в глобален план за една година? Несъмнено Слънцето е мощен енергиен източник, и въпреки че не можем да съберем цялата тази енергия, все пак използването ѝ може да направи огромна и значителна разлика за планетата. Екологичните материали печелят все повече популярност и затвърждават своите позиции на пазара, тъй като много собственици потвърждават тяхната ефективност и следователно интересът и търсенето се повишават. Сметките за енергия са едни от основните разходи на всяко домакинство. В тази статия ще ви покажем предимставата на фотоволтаичните керемиди и покриви, привлекателна опция за всеки собственик, търсещ начин да намали разходите за охлаждане и отопление.

Домът е нашата крепост, както гласи, олицетворяващата българина поговорка. За да постигнете сигурност, комфорт и красив дизайн за дома си, потърсете услугите на специалистите, регистрирани в MaistorPlus.


Предимства на соларната енергия

Въпреки критиките, че соларната енергия е скъпа и неефективна, тя всъщност се оказва изключително полезна – не само за околната среда, но и за частната икономика.

Предимства:

  • Възобновяем източник на енергия – едно от най-големите предимства е именно това. Можете да използвате соларни продукти в целия свят. За разлика от други източници на енергия, не може да останем без слънчева светлина.
  • Намалява сметките за електричество – тъй като ще задоволите част от нуждите си чрез соларна енергия, сметките ви за електричество ще намалеят. Колко ще спестите зависи от соларната конфигурация, която ще изберете. Например, ако имате биснес, за който ще използвате големи слънчеви панели, то може да имате огромни ползи, тъй като системата може да покрие голяма част от бюджета ви за ел. ток.
  • Различни ползи – можете да генерирате електричество, а може и да отоплявате дома си. Соларните системи ви позволяват да генерирате електричество на места, отдалечени от централната мрежа.
  • Не изисква поддръжка – обикновено не се изисква почти никаква поддръжка. Трябва да поддържате панелите чисти, така че няколко пъти в годината може да се погрижите за това. След като покриете първоначалната инвестиция, може да очаквате малко разходи за поддръжка и ремонт.
  • Развитие на технологиите – индустрията непрекъснато напредва и подобренията ще стават повече в бъдещ план. Иновациите в квантовата физика и нанотехнологиите потенциално ще увеличат и ефективността на слънчевите панели, като се очаква да удвоят, а дори и да утроят производството на енергия от слънчевите системи. Фотоволтаичните системи се интегрират във все повече строителни материали, използвани за създаването на ефективен дом. Неотдавна на пазара се появиха фотоволтаични покривни системи, като ние ви представяме повече информация за тях.


Кога и как се появяват фотоволтаичните керемиди на сцената на строителството

Концепцията за соларни керемиди е създадена от DOW Chemical Company през 2009 година. Те са проектирани, така че да могат да се слеят с обикновен асфалтов покрив. Интересът към тях е висок, тъй като са интересна и визуално по-привлекателна алтернатива на традиционните слънчеви панели. Друго тяхно предимство е лесният монтаж, тъй като няма необходимост от полагане на греди и гвоздеи или куки за соларни панели.

Използвайки CIGS за слънчеви панели, керемидите изпълняват функциите на повечето стандартни панели, привличайки слънчевите лъчи и преобразувайки ги в постоянен електрически ток, преди да трансферират към инверторната кутия, която преобразува в променлив ток.


Какво да изберете – фотоволтаични керемиди или панели?

Соларните керемиди работят по сходен начин на слънчевите панели – и двете поглъщат слънчеви лъчи, преобразувайки светлината в топлинна или електрическа енергия. Има някои важни разлики, които трябва да знаете, когато определяте какви са нуждите на вашето домакинство:

  • Размер – соларните керемиди са в размери, сходни на обикновените. Енергията, която всяка отделна керемида може да произвежда, варира между 7 и 63W. Типичните размери соларни панели, използвани за жилищни инсталации, са 165х100 см, като всеки може да произведе между 1 и 4 kW.
  • Материали – фотоволтаичните керемиди се изработват от естествени глинени или шистови плочи, които имат малки слънчеви панели, поставени на равнината, сочеща към Слънцето.
  • Мощност – тъй като основната цел е да се понижат сметките, това е и основно съображение за вида на соларната инсталация. Повечето керемиди могат да произведат от 7 до 63W, като стандартният брой, полаган върху покрив, може да намали сметката на домакинството с 40% до 70%. Колкото повече елементи са поставени, толкова повече ще увеличите и мощността на енергията. Заради по-голямата си площ, и не само, слънчевите панели ще захранят дома ви с по-голямо количество енергия.
  • Визия – соларните керемиди се сливат с покрива, и това е една от причините мнозинството да ги предпочитат спрямо големите соларни панели, прикрепени към покрива. Керемидите създават по-елегантна и класическа естетика от обемистите панели.
  • Срок – и двете имат дълъг срок на експлоатация, типично около 20 години. Разбира се, от значение за периода на използване е и производителя и мотнтажът. Следователно и гаранцията за продуктите е различна.
  • Ефективност – в този случай панелите превъзхождат керемидите. Докато панелите могат да се регулират, за да се постигне най-добрият ъгъл за улавяне на слънчевите лъчи, керемидите остават в позицията си на монтаж.
  • Издръжливост -  керемидите имат основно предимство – те са по-издръжливи. Те са част от покривната система, за разлика от панелите. По-устойчиви са на тежки метеорологични условия. Те са пожароустойчиви, което не е присъщо за панелите. Трябва да отбележим, че рискът при панелите е нисък.


Монтаж на фотоволатични керемиди

Соларните керемиди са изключително лесни за монтаж, тъй като наподобява този на стандратните. Подходяща основа за тяхното полагане е дървена структура, която може да бъде покрита с облицовъчно покритие за покриви. Няма необходимост от изрязване, шлифовате или пробиване на покрива, за да се извърши монтаж. Имате възможност да покриете целия покрив или част от него. Препоръчваната посока за монтаж е юг при възможност, а ако не е – югоизток или югозапад.

Въпреки че предварителните разходи са високи, това ще доведе до положителни и ефективни резултати в дългосрочен план. С нарастващите цени и липсата на други видове енергия, е жизненоважно да се изледват и приспособяват други методи. Ако искате да създадете своя природосъобразен и ефективен дом, а и да облекчите бюджета си с времето, потърсете професионалист, специализиращ в областта на ремонтите на покриви. Заявете своя проект още днес и ще получите множество оферти от специалистите на MaistorPlus.



Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Луксозни ремонти VIP
Боядисване и декорация, София
8 извършени проекта
Велислав
Цялостен ремонт, София
21 извършени проекта
Антон Грънчаров VIP
Цялостен ремонт, София
31 извършени проекта
todorov
Ремонт на баня, София
13 извършени проекта
Famegs_svg
Цялостен ремонт, София
7 извършени проекта
DYSIGN
Архитектура и дизайн, София
7 извършени проекта