Какво да изберете – фотоволтаични керемиди или панели?

Последна редакция на 02/05/2024 от Патриция Симеонова

Соларните керемиди работят по сходен начин на слънчевите панели – и двете поглъщат слънчеви лъчи, преобразувайки светлината в топлинна или електрическа енергия. Има някои важни разлики, които трябва да знаете, когато определяте какви са нуждите на вашето домакинство:

  • Размер – соларните керемиди са в размери, сходни на обикновените. Енергията, която всяка отделна керемида може да произвежда, варира между 7 и 63W. Типичните размери соларни панели, използвани за жилищни инсталации, са 165х100 см, като всеки може да произведе между 1 и 4 kW.
  • Материали – фотоволтаичните керемиди се изработват от естествени глинени или шистови плочи, които имат малки слънчеви панели, поставени на равнината, сочеща към Слънцето.
  • Мощност – тъй като основната цел е да се понижат сметките, това е и основно съображение за вида на соларната инсталация. Повечето керемиди могат да произведат от 7 до 63W, като стандартният брой, полаган върху покрив, може да намали сметката на домакинството с 40% до 70%. Колкото повече елементи са поставени, толкова повече ще увеличите и мощността на енергията. Заради по-голямата си площ, и не само, слънчевите панели ще захранят дома ви с по-голямо количество енергия.
  • Визия – соларните керемиди се сливат с покрива, и това е една от причините мнозинството да ги предпочитат спрямо големите соларни панели, прикрепени към покрива. Керемидите създават по-елегантна и класическа естетика от обемистите панели.
  • Срок – и двете имат дълъг срок на експлоатация, типично около 20 години. Разбира се, от значение за периода на използване е и производителя и мотнтажът. Следователно и гаранцията за продуктите е различна.
  • Ефективност – в този случай панелите превъзхождат керемидите. Докато панелите могат да се регулират, за да се постигне най-добрият ъгъл за улавяне на слънчевите лъчи, керемидите остават в позицията си на монтаж.
  • Издръжливост -  керемидите имат основно предимство – те са по-издръжливи. Те са част от покривната система, за разлика от панелите. По-устойчиви са на тежки метеорологични условия. Те са пожароустойчиви, което не е присъщо за панелите. Трябва да отбележим, че рискът при панелите е нисък.

Свързано:

Фотоволтаични керемиди